Trollvägen

Det här med att åka Sveriges högst belägna vägar har vi kastats in på nästan utan att vi själv vet hur det har gått till.

Först åkte vi Vildmarkvägen. Inte för högsta någonting, utan för att vi var på väg till Jorm. Och Vildmarksvägen var närmaste vägen. Läste sen att den var Sveriges högsta asfalterade väg.

Några år senare är vi i Härjedalen. Och läser att Sveriges högst belägna allmänna väg finns här och leder någorlunda åt rätt håll när vi ska hemåt. Så varför inte prova? För vyernas skull.

Trollvägen

I sommar är vi i Idre. Av en slump inser vi att här finns ju Sveriges allra högsta väg alla kategorier. En enskild väg som går upp på Nipfjället till en sommarparkering. Och just på nämnda sommarparkering avser ju vi att parkera för att vandra till Städjan.

Pröva icke vart varje ditt steg tar dig: endast den som ser långt hittar rätt. /Dag Hammarskjöld

Detta är ingen väg som leder någonstans till skillnad från de två övriga redan nämnda vägarna. En rätt kort vägstump bara upp till en parkering. Inte märkvärdigt vacker heller, även om den för all del går på kalfjället, så direkt ful är den ju absolut inte heller.

Vad som trollar på Trollvägen

Men Trollvägen har en annan feature. Som drar folk och lockar.

Det finns ett avsnitt på vägen. Väl utmärkt med en tydlig skylt. Där man visuellt känner sig övertygad om att vägen lutar nedåt, framåt. Men om man frikopplar bilen, så börjar den rulla bakåt!

Trollvägen

Stor dramatik i bilen, trixet måste göra om flera gånger. Även när vi kliver ut kan vi inte se annat än att vägen lutar åt ett annat håll än bilen just rullat.

Ja man har inte roligare än man gör sig.

Trollvägen
Jag trodde detta var Trollgubben, men det är ju Nipgubben. Han manar: ”Var aktsam och lyhörd i fjället, så finner du det skönaste stället.”

Läs också: Vandring till Städjan på Nipfjället – vi klättrar upp på Sveriges mesta vulkan-lookalike

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Tags

4 Comments

  1. Lätt en bucketlistväg eftersom jag precis som ni har kört både Vildmarksvägen och Flatruet.

  2. Karsten

    Så roligt, har varit där flera gånger med familjen särskilt barnen är så impade av att bilen rullar åt fel håll, men roligt att få veta att det var högsta vägen. Återvänder ständigt till norra Dalarna

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *