Jag har ju tidigare berättat om min hyrbilsupplevelse i småländska Eksjö. I det inlägget blev Eksjö reducerat till ett svårtillgängligt industriområde och en busstation.

Men varför befann jag min överhuvudtaget i Eksjö på denna resa? Vad gjorde jag där liksom?

Trästaden Eksjö

Trästaden Eksjö

Jo men förstås. Jag har hört om Trästaden Eksjö och sett bilder. Fast vet inte riktigt vad det innebär. För de flesta svenska städer, innehåller väl en trästadsdel? Jag tänker på min egen uppväxtstad Gävle, Norberg i Västmanland, på Linköping där jag bott en period. Södermalm i Stockholm innehåller flera såna kvarter. Och så vidare.
Så vad gör Eksjö unikt?

Bäst att läsa på.

Eksjö blev stad i början på 1300-talet. På 1568-talet brann staden i samband med Nordiska sjuårskriget. Det blev Erik XIV som gav i uppdrag  till den flamländske byggmästaren Arendt de Roy att upprätta en ny stadsplan för Eksjö på stadens nuvarande plats.

Trästaden Eksjö

Sedan dess har stora delar av staden inte brunnit. Vilket är väldigt ovanligt, de flesta svenska städer har brunnit vid en betydligt senare tidpunkt. Eksjö undkom även den rivningsvåg som gick igenom så många andra svenska städer decennierna efter 2:a världskriget.

Detta faktum har medfört att husen i en stor del av centrala Eksjö är av trä. Många av husen här är också från 1600-, 1700- och 1800-talen. Stadsplanen är fortfarande medeltida.

Trästaden Eksjö

Eksjö tilldelades 1997 Europa Nostras utmärkelse för “utomordentlig renovering av denna betydelsefulla samling av äldre trähusbebyggelse som har givit nytt liv till den gamla stadskärnan”.

Trästaden Eksjö

Tre trästäder

I Sverige finns tre städer med stora bevarade gamla trästäder, Hjo, Nora och Eksjö. Dessa gick 1997 samman under epitetet ”Tre Trästäder”. Vilken av de tre som är den allra, allra mest välbevarade trästaden i Sverige? Ja därom tvista säkert de lärde. Man får väl besöka alla vid tillfälle och själv bilda sig en uppfattning om vilken man tycker är mest sevärd.

Trästaden Eksjö

Mitt besök i Trästaden Eksjö

Jag anländer sen eftermiddag en onsdag i slutet av augusti. Först per tåg och sedan per buss. Solen steker denna sensommardag. Eksjö håller som bäst på att transformeras. För till helgen ska stadsfest hållas. Kul när det händer saker. Men lite tråkigt för mig, för även den gamla trästaden fylls för fullt med partytält, plaststolar, avspärrningar och bajamajor. En armé av blå pikéer lastar av från lastbilar och gaffeltruckar. En mardröm för en enkel amatörfotograf på besök.

Trästaden Eksjö Trästaden Eksjö

Jag checkar in på Stadshotellet. Som har ett förflutet som rådhus. Kristallkronor, äkta mattor, guldspeglar och tavlor föreställandes allvarliga herrar med monoklar och militärer med medaljer. Och samtidigt pub i gatuplan med hamburgare på menyn. Sverige i ett nötskal.

Jag ger mig snabbt ut igen. Även utan de blå pikeerna, sjuder den lilla staden av liv. Inte alla små städer förunnat i dessa dagar. På mina resor genom Sverige möter jag betydligt fler stadskärnor som kippar efter andan i ett sista försök att undgå kvävningsdöden. Med igenbommade butikslokaler och öde pizzerior.

En riktig ”Pippi-Långstrump-godisaffär”

Jag promenerar genom trästaden. Rycker förgäves i dörren till turistbyrån. Som bara har öppet vardagar 11-15. Vem som nu kan tänkas komma dit de tiderna när skola och arbeten börjat i slutet av augusti.

Trästaden Eksjö

Efter några varv hittar jag min restaurang för kvällen. Bron Kök & Bar har lediga bord ute på altanen mot ån. Jag tar en pizza med creme fraiche, löjrom, rödlök, dill och citron. Kanske mer flammkuchen än pizza i min bok, men det spelar mindre roll, eftersom den smakar mycket bra.


Trästaden Eksjö

Trästaden Eksjö är gjort för denna gång. Dags att rulla vidare.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Mysiga Eksjö! <3 Vi var också och åt på Bron i somras och tyckte det var riktigt bra där.

    • Gunilla Yourstone

      Ja verkligen mysig stad. Jag var också nöjd med mitt besök på Bron. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *