Sommaren 2022 är oåterkalleligen över. Traditionsenligt manar förstås detta faktum till en liten sammanfattande topplista.

Haparanda skärgård

Våra resor sommaren 2022

Denna sommar har resorna blivit 3 stycken till antalet. Den första var dessutom hela 3,5 veckor lång, så känslan så här efteråt är att vi varit på resande fot mest hela sommaren. Vårt hem i Umeå har vi bara touchat helt snabbt då och då för att köra en tvättmaskin och packa en ny väska.

Först när vi var tillbaka hemma igen i mitten på augusti, städade vi bort det sista från Alvas studentfirande den 15:e juni!

Tågluff

Vår första, och alltså väldigt långa resa, var en tågluff genom Europa. Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike och Luxemburg hann vi göra stopp i under 3,5 veckor.

Salzburgs vackra station
Colmar

Järnäsklubb

Järnäsklubb gills ju inte som någon resa, men vi tillbringade i alla fall 2 veckor i slutet av juli i vår stuga vid havet utanför Nordmaling.

Norrbotten

Första veckan i augusti gav vi oss iväg på resa nummer två denna sommar, till Norrbotten och Lappland. Lappland är ju alltid vad en människa som bäst behöver här i livet och Norrbotten har annars fått alltför få besök av mig, så även den delen kändes välgörande.

Världsarvet i Gammelstad
Silverfallet

Småland och Blekinge

Det sista sommaren krämade ur sig på resefronten var en mycket intensiv roadtrip i södra Sverige, Småland och Blekinge närmare bestämt.


Så. Nu kör vi. Sommarens bästa.

Bästa landskap

En pandemikategori som är här för att stanna? I år har landskapen varit ovanligt få. Vi har alltså bara avlagt visit i Norrbotten, Lappland, Småland och Blekinge. Plus vårt eget Västerbotten då.

Och, tada, min nya bekantskap och nyvunna kärlek Blekinge vinner bucklan.

Enligt pappa besökte jag Ronneby 1976. Men sedan har det varit tomt på Blekinge-fronten för min del. Inget jag har grämt mig över eller ens funderat på. För Blekinge är väl typ Skåne? Samma dialekt (anser norrlänningen) och samma danska förflutna.

Men då hade jag ju inte tagit med skärgården i beräkningen. Blekinge är ju typ bara en stor maffig skärgård. Något som Skåne ju helt saknar.

Det blev bara ett kort besök. En natt, inte ens 24 timmar, men när Christofer ringde mig lördag förmiddag var jag färdig att flytta ner för gott. Och om det nu ändå inte blir så, laddar jag i alla fall för ett återbesök inom kort för att se mer.

Bästa land

Äntligen, äntligen finns det lite länder att välja mellan. Vår tågluff innehöll hela 5 prima, tvättäkta länder, ju. Vi väljer Tyskland här, i hård konkurrens. För att det känns lite som att jag återupptäckte Tyskland i somras. Tyskland som jag bodde i under ett år 1993-1994. Men som sedan glömdes bort under många år, när jag var upptagen av Kina, Burma, Namibia, Brasilien och andra exotiska platser.

Nu läser jag böcker om tågrutter i Tyskland och planerar redan för vilka stopp det ska bli på nästa tågluff. Och förresten, bara detta att behärska (någorlunda) språket i ett land. Så himlans mysigt, praktiskt och trevligt det är.

Bästa stad

Vår förälskelse på detta område heter Salzburg. Den lilla staden med de många och stora sevärdheterna. Läget, på gränsen till Alperna, gör att det även finns många fina dagsutflykter i närheten.

Läs också: 20 saker att se och göra i Salzburg – våra bästa tips


Bästa vandring utomlands

Min solovandring i Schweiz från toppen Brienz Rothorn till linbanestationen i Turren är svårslagen i år. Världsklass helt enkelt, men så är det också Schweiz vi pratar om här.

Läs också: Brienz Rothorn Bahn och vandring till Turren – Schweiz när det är som bäst


Bästa vandring i Sverige

Vi har gjort ett helt gäng trevliga vandringar i Sverige i sommar, men bäst av dem alla måste ändå den till Låktatjåkko fjällstation vara. En så komplett tur med fin högfjällsvandring, en toppbestigning, bra väder (åtminstone delvis), övernattning på en anrik fjällstation med en härlig middag och en historielektion.

Bästa nationalparken

Blå Jungfrun! Äntligen kom jag hit. Formligen kryssade mig fram mellan inställda båtar och regnoväder. Och detta är en av de mer besöksvärda nationalparkerna vi har i Sverige, helt klart. Det är som en stämning över denna karga ensamma ö. med sina röda granitklippor. En magi som man inte kan ta på.

Bästa världsarvet

Jag böjar verkligen få segervittring på den kompletta sviten av svenska världsarv nu. Målstyrd körde jag därför min hyrbil 80 mil förra helgen, till bland annat Karlskrona. Lite konfunderad innan, för VAD är egentligen världsarvet? Det tyckte jag inte var tydligt innan? Men allt, förstod jag sen. Allt med denna unika stad. Men betoning på Stumholmen och kanske särskilt Marinmuseum som förklarade hela historien för en undrande och andäktig besökare.


Bästa badet

Jag måste först erkänna att det inte blivit jättemånga bad i sommar. Jag är ju inte en sån som planerar för den typer av resor. Utan baden händer mer on the fly så där. Och i stugan förstås. I år är Brienzersee det bästa on the fly-badet.

En lång och rätt mödosam tågresa från Innsbruck. Ett strålande väder. Ett hotell som hade den goda smaken att ligga ett stenkast från sjön. Och sjön ja, som gnistrade och glimmade med en förförisk klarturkos färg. Det blev förstås det perfekta badet i sen eftermiddag.

Bästa museet

Vi har både åkt igenom och sovit över i Jokkmokk flera gånger de senaste åren. Ändå är det inte förrän i år vi tar oss tid till att besöka Ajtte, ett fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Ett så intressant och välgjort museum med ett anslag som känns helt rätt och mycket intressant.

Bästa solnedgång

Borta bra men hemma bäst. För härligaste, maffigaste solnedgången får vi i år hemma i Järnäsklubb. Ute på havet dessutom.


Bästa slott

Oj vad många slott det har blivit i sommar. Framför allt i Europa, men även ett i Småland härom veckan. Bäst tycker vi att Burg Eltz i Moseldalen var.

Läs också: Burg Eltz – en tvättäkta riddarborg från 1200-talet

Bästa färdmedel

En ny kategori som armbågade sig in på listan i fjol och ligger kvar. Bästa färdmedel i år är förstås tåget. Det som bar oss 3,5 veckor genom hela Europa!

Golden Pass Line Schweiz

Bästa bok

Sommaren är en tid för läsning. Eller lyssning. Under tågluffen lyssnade jag på två saker, dels sommarprat och dels på Anne Franks dagbok.

Varför Anne Frank? Jo med på grund av Amsterdam förstås. När jag var ung och många andra jämnåriga läste Anne Frank blev det aldrig av för mig. Jag konsumerade massor om förintelsen, men aldrig just den.

I Amsterdam besökte jag och Alva Anne Frank-museet och där och då på plats föddes en vilja att ändå till slut läsa boken.

Och oj vilken läsupplevelse! Anne Franks dagbok är så mycket mer än jag någonsin hade trott. Kärlek, konflikter, tonårshormoner, krigets vändningar och en vardag i all sin absurditet. Så rörande, så oändligt sorgligt. Jag kommer gång på gång på mig själv med att tänka ”åh snälla, gör så att de klarar sig, att de överlever”. Som om Anne Franks öde inte var beseglat och avgjort för närmare 80 år sedan.

Sommarens outfit

Efter att i flera år nu bott, stått och sovit i vandringskläderna mest hela somrarna, provade jag i år det djärva greppet att packa en klassisk sommarklänning på tågluffen. En vit med grönt bladmönster från Pure Female och som plagg slår ju ändå sommarklänningen allt annat i praktikalitet. Lätt luftigt och osvettigt. Där har man ju en klar fördel av att vara kvinna och inte man. Sommarklänningen innebär slutet på svettiga byxlinningar för gott.

Bästa foto

Instagram har satt ner foten. Detta bild i sent kvällsljus över Lapporten har fått flest likes i sommar. Och det är väl inte mycket att säga om det?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Tessan

    Vad mycket ni har hunnit med!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *