Tag ett vattendrag och tillsätt turister och konceptet båtturer uppstår snart nog. Ibland kanske inga märkvärdigheter, ibland fantastiskt vackert och trevligt. Här är världens bästa båtturer enligt oss,  som verkligen är ”åk-värda” och som man definitivt ska passa på att göra om man är i närheten.

1. Gondoltur i Venedig

En turistfälla värd att fastna i. Ett av de tillfällen i resenärens liv när man inte ska tveka, räkna pengar och snåla in. Klart du ska unna dig en halvtimmes gondolfärd för 80 Euro. EN gång i livet i alla fall. Guld- eller silverplädering i inredningen på alla gondoler, röd eller blå sammet och liksom nästan en liten tron man sitter på. Max 5 personer får plats i samma gondol. Bara att slappna av och njuta samtidigt som tusentals asiatiska turister fotar just dig och din gondol.

Världens bästa båtturer

2. Inle Lake Burma

Här är båtturs-konceptet utvidgat till att vara det enda alternativa transportmedlet under dina dagar på sjön. Du får din chaufför och båt när du anländer till Nyaungshwe och sedan sitter du kvar i det närmaste dygnet runt tills det är dags att åka vidare. Tillsammans utforskar ni flytande tomatodlingar, fiskare, byaliv på styltor i sjön och marknader. Ni krockar nästa med en koncentrerad 5-åring som nu är stor och betrodd med egen båt. Eller bara med en simmande hjord kor som korsar vattnet. Tittar diskret bort när kvinnor sköter sin morgontoalett.

På natten sover även ni på styltor i sjön och vaknar till av varje båt som ångar förbi utanför hyddan.

Läs mer om Burma här.

Världens bästa båtturer Båtturer

3. Dhow på Zanzibar

Dhow är den klassiska smala zanzibariska fiskebåten. En rakt igenom underbar upplevelse är att ge sig av med sin egen kapten och styrman på en sådan farkost rakt ut i den oändligt turkosa Indiska oceanen.
Läs mer om denna utflykt och andra utflykter på Zanzibar här.

Båtturer
Dhow på Zanzibar – platsar bland världens bästa båtturer

4. Star Ferry över Victorias Bay Hong Kong

Vissa av båtturerna ovan kostar ju en slant. Star Ferry närmare bestämt 5 stycken kronor. För detta får man en 15 minuter lång båttur med utsikt över hela Hong Kongs skyline. Köp ett dagskort så kan du åka så många gånger du vill!

Båtturer

5. Valbona Lake Albanien

På intet sätt en turistattraktion, för detta är vägen om man vill ta sig från Skoder till Valbona och så är det bra med det. Men detta faktum gör ju inte resan ett dugg mindre vacker.
Läs mer om Valbona och båtturen här.

Båtturer

6. Kryssa på Gardasjön

En riktigt vacker båtresa med hög trivselfaktor,är en kryssning på Gardasjön. Massor av båtar och avgångar dagligen göra att man kan spontan-cruisa efter eget huvud mellan alla de vackra små städerna längs Gardasjöns strand. Hjulångare, konduktörer i sjömanskostym och svanar som rekvisita, gör inte upplevelsen mindre trivsam.

Världens bästa båtturer

7. Bangkoks Kanaler

Bangkok är ett monster. Icke desto mindre finns det massor av lugna och mysiga kvarter längs Bangkoks floder och kanaler. En båttur här, gärna i solens sista timme, ger en helt annan bild av Bangkok än man annars får.

Båtturer

8. Li-floden i Kina

Landskapet i södra Kina runt Guilin är bland de vackraste vi upplevt. En blandning av Bamses och farmors berg och filmen Avatar. Detta kan upplevas på flera olika sätt. Att cykla runt är underbart, men en inte helt svettfri upplevelse en solig dag med 30 grader i skuggan. Ett lättsammare alternativ är att åka båt från Guilin till Yangshuo på Li-floden.
Buss tillbaka. Eller så övernattning och en dag till för den där cykelturen också…

Båtturer
foto: Dennis Jarvis

9. Bilfärja över Bosporen i Istanbul

Tag helt enkelt bilfärjan över Bosporen. Det finns ett litet övre däck för fotgängare också. Genomför resan mellan två världsdelar strax innan solen går ner över Sultanahmets minareter.

Båtturer

Världens bästa båtturer

10. Forsränning Vindelälven

Sist men inte minst. Forsränning är den perfekta adrenalinutmaningen. Närkontakt med vattnet utlovas. Och det bästa är att man inte behöver förflytta sig till andra sidan jorden för att prova detta. Vindelälven i Västerbotten är den perfekta platsen.

Världens bästa båtturer

Välkommen att gilla  4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

2 Comments

  1. majliis

    Skrattar/ler ofta när jag läser era reseupplevelser! Alltid humoristiskt skrivet med en närvaro och respekt som märks genomgående. Härligt tack!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *