Det fanns en tid när jag kände till varenda restaurang på Södermalm. Typ. Nu har plötsligt 20 år passerat sedan dess och ibland känns det som att jag inte känner till en enda. Thaiboat läser jag först om på bloggen Ladies Abroad. En rätt lustig restaurang bestående av ett stycke piratskepp i bästa Disney-style och dessutom tillhörande pontoner med glas-igloos på vattnet i Hammarbysjön.

Efter det kunde den mycket väl ha fallit i glömska. Om det inte fallit sig så lämpligt att vi besökte Sjöstaden Skybar i nya skrapan Sthlm 01 i Hammarby sjöstad några månader senare. Och där uppifrån, över en god lunch, fick vi ju syn på Thaiboat. Med skepp, igloosar och hela konkarongen.

Det var helt enkelt menat att det skulle bli ett besök. Inför Stockholmsresan förra helgen bokar jag ett bord. För tre, för vi ska träffa en gammal vän till mig också.

Jag tycker att jag är ute i god tid, men Thaiboat är populärt, så igloosarna är redan slut. Jag bokar inne i skeppet 17:30. Hittar ett fritextfält och skriver; ”om det skulle bli en avbokning i en igloo vill vi gärna sitta där”. Några timmar innan det är dags får jag ett mejl; ”Vi har en avbokning i en igloo. Vill ni byta?” Det vill vi så klart. Hur ofta äter man thaimat i en igloo liksom? Det här kan vara once in a lifetime.

Vår igloo ligger vackert på vattnet med utsikt över Hammarby sjöstad. Jag har varit rädd för att det ska vara lite kyligt där inne, men tvärt om, ett el-aggregat brummar hemtrevligt bakom oss och hela igloon ångar av värme.

Akustiken är dock ”så där”. Ljudet studsar så att rösterna från grannbordet kommer från fel håll och för högt. Min egen röst låter som att jag andats in helium. Inte en plats för ett lågmält och ett intimt samtal med andra ord. Och absolut inte för hemligheter.

Här ute i igloosarna serveras endast en 5 rätters avsmakningsmeny. Allt vi behöver bidra med är att bestämma oss för om vi vill ha varianten med kött eller det vegetariska alternativet. Vi väljer kött.

Först kommer dock en förrätt in. Små skålar med räkor, chili, lime, ingefära, kokosflingor och nötter. Som ska ätas inslaget i ett löv och med en underbart god sås på.

Sedan de 5 rätterna. Räkor, kyckling, biffsallad, kyckling inslaget i löv och råa vårrullar. Allt extremt vackert upplagt och mycket gott.

Vi njuter av maten och av sällskapet och vips har vår 2,5 timmars tids-slot passerat och det är dags att lämna plats för nästa hungriga sällskap. Men hit kan vi definitivt tänka oss att återvända.

Vill du läsa fler av våra restaurangtips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

2 Comments

  1. Ser verkligen annorlunda ut! Kul bilder! Har hört talas om stället, men inte varit där.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *