Det är i somras när vi för-skriver inlägg inför vår midsommar-roadtrip genom södra Norrland. Sveriges högsta byggnader, har jag skrivit om, och förstås fått googla, för någon sån lista kan jag ju inte rabbla på egen hand.

Turning torso är högsta huset förstås, det har jag koll på. Också ett av de få ”Sveriges högsta” som jag sett live. Annars har det poppat upp massor av skyskrapor i Sverige de senaste åren. Jag har inte riktigt hängt med, inser jag. I Göteborg och i Malmö. Men främst i Stockholm. En gång min egen hemstad där jag haft stenkoll på allt. Nu har jag aldrig sett Norra tornen i Vasastan, Kista Science Tower eller Kista torn, visar det sig.

Läs också: Sveriges högsta byggnader

Men sedan när inlägget kommer ut visar det sig ju att jag till och med helt missat Stockholms senaste skyskrapa, Sthlm 01 i Hammarby sjöstad, färdig 2020. Pinsamt men sant, jag får helt enkelt komplettera listan i efterhand.

Men samtidigt historien om hur denna byggnad och framför allt dess skybar, Sjöstaden Skybar, hamnade högst upp på min Stockholms-önskelista.

Sjöstaden Skybar
Sjöstaden Skybar – Sthlm 01 utifrån

Vårt besök

I november i år kommer vi så till Stockholm. För första gången på två år. 4 dagar att fritt disponera till det som känns roligt och som vi har lust till. Fredag inleder vi med guidad tur i Stockholms stadshus. Något jag aldrig hann med under mina 8 år som boende i stan.

Sedan promenad på Södermalm. Min gamla hemmastadsdel. Ändå tog jag mig sällan till området runt Katarina kyrka och Fjällgatan, så dit går vi nu.

Sedan är det dags för Sthlm 01. Vi har inget bokat, eftersom vi velat ha dagen fri efter eget huvud. Men klockan är ju efter lunch men långt före middag, så det borde ordna sig?

Tunnelbana till Gullmarsplan och 7 minuters promenad till Sthlm 01. Vi tar hissen upp. En stor fin restaurang i hela det översta våningsplanet, våning 27. Man är fullbokad, men vi får plats i baren upplyser man vänligt.

Sjöstaden Skybar

Fast jag vill ju ha bättre bilder än så. Dörren till takterrassen är öppen.
– Får vi sitta där istället?
Jo den är egentligen stängd, men det går bra. Den trevliga killen i baren sätter på infravärmen för oss och kommer ut och tar upp beställning i alla fall. Fastän här egentligen är stängt.
– Men vill ni har något mer sen, kanske det går bra att gå in och beställa då?

Sjöstaden Skybar

Takterrassen har fasta väggar med stora fönster och bara öppet i taket, med infravärmen blir det helt okej att sitta här i november. Dagens lunch finns i tre alternativ och smakar bra. Vi unnar oss varsin öl också. Och nu när vi sitter här, kommer det snart fler sällskap som vill sitta ute.

Sjöstaden Skybar

Utsikten är södra Södermalm, Globen och söderförort. Samt vattnet, Årstaviken och Hammarby sjö. Inte riktigt, riktigt i klass med Himlen i Skrapan på Södermalm, men riktigt trevlig ändå.

Vi är riktigt nöjda med vårt besök i Stockholms nyaste skybar.

Sjöstaden Skybar
Sjöstaden Skybar – utsikt över Globen

Om Sthlm 01

Sthlm 01 är Stockholms nyaste skyskrapa belägen i Hammarby sjöstad. Den inrymmer kontor och på översta våningen en restaurang och skybar med terrass utomhus.

Byggnaden är 27 våningar och totalt 102 meter. Den stod stod färdigt under kvartal tre år 2020. Maten är, vid vårt besök, riktigt bra!

Läs också: Skogskyrkogården – historien om hur sjutton en begravningsplats kan bli ett UNESCO-världsarv

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Vilka fina bilder från Stockholm! Höga hus gillar jag egentligen inte, men lite fascinerande är det ju ändå med dessa utsiktsplatser!

    • Gunilla Yourstone

      Vi älskar ju sånt här! 🙂
      Kul att Stockholm börjar få ett gäng fina skybars också, när jag bodde i stan tror jag inte att det fanns någon.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *