Vår vandring på Skåneleden på Österlen sträcker sig över 5 dagar och sammanlagt 9 mil. Vi bor på olika B&B´s (och i något fall hotell) varje natt och får bagaget transporterat däremellan. Detta upplägg är ett vandringspaket från Vandra, som är specialiserade på just såna resor.

Det här är våra boenden längs vägen.

Sekelgården, Ystad

Vår vandring börjar i Ystad. Vi bor på institutionen Sekelgården höll vi på att säga, för detta är mer än ett hotell. Beläget i Gamla Ystad i ett korsvirkeshus, en handelsgård från 1793, Omnämnt i Henning Mankells Wallander-böcker. Utsett till ett av de mest romantiska hotellen i Sverige av tidningen Gourmé. Alla de 27 rummen har namn, i stället för nummer. Flickorna von Linnés sängkammare, Carl Larssons rum, Karl XII-sviten. Fast det var ju inte här han bodde, utan i huset tvärs över gatan. Det har vi redan varit igenom, remember? 

Själva bor vi i Wallandersviten. Med inramad autograf av Henning Mankell.


Ejagården B&B, Kåseberga

Första vandringsdagen kräver sitt av fötterna. Speciellt de där sista två kilometrarna längs asfaltsvägen. När vi stapplar in på Ejagården B&B i Kåseberga är det full fart. Det visar sig att vi är hela 6 vandrare som går samma tur i Vandra.se´s regi, samma datum och alltså kommer att sammanstråla på alla boenden längs vägen. Ejegården är ett litet och familjärt B&B, det är nog bara de tre rummen som vi 6 bor i nu tror jag. Ingen restaurang finns på B&B’t eller i närheten, men det ordnas så att vi kan synka en beställning av thaimat som levereras till boendet. Lite vänskapligt småprat vandrare emellan medan vi väntar. Hur var dagens etapp? Hur har man packat? Och visst är Läckberg usel? Bra, vi är överens och de övriga verkar ju ha en riktigt sund litterär smak. Det ska nog ordna sig det här. Efter en Panang är vi redo för ryggläge på sängen.


Sjöbacka gård, Skillinge

En gård ute på åkern. En jordbruksmaskin jobbar ägorna medan den torra jorden yr. Vad gör man så här dags på året på åkern, tro? Undrar den norrländska stadsbon fascinerat.

Vi tas emot av en virvelvind och doften av nybakt bröd. Det är som att komma hem som personlig gäst till Ami och Göran på Sjöbacka gård. Vi Corona-kramas i luften, visas runt, får välja bord till middagen, får höra historien om gården och att Ami badar varje morgon ända in i oktober. Allt i ett, medan Göran bakar och förbereder middag.

Hela gården är inredd med en stil som vi måste kalla excentrisk, Ett stort mustigt lejon på väggen, en jättespindel som prydnad i ett hörn, massor av böcker, enorma ljuskronor. Något att fästa blicken på i varje hörn.

Middagen är förbeställd av Vandra. Trerätters med lax som varmrätt. Och äntligen det där brödet som vi känt doften av sedan vi kom. Vi sitter under lejonet. Småprat om turistryck, säsong och Amalfikusten, Och så blir det dags att dra sig tillbaka till sitt lika excentriska rum med kuddar, speglar och fluff. Samt ett chockrosa badrum.

Vi vet inte vad vi älskar mest, det personliga tilltalet, den färgstarka inredningen eller känslan av att en förbeställd middag väntar på en utan att man behöver lyfta ett finger eller vandra ytterligare ett steg framåt.


En gaffel kort på Maritim, Simrishamn

I Simrishamn bor vi på ett hotell som drivs av restaurangen En gaffel kort på Maritim. Hotellet ligger ca 200 meter från själva restaurangen och har trevlig utsikt över hamnen och havet. Fräscha rum och ett outstanding läge i den lilla staden. Samt ett litet konferensrum där Christofer kan smita in och fila på ett anbud.



Agda Lund B&B

Vår sista natt på vandringen bor vi i Kivik, på Agda Lund B&B. Beläget i en större villa i en grönskade trädgård. Kvällssolens sken förvandlar hela platsen till en hägring när vi vinglar in på vandringströtta ben. Extra plus i kanten för att Kiviks musteris egen färska must finns på frukostbordet.

Där har vi dem, våra boenden på Österlen under vandringen. Frukost ingick på alla boenden och alla sålde matsäckslunch för följande dags vandring, men vi utnyttjade bara denna möjlighet på Ejagården. Resterande luncher köpte vi antingen på ett närbeläget Coop eller längs vägen.

Normalt sett brukar man även övernatta i Brösarp också innan man väder hemåt först nästa dag. Man övernattar då på Brösarps Gästgifveri. Vi valde att istället åka direkt mot Malmö och vårt nattåg hem till Umeå.

Läs om hela vandringen: 
Dagsetapp 1: Ystad-Kåseberga
Dagsetapp 2: Kåseberga-Skillinge
Dagsetapp 3: Skillinge-Simrishamn
Dagsetapp 4: Simrishamn-Kivik
Dagsetapp 5: Kivik-Brösarp

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Åh så charmigt 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *