Vågar man drömma nuförtiden? Som världen nu har blivit? Men ja, vi drömmer ändå. För drömmarna är ju det vi har, vi människor. Vad vore vi utan dem?

Karibisk öluff

En konkret plan som är bokad och klar. (men man kan ju inte ”ropa hej” i förtid nuförtiden?) De sista dagarna i januari åker vi, via Paris till Karibien, där vi företar oss en tvättäkta, gammeldags öluff.

Vandring på Mallorca

Sen har vi slängt upp Mallorca på listan förut utan att det blivit av, vi vet, men man får inte ge sig i såna här sammanhang. Många drömmar har inte infriats förrän efter flera år i rad på drömlistan. Om vi kommer iväg, är det förstås vandring som står på agendan.

Vandring med bagage-transport i Europa

Efter den där vandringsresan på Österlen 2020, sa vi ju till varandra, att detta ska vi göra varje år. Minst en vandring med bagagetransport. Så det så.

2021 blev det inte. 2022 var det bokat i Baskien, men ställdes in pga. att Christofer fick covid. I år ska vi absolut få till minst en, gärna två. Var? Tja det vet vi inte än. Toscana, Cornwall, Österrike? Vi får se vad det blir.

Österlen

Kullaberg

En svensk dröm är att besöka (läs vandra) på Kullaberg. Jag har varit där en gång, på 90-talet. Då hade jag fullt upp med att få panik över att jag trodde att syrrans hund skulle ramla ner för klipporna. Nu hoppas jag på lite lugnare förutsättningar.

Tågluff

Ja, vi vill absolut göra om förra årets succé. Inte nog med att vi vill tågluffa igen, vi vill också åka tillbaka till ungefär samma länder. Inte samma platser förstås, utan nya fräscha städer, berg och byar. Men Tyskland, Österrike, Schweiz är helt underbara tågländer som vi inte fått nog av än.

Svenska fjällen

Absolut ska vi till svenska fjällvärlden i någon form även 2023. Som alla år nuförtiden.

Sista svenska världsarvet

Snacka om segervittring. Av Sveriges 15 världsarv återstår nu bara 1 att besöka, nämligen Grimeton Radiostation utanför Varberg.

Långt att åka, tycker till och med norrlänningen, hela 112 mil. Men slug som jag är har jag redan en plan. Det vankas nämligen ledningsgruppsmöte i Falkenberg i maj. För nära för att missa en sån chans.

Det näst sista världsarvet

Fler nationalparker

Nationalparkssamlandet måste ju också få sitt. 22 besökta och 8 kvar. Någon eller några av dessa siktar vi absolut på att besöka 2023. Kanske är det i år det blir Padjelanta?

Åsnen. En av 2022 års nationalparker.

Göta kanal

En lika obändig som ologisk längtan efter någon form av äventyr (cykling kanske?) längs Göta Kanal har infunnit sig. Ologisk för när skulle det rimligen finnas tid till det? Vi får väl se.

Resa med våra barn

Att resa bara vi är ju härligt. Men vi hoppas också på att få resa med våra vuxna barn i någon form även i år. Det är roligt på alla sätt och vis.

Så här! Ja, fast med vuxna barn då.

Nya länder

Vi brukade ju alltid upptäcka massor av nya spännande länder förr om åren. 2018 hela 8 nya länder på ett och samma år. Det saknar vi lite. Förhoppningen är att 2023 ska kunna bjuda på lite mer av den varan. Förutom Dominica i Karibien som är bokat sneglar vi mot San Marino, Andorra, Slovakien och Mauritius.

Dordogne

Jag vet inte riktigt vad det är med mig, för någon vidare frankofil har jag ju aldrig varit. Men plötsligt drömmer jag vildare och vildare om just Frankrike. I synnerhet om området Dordogne. Vad månde det bliva av detta?

Sicilien

Sicilien har alltid funnit i bakhuvudet som ett kommande projekt. I och med White Lotus har ön klättrat några pinnhål på listan. Fast säkert för typ 1 miljard andra HBO-abonnenter också? Vi får se vad 2023 har i beredskap, om det kan pressas in?

Läs om drömmarna vi hade inför 2022 här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

26 Comments

 1. Anette Nilsson

  Drömma måste man! Vi planerar också för året. Vi planerar för några fler nationalparker och några världsarv. En Albanienresa då vi tar med några vänner är också på planeringsstadiet. September och Oktober planeras för långtur med husbilen. Portugal och Spanien önskar vi besöka detta året. Sen måste vi börja planera för vår Sydafrkaresa i januari 2024. Också en långresa med volontärjobb som ett extra plus.
  Fast just nu ligger jag och planerar några dagars tur med husbilen. Här i Göteborg och 30 mil runt om kommer snön som vi tänkt åka till i veckan regna bort. Ska vi åka ut nånstans i regnet eller bara vara hemma? Bra fråga, eller hur?

  • Gunilla Yourstone

   Vilka härliga resor som är på gång! 😊
   Resa i regn är inte roligt, men det är ju fördelen med husbil att man faktiskt kan ställa in eller om, ifall det regnar.

 2. Therese Engh

  Härligt med resplaner Gunilla. Vi planerar för den längsta resan vi gjort med husbil. Min son är frälst i Formel 1 så redan förra sommaren köptes det biljetter till tävlingen i Budapest. Vi åker ner via Berlin, Budapest sen Kroatien, Slovakien, Venedig, Toscana och Pisa. Det blir spännande 😊

 3. emolis

  Drömma är ett måste… Min plan för i år är vandring på Azorerna en vecka i påsk. Roadtrip genom Östeuropa i sommar och så Lofoten och vandring i Abisko & Vadvetjåkka. Sen i september hoppas jag på att kunna förverkliga min dröm om att vandra 80 mil längs Camino Frances.
  Ett tips när du är i Falkenberg, ta några extra dagar, hyr bil och kör ner till Skåne som är fantastiskt i maj. Dalby Söderskog nationalpark är som vackrast då.

  • Gunilla Yourstone

   Åh Azorerna. Så vackert! 😍
   Blir så avundsjuk på Caminon. Önskar att jag hade modet att ta mig tid för en så lång sammanhängande vandring.
   Mitt ledningsgruppsmöte är 2-3 maj redan. Är det vackert redan då, eller lite för tidigt?

   • Åtminstone ett nytt land drömmer jag om 2023!
    Det där med bagagetransport när man vandrar är verkligen en höjdare.

    • Gunilla Yourstone

     Ja får man till ett nytt land får man nog vara nöjd. Bagagetransport är världens bästa uppfinning!

   • emolis

    Början av maj är alltid vackert i Skåne. Är det en varm vår har bokträden precis slagit ut, om inte så är det ändå vackert med alla sippor som garanterat blommar. Dalby Söderskog är en pytteliten nationalpark, men det finns mycket fin vandring i t ex närliggande Skrylle.

    • Gunilla Yourstone

     Perfekt! Då ska jag kika på om jag får ihop det med en extratur till Skåne.

 4. Vet inte om du följer bloggen På Upptäcksfärd, men där har du allt du behöver veta om vandringar på Kullaberg (de bor numera i Mölle) och på Mallorca (där de är just nu).

  • Gunilla Yourstone

   Ja lag läser hos dem ibland. Många bra vandringar! Jag har redan kollat in Mallorca, men nog inte Kullaberg.

 5. bmlarsreseblogg

  Tänk så tråkigt det vore om man inte fick drömma! I våra årsplaner ingår en längre husbilsresa september -oktober med Toscana som huvudmål. Sedan har vi tänkt utforska vandrings-cykelleder på Gotland under ett par veckor i maj. Vi har två svenska världsarv kvar att besöka, Birka och Drottningholm så de ska vi förhoppningsvis bocka av. Grimeton besökte vi för ett par år sedan och även jag som inte har något intresse av radiotelegrafi tyckte det var en både intressant och fascinerande guidning.
  Någon riktig långresa har vi inte gjort efter pandemin men så vi längtar till Namibia….

  • Annika Ekblad

   Cornwall röstar jag på!
   Så jag får lite tips o goda råd..😅

   • Gunilla Yourstone

    Hehe, vi ska se vad vi kan göra. 🙂

   • Jag kan ge massor av råd om Cornwall som återkommande resenär. Dock skulle jag vara lite försiktig åtminstone första halvan av året nu om man tänker vara beroende av tåg. Det strejkas flitigt och kommer säkert bli mer framöver. Men det finns ju andra lösningar.

    • Gunilla Yourstone

     Jag hör av mig om det blir aktuellt. 🙂
     Nu verkar det snarare vara Nordirland som är på g. Det som blev inställt under pandemin.

  • Gunilla Yourstone

   Gotland låter ju härligt! Det skulle vi egentligen också vilja hinna med i sommar.
   Kul att Grimeton var så bra. Om jag ska släpa med mina stackars kollegor, menar jag. 🙂

 6. Ja mina kollegor från Slovakien är ofta ute och vandrar i sina berg. Själv har jag nu prioriterat upp Thüringer Wald. Coburg såg jättefint ut från tåget.

  • Gunilla Yourstone

   Deras berg ser väldigt frestande ut. Vi var nära gränsen på den polska sidan för några år sedan.

 7. Så många spännande planer och drömmar. Karibisk öluff låter ju helt underbart! Ser fram emot att få följa med på de olika resorna via bloggen.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det känns jätteunderbart med öluffar. Min stora skräck nu är att något händer så att vi inte kommer iväg.

 8. ulrika

  Falkenberg är ju nära både Kullaberg och Varberg! Och bokskogen (Åkulla) runt Varberg MINST lika fin som pyttiga Dalby….
  För att inte tala om Söderåsens nationalpark…(också mycket nära Kullaberg..). Borde vara toppen i början av maj.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det vore perfekt med en förlängd tur i maj. Vi får se om jag får ihop det med livet i övrigt. 😊

 9. Helene

  Många goa planer. Hoppas det blir så bra som ni tänkt er. Ser fram emot ett reportage från Dordogne så jag hoppas ni kommer dit. Var där för 40 år sedan och längtar ständigt dit, vet inte riktigt varför. Det har under åren blivit många andra resor till Frankrike men av någon anledning inte till Dordogne ….. än. Vandrade dock längs canal du Midi i oktober från Sete till Castelnaudary. Många båtar gick längs kanalen och slussarna har professionella slussvakter så det ser ut som en fin sak också.
  //Helene

  • Gunilla Yourstone

   Ja vi får se om det blir något Dordogne. Om inte i år så kanske ett annat år. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *