Att göra bra reseprogram är svårt. Den svenska grenen av genren föddes väl på 80-talet i och med det klassiskt usla programmet ”Packat och klart” på SVT. Tråkigt som hundfoder, trots att tv-publiken väl inte hade alls höga krav på den tiden och att det var kändisar som gjort resorna.

Sedan dess ha programmen kommit och gått. Och man han insett att det måste finnas en vinkel och en story. Det går inte bara att åka ner till Kreta eller annan charterort och sedan tala om vad resan kostade.

Matreseprogrammen känns som störst i genren. Och ofta ganska bra. Fahlens matäventyr gick på 4:an för ett gäng år sedan och jag minns att vi tittade och gillade den. Solens mat, Den stora matresan och Landgång är fler exempel.
I morgon har Camilla Hamids bakresa: Marocko premiär och vi kommer att kolla åtminstone första avsnittet och se hur det verkar.

Sen kom reseprogrammen där man byggde upp en dynamik mellan två deltagare. Keyyo med Rheborg i Ryssland och Jonas Sjöstedt och Anna Kinberg Batra tågluffar i Tåget mot Hanoi.

Mer skruvade koncept är Allt för Sverige där ett gäng amerikaner reser runt i Sverige för att söka sina svenska rötter. Vi brukar se vissa säsonger och andra inte. Hotell Romantik är mer dejting-program än reseprogram, men dejtandet utspelas ändå i schweiziska Alperna och skapar ett visst ressug när man ser det.

I Världens sämsta indier kombineras ett skruvat koncept med en dynamik mellan två personer. David Batra söker sina indiska rötter tillsammans med SVT´s Indien-korre Malin Mendel. Där David liksom ska låtsas motvillig och Malin guida honom. Funkar i första säsongen. Även om man ser hur riggad motvilligheten är, köper man det ändå på grunda av Batras charm liksom.

Husdrömmar på Sicilien har efter att palatset där nere blev klart, gått över mer i ett reseprogram-format. Och trampar väl lite vatten kan jag tycka.

Magnus Uggla kliver in på reseprogram-scenen

Det är då det händer. Magnus Uggla gör entré i genren. Jag och min far heter ett helt nytt program som just har börjat sändas på SVT.

Och alltså, jag har inget emot Magnus Uggla, tvärt om. Som artist har han ju haft en kanon-karriär och levererat hitlåtar ett helt liv. I Så mycket bättre har han gjort bra ifrån sig också. Till och med att jag köpte hans bok Fredagsdrinken i julklapp till Christofer i år. Ett impulsköp när jag ändå köpte Vintagemannens bok Stil.

Men som det sägs redan i introduktionen till serien. Magnus Uggla hatar äventyr, hatar att träffa nya människor och lider av svår bacillskräck.

I första avsnittet åker han och dottern Agnes av okänd anledning till Indien. Okänd anledning för de (eller ja i alla fall Magnus) vill absolut inte åka dit. Sen får vi se Magnus Uggla, avsky och våndas och längta hem i Indien. Se honom äta frystorkad mat från påse på hotellrummet. (Men vad i helvete, tänker man ju, vad är vitsen med att vara i Indien om man ska sitta på hotellrummet och vara rädd?)

Skämma ut sig när han tar på sig plasthandskar när han ska träffa en helig man i hans tempel. Och sedan totalt flippa ut när han råkar trampa i bajs och kräva att bli buren till bussen av filmteamet.
Alltså som rutinerad resenär blir jag helt galen när jag ser detta. Det sitter ju så djupt i en att alltid, alltid visa respekt, ta seden dit man kommer och inte trampa någon på tårna eller få någon att tappa ansiktet. Plasthandskar när man besöker någon liksom? Kan man visa tydligare att man själv anser sig förmer?

Alltså jag fattar ingenting. Varför har den här serien gjorts? Vem ska se den och varför? Varför kan inte bara Magnus Uggla få stanna hemma i Stockholm där han uppenbarligen trivs bäst? Och så kan vi som faktiskt älskar att resa, uppleva och möta människor och kulturer fortsätta med det i lugn och ro utan att bli provocerade av såna här skitprogram?

Har ni sett programmet? Vad tyckte ni i så fall och är det någon som förstår vitsen med detta program?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

14 Comments

 1. Jag håller helt med dig. Så konstigt program. Precis som du skriver kom skämskudden fram när jag såg första avsnittet. Så pinsamt! Jag är inte säker på om jag vill se fler avsnitt.

  • Hej,
   Undrar jag också vad syftet med Magnus Ugglas deltagande var. Han är ju bra på musik, det är det han ska göra. Detta var bara pinsamt och generande för både honom och hans dotter. Hon verkade ju desto mer intresserad av resor. Ett eget program med henne istället!
   Kanske var detta en produkt av ett brainstormingmöte där idéerna var få, vem vet. Jag tittar enbart pga resmålen.

   • Gunilla Yourstone

    Ja dottern skämde ju inte ut sig, hon verkade intresserad av att upptäcka och utmana sig själv. 👍

  • Gunilla Yourstone

   Skämskudde ja tack! 😬

 2. Har du lyssnat på deras podd Uggla & Uggla? Där pratar han om sin bacillskräck i ett av de första avsnitten. De började podda under coronan så det var väldigt relevant men del 4 är mycket om hans pappas påverkan på honom osv. Bara som bakgrund.
  Varför de skickade iväg honom? De tyckte väl det blev bra TV. Allt ska sälja idag.

  • Gunilla Yourstone

   Nej jag visste inte ens att de har en podd.
   Ja han är en säljande person och förmodligen ska det vara roligt med hans bacillskräck. Och kanske hade det varit roligt i Stockholm. Vad vet jag. Men att bete sig så där respektlöst utomlands är förskräckligt tycker jag.

  • Det blev ju uppenbarligen bra TV eftersom det här nu finns ett blogginlägg om den. 😉

 3. Jag och G råkade hamna mitt i ett avsnitt häromdagen. De var i Usa. Sen helt plötsligt i Italien. Och sen två minuter i Tokyo. Fattade ingenting. Men vi tyckte absolut att dotter Uggla hade en intressant profil. Fler avsnitt? Lär det nog inte bli.

  • Gunilla Yourstone

   Ja man tänkte lite, varför ska just de här två undersöka just de här ämnena? Och varför just på de här platserna? Och kom de ens fram till något?

 4. Minett

  Jag tycker programmet är lite småtrevligt. Dock blev jag förvånad när jag såg första avsnittet. Där använder han vattenkokaren på hotellrummet. Snacka om ohygienisk produkt. Vattenkokare på hotellrum bör man undvika.
  https://www.expressen.se/allt-om-resor/hotell-1/snuskiga-sanningen-darfor-ska-du-aldrig-anvanda-hotellets-vattenkokare/

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *