Traditionsenligt, får man väl säga. För 4:e året i rad sammanfattar vi vårt reseår. Vart reste vi och när? Vad var bäst, vad var sämst? Och andra ärofyllda utnämningar. Håll i er för här kommer hela 2018 på en och samma gång.

Havanna

Årets resor

Januari – Kuba och Mexiko

Året inleddes, som så ofta förr, men en resa. Redan på nyårsafton 2017 klev vi på KLM´s plan till Kuba och några upplevelserika dagar senare var det dags för Mexiko på det.

Kuba älskar vi, rakt av och utan förbehåll. Båda Havanna och Vinales. Mexiko har vi lite svårare för. Innan vi anländer till Holbox, vill säga.

Sen att det blir lite sjukdomar och annat trassel på vägen det är ju sånt som man får räkna med, eller hur?

Holbox

Mexiko

Vinales

Havanna

Februari – resefasta

Februari, denna stackars rese-övergivna månad. För evigt dömd att tillbringas hemma i Sverige, tycks det. Så även i år.

Mars – Dubai och Kust i Piteå

På sportlovet blir det en tonårsresa till Dubai. Givna höjdpunkter är Afternoon Tea i Burj Khalifa och moskén i Abu Dhabi.

Shejk Zayeds moské i Abu Dhabi

Afternoon tea i burj Khalifa

Vi avslutar mars med en härlig weekend i Piteå på nyöppnade Kust.April – Prag och Agadir

April inleds med en resa till Prag. Alldeles för kort och alldeles underbar så där i vårsolen och allt. Men fördelen blir att nu minns jag ju tydligt hur mycket jag älskar Prag. En vandring i Bohemian Swizerland hinner vi med också.


Sedan står det inte på innan det är dags för blogg-resa till Agadir. Min allra första bloggresa faktiskt, och hur underbart det är att dela en resa med människor med precis samma intressen som en själv, skriver jag om här.

Marocko lockar verkligen efter denna resa och jag hoppas få se och uppleva mer vid tillfälle.

Maj – Sydafrika, Victoriafallen och Tropea

Maj inleds med en sån där riktig drömresa. En sån som vi sagt att vi ska göra fler av. Vi besöker Victoriafallen på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia, just den tiden på året när vattnet står som högst. Dyblöta blir vi, men åker också helikopter och springer på 5 elefanter. Bara så där.


Resan fortsätter till Kruger. Att åka på safari i Afrika är alltid en fantastisk upplevelse. Om vart man ska åka och vad man bör tänka på innan man bokar, har vi också skrivit om under året.


Men maj är inte slut där. Bara någon dag senare åker jag själv till Tropea i södra Italien. Saknar Christofer så pass att jag är tvungen att skriva detta inlägg. Fast det där med charter, det är nog inte för mig ändå?Juni – Portugal och Dolomiterna

Juni inleds med en alldeles charmerande resa till Portugals bortglömda kust, mellan Lissabon och Algarve, samt en ny vandringsled där, Rota Vicentina. Resan är proppfull med härliga vandringar, naturupplevelser och vyer, samt god mat och omtänksamma hotellvärdar. Hur kan det komma sig att inte fler hittar hit, undrar man som vanligt?Sedan kastar vi oss iväg på det det som vi gör allra bäst, Christofer och jag. En vandringsresa tillsammans. Vi reser till Dolomiterna och upplever så mycket skönhet att vi knappt tror att det är sant. Dolomiterna gör det med oss som vi gillar allra bäst. Förvånar oss.Juli – Slovenien

Juli delas mellan Slovenien och stugan i Järnäsklubb.

Slovenien blir ett 9 dagar långt äventyr med grottor, canyonvandringar och medeltida slott. Och Bled-sjön förstås. Inte att förglömma.Augusti – Riga och Höga Kusten

Som årets sommarlovsresa har mina tonåringar valt Riga. Vi åker till ett tropiskt Riga första dagarna i augusti och över min födelsedag. En trevlig och väldigt enkelt resa, då vi åker från Umeå via Helsingfors. Några av höjdpunkterna är ESPA Spa, KGB-museet och alla höga utsiktspunkter i stan.

Utsikt över Riga

Sedan, som sista rycket innan det är dags för jobb och vardag, åker vi en helg ner till Höga Kusten. GES-konsert, Vandring och Whisky hinner vi med.September – hemmamånad

I september reser vi ingenstans. Koncentrerar oss på jobbet och andra hemma-saker.

Oktober – Madeira

I oktober är det dags för resa igen. Madeira har vi haft span på länge och nu blir det äntligen av. Vandringar förstås, men även jeepturer och mat- och dryckpromenad.November – Travel News Market, Axmar brygga

Inte så avancerade resor blir det i november. Jag tar ledigt en dag för att åka ner till Stockholm och Travel News Market. Och en helg till Gävle för att fira mamma på Axmar Brygga.

Axmar brygga

Christofers stroke – en helt annan resa

Sedan händer det. Det som förändrar allt. Inklusive inriktningen på den här bloggen. Christofer får en stroke i hjärnstammen den 22:a november. Ligger på Strokecenter på NUS i 3 veckor innan han får komma hem.

Rehabilitering väntar nu. Och en hjärtoperation. Inte så mycket resor och glamour, utan mest vardag och hårt arbete. Men sånt är livet ganska ofta. Även om vi mest skrivit om det roliga och lättsamma fram till nu. Ni kommer att få följa den resan också på bloggen framöver.

December – inställd resa och hemmajul

Vad är väl en resa till Maldiverna och Kerala? Ingenting alls ska det visa sig mot en legendariskt tråkig hemmajul. Men vi tar nya tag och kanske kommer bättre tider förr än vi anar.

Maldiverna

Året i siffror

Antal resor utomlands: 11

Antal besökta länder: 12 (Kuba, Mexiko, Förenade Arabemiraten, Tjeckien, Marocko, Zimbabwe, Zambia, Sydafrika, Italien, Portugal, Slovenien och Lettland)

Antal nya länder: 8 (Kuba, Mexiko, Förenade Arabemiraten,  Marocko, Zimbabwe, Zambia,  Slovenien och Lettland)

Antal besökta länder totalt vid årets slut: 62 för Gunilla och 49 för Christofer. gillar du också att räkna länder? Förslag på bra appar har vi skrivit om här.

Antal nya huvudstäder: 4 (Havanna, Abu Dhabi, Ljubljana och Riga)

Antal besökta huvudstäder totalt: 38 för Gunilla och 35 för Christofer

Antal vandringar: 11

Hotellen som vi inte vill ha på vårt samvete att ni missar att bo på

Casa do Adro i Vila Nova de Milfontes

Jag har återkommit till det här hotellet under året. För ett det låg i en sån mysig liten stad. För att det var ett sånt charmigt litet guesthose. För den överdådiga frukosten, för den hembakta chokladkakan. Och för den välvillighet och de omsorger som omedelbart och ofrånkomligen riktas mot dig när du bor här. Fler charmiga boenden längs Rota Vicentina hittar du här.


nThambo Tree Camp, Kruger

Vår charmiga, mysiga lodge i Kruger National Park, Sydafrika. Där vi fick se alla the big five och bodde så fint i kojor på pålar ovan mark. Vildsvin i trädgården, giraffer på spaningsavstånd och en hyena som strök runt det öppna vardagsrummet.


Hotel Piran, Slovenien

Den bästa utsikten, trevligaste servicen, härligare takterrassen, godaste frukosten och det bästa läget i stan. Kan man begära mer av ett hotell?

Ecolodge Atlas Kasbah

Vi bodde inte ens här. Men ett kortare besök över dagen räckte. Kommer vi någonsin tillbaka till södra Atlasbergen, så är det här vi ska bo och ingen annanstans.2018-års best-of-lista

Bästa resan: Oh du kvalfyllda värld, hur ska vi rimligen kunna välja bland allt det här? Men ändå, faktiskt. Vi behöver inte tänka SÅ länge ändå. För det är klart att Victoriafallen och Sydafrika måste vinna. Ändå. Till slut. För vad kan rimligen slå det?

Sämst i resväg: min magsjuka på väg hem från Mexiko känns ganska självklar till den utnämningen.

Störst: Största av allt kändes nog de 5 vilda elefanterna som vi sprang på i Zimbabwe, på väg till lunch.

Minst: Gondolerna i vår söta, söta linbana på väg upp till  Sassolungo i Dolomiterna var verkligen i minsta laget.

Plastigaste charterkänslan: Mexikos Yucatan-riviera. Tyvärr. Tätt följt av Dubais alla malls.

Mest star-struck: var nog faktiskt jag när jag fick den där blicken av Niklas Strömstedt. Som ju trodde att jag var press.

Godaste ölen: Prag. Vi är förvånade att ni ens behöver fråga.

Elakaste GPS:en: Helt klart den i Tropea, Italien. Gud så den bråkade och lurades. In på de mest absurda vägar, eller dåliga imitationer av vägar, lurades jag. Huvva!

Lyxigast: Afternoon Tea i Burj Khalifa. We are not worthy. Så enkelt är det.

Maffigaste solnedgången: Den där kvällen på Holbox när solnedgången helt såg ut att gå om intet. Molnigt som det nu var. Men så kom solen fram där. I sista sekunden, under alla moln. Helt oväntat. Och så vackert.

Genuinast: var helt enkelt Vinales på Kuba och alla de söta, söta människorna vi träffade där.

Otäckast: KGB-museet i Riga

Mest off the beaten track: Kusten i orörda Alentejo, Portugal är verkligen, mot alla odds Off the beaten track.

Mesta Disney-varningen: stod Val Gardena i Dolomiterna för. Klar kuliss-varning på perfektionen där.

Bästa vandringen: Lite svårt att välja i år, så många underbara vandringar som vi har gjort. Men Madeira och Rico Ruivo måste förstås vinna ändå. När man har tänkt färdigt.

Avstämning mot våra planer när 2018 stod för dörren

Som en liten reality-check och för att vi inte ska sväva iväg alldeles i drömmar och lösa planer, kan det även vara bra att så här efteråt stämma av mot vad vi faktiskt utlovade i början av året.

Så här skrev vi den 30:e december förra året om 2018.

8-10 resor trodde vi oss kunna klara. 11 blev det. Så här i oroliga klimattider är det ju dock ingen merit att ha gjort många resor, inser vi ju nu med rodnande kinder. Hellre färre och längre i så fall, kan man med fog tycka.

Fler drömresor, basunerade vi ut också. Alltså sånna som vi verkligen drömt om och som inte bara ramlade över oss. Victoriafallen, var ju, som vi redan nämnt en sån resa och även Slovenien, tycker jag faktiskt, så länge som jag drömt om det landet.

Men nej, sedan blev det inget Tobago och heller inget Bhutan. Så det så. Fast vi var skrämmande nära att realisera Bhutan faktiskt. Ni skulle bara veta…

Här hittar du årssammanfattningarna för 2017, 2016 och 2015.

 

 

9 Comments

 1. Alltid roligt att läsa dessa inlägg. Sannerligen ett häftigt år ni haft i resväg och ett så småningom säkert utvecklade år framför er trots stora utmaningar och motgångar. Ni kommer komma starkare ur detta. Tack för att jag har fått följas och inspireras av er

  • Gunilla Yourstone

   Också roligt att skriva dessa inlägg. Och minnas allt fantastiskt man fått se, göra och uppleva. Ett tillfälle till tacksamhet.

 2. Väldigt roligt att resa tillsammans i Agadir! Fantastiska resor ni gjort i år, och sedan en väldigt tuff resa. Även denna resa skriver du fint om och det är lika intressant (om än tyngre) att följa er blogg som alltid. Önskar er ett nytt fint år, och hoppas att hälsan sakta med säkert blir bättre. Kramar från oss.

  • Gunilla Yourstone

   Ja när man ser tillbaka på året så är det helt sjukt fantastiska saker vi fått möjlighet att göra. Man får vara tacksamt för det. Och det blir nog fler tillfällen i framtiden.

 3. Pingback: 2018 och resorna jag gjorde | FlyingDryden

 4. Många fina pärlor. Är så otroligt sugen på Dolomiterna, verkar heeelt fantastiskt (+ är Italien så vad kan gå fel tänker jag?). All styrka till er framöver, hoppas allt går bra och att 2019 blir ett år i hälsans tecken.

  • Gunilla Yourstone

   Alltså vi kan inte fatta att vi missat Dolomiterna så länge. Så otroligt vackert och så nära och tillgängligt, mitt i Europa.
   Tack Sofia, vi tror på 2019.

 5. Kuba, Marocko och Portugal lockar mig verkligen!! Önskar er ett 2019 med stabil hälsa och i alla fall några härliga resor i när och fjärran <3

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *