Visste du att, förutom Världens 7 nya underverk, har även Världens 7 naturliga underverk utsetts? Vi hade inga aning om detta, förrän vi sprang på denna lista av en slump.

Det är New7Wonders Foundation, det vill säga samma organisation som 2007 utsåg Världens 7 nya underverk, som 4 år senare, 2011, drog igång ännu en röstning om de häftigaste naturliga underverken på jorden. Det vill säga, de underverk som inte människan, utan naturen själv skapat.  Listan på presumtiva underverk var ursprungligen 440 stycken till antalet och av dessa valde 100 miljoner röstande alltså ut 7 underverk.

Världens 7 naturliga underverk
Halong Bay

Dessa är världens 7 naturliga underverk

 • Regnskogen i Amazonas
 • Halong Bay i Vietnam
 • Iguazufallen mellan Argentina och Brasilien
 • Jeju Island i Sydkorea
 • Komodo i Indonesien
 • Underjordsfloden Puerto Princesa på Filippinerna
 • Table Mountain i Sydafrika
Världens 7 naturliga underverk
Iguazu
Världens 7 naturliga underverk
Komodo-varan

Är dessa 7 underverk värdiga vinnare?

En personlig åsikt naturligtvis, och vi har svårt att svara på detta i och med att vi endast besökt 2 av dessa. Iguazufallen i Argentina och Brasilien och Table Mountain i Sydafrika.

Av dessa så säger vi definitivt ja till Iguazu som en värdig vinnare. Det är ett fullständigt remarkabelt vattenfall som inte lämnar någon oberörd. Och kanske nja till Table Mountain, som inte är märkvärdigt ändå, kan nog vi tycka. I jämförelse med mycket annat i världen. Det är mer utsikten (och solnedgången!) därifrån som är märkvärdiga, kan vi tycka.

Världens 7 naturliga underverk
Table Mountain

Och övriga kan vi då av naturliga skäl inte uttala oss om. Vi har dock länge haft på listan att besöka Halong Bay i Vietnam, Komodo Island i Indonesien med sina stora ödlor och även Amazonas, som Alva och jag tvingades stryka från vår Brasilien-resa pga tidsbrist 2013.

Det man dock kan notera och höja lite på ögonbrynen åt, är att både Europa och Nordamerika i denna omröstning blev utan något underverk. (precis som Afrika blev utan i världens 7 nya underverk).

Våra europeiska förslag på naturliga underverk

Europa är måhända inte den naturstarkaste världsdelen, men helt klart finns det här aspiranter som kunde eller rent av borde varit med, tycker vi. Några förslag:

Lavalandskapen vid Leirhnjukur och Hverir på norra Island

Den plats på jorden där jordskorpan är som tunnast. Här bubblar det och skvätter av jorden inre överallt. Och ett landskap som taget från yttre rymden.

Världens 7 naturliga underverk - våra förslag

Grottorna Postonja och Skocjan i Slovenien

En magnifik sagovärld under jorden. Vi hade aldrig kunnat förställa oss att såna här grottor fanns innan vi besökte Slovenien.

Läs om vårt besök i grottorna här.

Postinja
Skocjan

Plitvice-sjöarna i Kroatien

En underbar klargrönt frodigt landskap med turkosa sjöar och vattenfall vart man än fäster blicken. Extremt likable i våra ögon.

Lofoten, Norge

Utan att ha varit där, men efter att ha suktat i månader och år över foton som andra tagit på plats och faktiskt bokat en hel resa dit i somras, som sedan fick avbokas igen. Lofoten verkar obeskrivligt vackert.

Laponia

Eller, om man nu får vara lite lokalpatriot, något från vår egen fantastiska svenska fjällvärld kanske? Till exempel världsarvet Laponia med väglöst land, orörd vildmark och samekultur. Laponia består av de fyra nationalparkerna, Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus.

Världens 7 naturliga underverk - våra förslag
Stora Sjöfallet

Ytterligare förslag till Världens 7 naturliga underverk

Ja men förutom Europa då, vad har vi sett mer i världen av naturliga underverk som vi skulle kunna tänka oss att nominera?

Korellreven på Maldiverna

En av de platser i världen där jag nästan fått en religiös känsla. När jag fick simma där mitt bland fiskstim i all världens färger. Och då dök jag inte ens, snorklade bara.

Läs om våra snorklingsupplevelser på Maldiverna här.

Världens 7 naturliga underverk - våra förslag

Sossusvlei, Namibia

En av de vackraste, mest förunderliga platser vi besökt på jorden är de uttorkade sjöarna Sossusvlei och Dead Vlei i Namibia.

Världens 7 naturliga underverk - våra förslag

Grand Canyon

Grand Canyon i USA är ett galet mäktigt naturfenomen som verkligen borde finns med på listan.

Grand Canyon

Kappadokien

Och så slutligen då underbara märkliga Kappadokien i Turkiet, med klippformationer som får en att skratta, förundras och rodna om vartannat.

Läs också: Vår guide till Kappadokien och Vandring i Love valley

Världens 7 naturliga underverk - våra förslag

Vilka av Världens 7 naturliga underverk har du besökt och har du egna förslag som skulle kunna kandidera?

Missa inga kommande inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

16 kommentarer

 1. Jag har inte besökt nåt av de naturliga underverken, men däremot nominerade jag mina egna förslag i detta inlägg där jag bloggade om olika listor på underverk 😊
  http://mariasmemoarer.com/2020/february/underverk-i-varlden-2.html

 2. Nu är jag ju absolut inget fan av topplistor, men jag har besökt Iguazufallen och jag förstår nog varför de hamnat på en sådan lista. De är mäktiga. Vad jag skulle haft med på en sådan lista? Ja, säg det. Lofoten/Vesterålen/Senja är ju inte dumt. Hunzadalen i Pakistan kanske. Minns så mycket att välja mellan. Att välja det ena och inte det andra skulle kännas orättvist. Har nog dessutom rest för lite 😉

  • Gunilla Yourstone

   Jag har bestämt mig för att man får tycka och nominera även om man inte varit överallt. Annars blir det så tråkigt om man ska vänta med den saken tills man är 90 år! 🙂

 3. Upplevt 2 av dessa – samma som du! Ja Iguazufallen var verkligen fantastiska, upplevde dem både fr Argentina o Brasilien o åkte även båt nära fallen.
  Så ja de platsar verkligen på den listan.
  Håller med om Table Mountain, där är det utsikten i den miljön man njuter av! Har ej någon lista, men du nämner ju flera fantastiska här o många jag ej upplevt ens i Sverige eller Norden. (Är fortfarande delvis handikappad av GBS o annat så ej kunnat göra några längre vandringar eller dyl – som ju hade varit perfekt i detta Corona /läge!)
  Men kroatiska Plitvice är ju en underbar nationalpark! (T ex Pena på Korsika en annan sevärd nationalpark)

  • Gunilla Yourstone

   Intressant med Korsika och nationalparken där. Har inte varit där och inte hört talas om den tidigare.
   Det är tråkigt att vara begränsad fysiskt av sjukdom, hoppas du kan njuta av resor och natur ändå på andra sätt än genom vandring.

 4. Har inte besökt några av de naturliga underverken men skulle förstås gärna vilja göra det. Nån gång, nån dag post-corona 🙂 Amazonas först och främst. Den absolut mäktigaste natur jag upplevt är Diskobukten på Grönland med sina glaciärer och stora isberg. Så det är definitivt en kandidat från min sida. Och bergen på Svalbard (sommartid) och hela Färöarna…

 5. Vi har varit i underjordsfloden Puerto Princesa på Palawan. En av de största besvikelser ever. Har flera gånger gått genom foton därifrån och tänkt att jag måste skriva om denna. Sen ser jag foton och tänker ”Nej, det ska jag nog inte”.

  Måste kanske skriva om besvikelsen i stället.

 6. Marianne

  Underbara bilder

 7. Fina förslag från dig! 🙂 Vi har bara besökt ett av ställena: Halong Bay. Fantastiskt, som en dröm! Värdig vinnare 🙂 https://www.freedomtravel.se/2018/03/semester-i-vietnam-hanoi-och-halong-bay/

  • Gunilla Yourstone

   Kul att det motsvarade förväntningarna. Som sagt, vi har det på listan. 🙂

 8. Förlåt -är visst tröttare än vanligt😩😜
  Skrev fel!! Nationalparken i Korsika heter förstås Calanche de PIANA o är m på UNESCOs världsarvslista. https://www.desires.se/?p=39

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *