Har vi åkt alla Sveriges vägar? Undrar vän av ordning nu? Svaret är otvivelaktigt nej. Har vi åkta alla de vackraste? Det vet vi inte. Men ett gäng riktigt ordentligt vackra vägar har vi helt klart hunnit med genom åren i alla fall. Om vi hittar fler, så får vi helt enkelt lägga till efter hand.

Så nu kör vi. Utan inbördes ordning.

Ölands gamla kustväg

En helt underbar liten väg från Äleklinta i söder till Byxelkrok i norr. Utsikt, alvar och hav hela vägen. Samt fiskelägen och stenformationer.

4,5 mil lång är denna sträckning som består av små smala kustvägar där man kör 30 km i timmen ungefär.

Läs om vår dag längs denna väg här.

Sveriges vackraste vägar Sveriges vackraste vägar

Vallevägen

En väg med hög svansföring. För här har man officiellt utropat sig till inte bara Sveriges, utan världens vackraste väg. Hur ska man kunna motstå att komma och prova?
Vallevägen går från Varnhem till Timmersdala i Västergötland och är en 8-formad slinga som är dryga 4 mil lång om man kör hela 8:an.

Är den då världens vackraste? 10.000-kronorsfrågan. Nej, vi har träffat på vackrare vägar. Sorry, Vallevägen. Transfagaransan i Rumänien, Ringvägen på Island, Chapmans peak drive i Sydafrika liksom.

Men absolut platsar söta, mysiga Vallevägen på Sverige-listan. Åtminstone en solig lördag i maj, när körsbärsträden längs hela vägen blommar för fullt.

Läs också: Vallevägen och Billingeleden i körsbärsblomning

Sveriges vackraste vägar
Vilka är Sveriges vackraste vägar? Vallevägen hör definitivt dit!

Sveriges vackraste vägar

Kustvägen i Bohuslän

Denna väg körde vi i somras och blev omedelbart förälskade. Smögen till Tanumshede, 5 mil fullproppade med bohuslänska klippor, segelbåtar och härliga fiskebodar.

Sveriges vackraste vägar

Fårö runt

Denna väg var det ett tag sedan jag åkte. Men minns den som en av Sveriges absolut vackraste. Fårö runt helt enkelt. Förbi raukar, fyrar och karga stenstränder.

Flatruetvägen

Äntligen har vi kommit upp till Norrland! Närmare bestämt Härjedalen. En måsteväg här är ju helt klart Flatruetvägen, Sveriges högsta allmänna väg. Bara 4,2 mil lång och egentligen merparten av detta under trädgränsen. Men den sträcka där man går upp på kalfjället. Den är helt enkelt magnifik!

Läs också: Flatruetvägen – Sveriges högsta väg 975 meter över havet

Flatruetvägen hör definitivt till Sveriges vackraste vägar
Vägen över Flatruet

Vildmarksvägen

Blir det bättre än så här vägmässigt i Sverige? Tveksamt säger vi. Den 50 mil långa Vildmarksvägen är mer än en väg. Det är en roadtrip och ett flerdagarsäventyr med massor av spännande stopp längs vägen.

Läs också: Att se och göra längs Vildmarkvägen – Sveriges häftigaste väg

Sveriges vackraste vägar Sveriges vackraste vägar

Norgevägen E10

E10, även kallad Norgevägen, eller på norska sidan Kung Olavs väg, från Kiruna och upp mot Riksgränsen, är verkligen fantastisk. Eller vad sägas om fjäll, Torneträsk, och vyer över Lapporten. Sedan att den faktiskt blir snäppet ännu vackrare på den norska sidan, det behöver vi väl inte nämna i just det här sammanhanget?

Läs också: Vägen till Narvik – en försmak av Norge och oj vilken försmak sen


Höga Kustens turistväg

Höga kusten är ett av de vackraste områdena i Sverige. Genom detta UNESCO-världsarv går en turistväg som slingrar sig fram över de vackraste höjderna, förbi de härligaste vikarna och sötaste fiskelägena.

Läs också: 25 saker att se och göra vid Höga kusten – våra bästa förslag

Sveriges vackraste vägar

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

10 Comments

 1. Marika Sjönell

  Tack för dessa fina tips, så vackra vägar och en del har vi ännu inte åkt. Vi som bl.a gillar att resa med husvagn men även med egen båt och att ut och kryssa, är två 70+ som har rest mycket men har hållit oss på hemmaplan under pandemin. Snart så kan vi fortsätta fylla på med länder på vår ” Hundraklubbenlista”. Oh vad vi längtar! Roligt att få följa er nu på era resor. Ha det gott! Hälsningar från Marika och Bosse.

  • Gunilla Yourstone

   Ja nu kan man äntligen börja leva igen efter en lång jobbig pandemi! Lycka till med 100-klubben, själv har jag 70. 🙂

 2. Vilket härligt inlägg! Vi kan bara hålla med när det visade sig att vi åkt alla era åtta vackra vägar.
  Nu hoppas vi få återuppleva den vackra vägen från Kiruna till Lofoten i sommar, Vallevägen åker vi naturligtvis allt som oftast och en sommar utan en roadtrip längs Bohusläns kust är ingen riktig sommar…
  Oh, vad vi längtar till vår och sommar!

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul att ni har åkt alla dessa! Visst är de fina.
   Jag skulle gärna prova Vallevägen en annan tid på året också och i långsammare tempo.

   • Ulf marklund

    Så kul å läsa om vackra vägar
    Jag har kört ganska mycket tidigare, eftersom jag har kört turistbuss i Sverige, Norge och lite i norra Finland så det har blivit alla län i Sverige
    Men nu är jag pensionerad och kört husvagn några år, och det finns verkligen många verkligt fina vägar, nu på äldre dagar så gillar att köra mindre vägar, lite allergisk mot europavägar, nån gång har jag kört bara efter en icke uppdaterad GPS i mellansverige ( vi körde från Eskilstuna mot Bollnäs via Västerås, men kom aldrig till Västerås, men enorm fina små asfalterade vägar ute på landsbygden, med små byar där man kunde stanna en stund o ta en glass)
    Senast i höst hade vi varit i Arjeplog och skulle hem mot skellefteå, och tog vägen förbi Adak mot Malå, och det var jättefint, inte mycket trafik och fina rastplatser bredvid sjöar

    • Gunilla Yourstone

     Ja det finns många fina vägar i Sverige. Adak och Malå, ja det är fina trakter att köra genom. 🙂

 3. Vackra vägar gillar vi! 🙂 De två första har vi kört, men de andra har vi kvar.

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst är det härligt med vackra vägar. Allt för ofta åker man bara E4:an.

  • Vildmarksvägen har jag kvar men ja, hela Ölands kustvägar platsar ju egentligen på listan. Södra udden med färistar och ekar…
   I söder kan jag bidra med Humleslingan, d.v.s. Ivösjön runt med humletorken i Näsum och bokskogar blandat med uppsvenskt trolska bergsklackar ovanför ängar.
   Bjärehalvön är också fin, Båstad-Torekov via Hovs hallar där Sjunde inseglet spelades in.
   Sträckan väg 23 från E22-Höör via Bosjökloster mitt emellan Ringsjöarna är också vacker.
   Kustvägen Ystad-Trelleborg är fin.
   Hallands kustväg är en turistdestination i sig och Halmstad-Falkenberg speciellt fint vid Steninge. Ullared och Simlångsdalen i Hallands inland har också fina bokskogsbackar.
   Vägarna runt Siljan är ju heller aldrig fel.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *