Marstrand var en riktigt trevlig bekantskap när jag för första gången besökte denna ort för ett par veckor sedan. Jag börjar ju ana det nu. Att alla Bohusläns kustsamhällen är så här galet charmiga. Marstrand har den lilla egenheten att orten ligger fördelad på två olika öar, med en färja som går 4 gånger i timmen emellan, men vi bestämmer oss snabbt för att det är en del av charmen.
Dessa saker hittade jag och min syster att se och göra i Marstrand under vår weekend.

1. Carlstens fästning

Överst på listan kommer förstås Carlstens fästning. Helt dominerande på Marstrandsön och i synfältet var man än kommer i Marstrand. Man kan ta en guidad tur, men också gå runt själv och ta del av historien genom informationsskyltar. Det finns även möjlighet att sova över på fästningen på Soldathotellet.

göra i Marstrand
göra i Marstrand

2. Vandra på Koön

Koön är den östra av de två öar som Marstrand är beläget på. Det finns flera fina vandringsleder här, varav den gula leden erbjuder mest klippor och hav för pengarna, så att säga. Vi tycker att denna led är ett absolut måste om man befinner sig på Marstrand vid någorlunda behagligt väder.

Läs också: Vandring på Koön – äntligen blir min bohuslänska dröm sann

göra i Marstrand

3. Strosa bland alla fina gamla hus på Marstrandsön

Marstrand är verkligen en idyll. Framför allt den del som ligger på Marstrandsön. Här finna massor av gamla hus med punchverandor, spröjs och sekelskiftescharm. Dessutom har många av husen en spännande historia som man ibland kan ta del av genom uppsatta informationsskyltar. Missa tex inte Socitetshuset, synagogan, Grand Hotell eller kyrkan.

göra i Marstrand

4. Nålsögat

Roliga klippformationer gillar ju vi. Och just klippskrevor har vi väl snart svart bälte i? Klart man blir glad då, när ytterligare en prima klippskreva uppenbarar sig. Dessutom med det fantasieggande namnet ”Nålsögat”.

göra i Marstrand
Nålsögat

5. Vandra runt Marstrandsön

Vandringen runt Marstrandsön är ju också fantastisk. Mer havsnära än Koön, men mer folk och inte samma 360-gradersvyer liksom. Allra bäst är förstås att göra båda.

Läs också: Vandring på Marstrandsön – mitt i en levande historia

göra i Marstrand

6. Äta seafood

Det här gäller ju förstås hela västkusten. Så även Marstrand. Vi gör jobbet och äter fisk och skaldjur alla måltider på plats.
Räkmacka på västkusten kan ju aldrig gå fel. Det beställer vi också in på Havshotellet vår första kväll i Marstrand. Inte västkustens bästa, men helt klart bra nog.

Agnelli på kajen, bjuder man alla förbipasserande på ett smakprov av sin patenterade fisksoppa. Tricket funkar absolut på oss, som bänkar oss och beställer varsin portion.

göra i Marstrand

7. Bo på soldatlogement

I det gamla soldatlogementet från 1775 på Carlstens fästning är idag ett B&B inrymt. Här finns mysiga kakelugnar, havsutsikt och en utställning med uniformer och annat ute i korridoren. Men det bästa av allt är kanske känslan av att bli inlåst över natten i en fästning?

göra i Marstrand

8. (Naken-) bad

Förstås ska man bada när man befinner sig på en ö på västkusten! Längs hela Marstrandsön finns badstegar utplacerade på strategiska platser som är skyddade från hård vind och stora vågor. Vill man ta upplevelsen ett steg längre, besöker man istället det anrika, över 100 år gamla nakenbadet. En herr- och en damavdelning finns.

göra i Marstrand
Mer naket än så här bjuder vi inte på, på den här bloggen

9. Spa på Havshotellet

Marstrands Havshotell är inrymd i en funkisbyggnad på Koön. Man får tycka vad man vill om att placera den typen av arkitektur i den här miljön, (och frågar ni mig, så tycker jag inte om det) men Havshotellet har ett stort och bra spa med bland annat flera badtunnor med havsutsikt.

10. Kolla in båtar

Gillar man båtar, är man absolut på rätt plats i Marstrand. Här kan man promenera runt rätt länge och kolla in alla de fritidsbåtar, segelbåtar och annat som ligger i hamn, eller passerar.

11. Se solnedgången

Vi är själva inte optimalt nöjda med våra två solnedgångar i Marstrand, vi vet att västkusten kan bättre än så. Men om du är här med rätt förutsättningar, så är det absolut toppen av fästningen du ska bege dig till för maximala vyer.

göra i Marstrand

12. Spana in den gamla söta färjan

Som sagt, en färja går i skytteltrafik mellan Marstrands två öar. Modell mindre bilfärja. Men den gamla färjan som ligger förtöjd bredvid är ju så söt att man smäller av. Som en liten blå rälsbuss fast på vatten?

göra i Marstrand

13. Tillgodogöra sig historien om Lasse-Maja

Lasse-Maja som levde på slutet av 1700- och början av 1800-talet kan vara Sveriges mest kända brottsling. Han gav till och med ut en bok om sina bravader och äventyr. Som blev en bästsäljare.

Lasse-Maja klädde ut sig i kvinnokläder och levde under länga perioder som kvinna. I 26 år var han även fånge på Carlstens fästning. Uppe på fästningen kan man gå in i Lasse-Majas fängelsehåla och även besöka det kök där han huserade under sina år som fånge, eftersom han var en utmärkt kock.

I hamnen finns Lasse-Majas korg och förstås heter en av de där färjorna ”Lasse-Maja”. Vi sa ju att han är berömd.

göra i Marstrand

14. Marstrand Batteri

På Koöns norra del finns ett gammalt värn från kalla krigets dagar. Många spår finns fortfarande kvar, samt informationsskyltar om Marstrands Batteri.

göra i Marstrand

15. Paddla kajak

På Marstrand kan man hyra havskajak och bege sig ut i skärgården. Hade jag kommit mitt i sommaren hade jag inte tvekat, för det ser grymt härligt ut och jag älskar ju att paddla kajak.

16. Konst på Södra Strandverket

Marstrand har ju inte bara en fästning utan faktiskt två gamla befästningar. Den andra, förutom Carlstens fästning är Södra Strandverket som ligger vid vattnet mot sundet mellan de två öarna. Här finns sedan 2012 en konsthall som drivs av Kungälvs kommun.

17. Fästningsspelen och Sekelskiftesdagarna

Jag vet ärligt talat inte vilket jag tycker låter allra mest spännande och roligt. Fästningsspelen eller Sekelskiftesdagarna? På Fästningsspelen befolkas Carlstens fästning av massor av karoliner och historiska karaktärer. ”En dag full av krutrök, kanoner och musköter” lovar man på fästningens hemsida. Visst låter det spännande?

A andra sidan Sekelskiftesdagarna när Marstrand fylls av havskurortsbesökare. ”Baderskor, kungar, bilar, marknader, teaterföreställningar, stjärnbåtar, orkestrar och mycket mycket mer är på plats för att förvandla Marstrand till något magiskt som bara fanns förr i tiden.” Som en dröm ju!

göra i Marstrand
Bild från Sekelskiftesdagarnas egen hemsida

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Fina tips! Marstrand är verkligen mysigt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *