Så här på julafton och allt vill vi ju absolut inte att ni ska sitta med näsan över telefonen hela dagen. Tvärt om, om det är någon dag man ska ägna sig helt och fullt åt sina närmaste, så är det väl idag. Vi själva befinner oss i den lilla byn Vistorp utanför Falköping, hos min syster och hennes familj. Pappa är också här.
Men vi ville i alla fall titta in och önska alla läsare en god jul och samtidigt lämna några tips, nu när det är många dagar ledigt och massor av tid, på vad man kan ta sig för med för att slappna av, stressa av och njuta lite i lugnet.

Böcker

Läsning är väl ändå den ultimata formen av avslappning. I vardagen finns ingen tid för läsning för mig, men på resor, långhelger och på semestern brukar jag passa på att plöja böcker. Här kommer några tips, en blandning av nyare och äldre.

Kring denna kropp av Stina Wollter

Stina upptäckte jag i samband med att hon sommarpratade i somras. Då handlade det om Stinas syster Ylva som dog av anorexi och en liten ficka, döende i cancer, som Stina stöttade genom den sista tiden.

I Kring denna kropp, reflekterar Stina runt olika ämnen, de flesta relaterade till den kvinnliga kroppen och det män utsätter oss kvinnor för, bara för att vi råkar ha en sån. Omöjligheten att bara få vara i sin kropp precis som den är, bara för att man råkar vara kvinna.

Stina är tillsamman med Mia Skäringer och Anna Mannheimer mina hjältar. För de sätter ord på det som så länge varit onämnbart. Det man inte kunna nämna, inte prata om, för då är man överkänslig, hysterisk och tål inte skoj och ”är en sån där feminist” (som alltså skulle vara något negativt?). Nu finns orden, nu finns plattformen för att prata om detta. Så att vi alla snart kan tillåtas vara bara människor. Tack Stina, Anna, Mia med flera.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist

Denna bok läste jag på tåget ner till min syster i Falköping sist jag var här och firade jul. En bok precis lagom lång för att klaras av på den heldag som resan tar. Otroligt berörande och självbiografisk bok som vunnit ett antal priser.

”Tom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt insjuknar och måste föras till sjukhus. Barnet tas ut med kejsarsnitt och som i en mardröm springer Tom i kulvertarna under Karolinska sjukhuset, mellan intensivvårdsavdelningen och Neonatalen; mellan liv och död.
När han återvänder hem är det utan Karin, ensam med ett spädbarn och en chockartad sorg.”

Häxringarna, Kerstin Ekman

Vad är väl en julledighet utan en redig kvinnohistorisk romansvit? Nä just det. Det som lite kan störa mig angående böcker är att de anses som en färskvara. Nu pratas det jättemycket om Kristina Sandbergs böcker om Maj, Att föda ett barn. Ja de är verkligen  bra, men det finns ju massor av äldre mästerverk i genren också, Elise Johanssons Glasfåglarna finns numera bara som e- och ljusböcker. Idag väljer jag att lyfta Kerstin Ekmans Kvinnorna och staden, som startar med Häxringarna. Eftersom dessa finns i nytryck och därmed går att köpa i pappersform.

1793 av Niklas Natt och Dag

Själv läser jag 1793 av Niklas Natt och Dag i jul. Boken handlar om spelet efter Gustav III död. Boken var ett inpulsköp som slank med samtidigt med julklapparna i år.

Läs mer: Böcker som inspirerar till resa

Serier

Netflix- och HBO-serier är vi sämst på. Tiden finns helt enkelt inte. Det är så pass illa att när vi tillslut skaffade HBO, just för att kunna se Chernobyl, så sa jag glatt på jobbet att ”Nu har vi skaffat  OBH” OBH, det är väl typ stekpannor eller nåt? Men vi har i alla fall (numera) konton på båda dessa filmkanaler och ser något nu och då, till exempel när det är långledigt som nu. Många av de kända serierna som alla ser är så otäcka, tycker jag som är ganska feg och känsligt när det kommer till film, har visst aldrig härdad mig med hemskheter. Jag har tex sett Handmade´s Tale och The Act, men tycker att de är väl läskiga. De har inte direkt gynnat min sömn och jag la därför ner efter ett tag. Här kommer därför två andra förslag.

Chernobyl

Om det finns någon kvar i Sverige som inte har sett Chernobyl än, så följer här en direkt order. Denna serie måste ses. Har man inte HBO, så får man teckna en provmånad. Hela serien är ett totalt mästerverk, men det viktigaste är förstås att den är sann. Innan serien och mitt besök på plats i Tjernobyl, hade jag ingen aning om hur nära döden vi alla i Europa var där under 1986. I dessa tider med starka antidemokratiska krafter känns det dessutom viktigt att se och begrunda vilket slags samhälle vi får om vi väljer bort vår demokrati. Det finns inget mellanting. Antingen väljer vi ett demokratiskt styrsystem. Eller så väljer vi censur, förtryck, galenskap, tyranni och rädsla. Vi väljer ett samhälle där Tjernobyl kan hända.

Catherine the Great

Vi gillar historia och Katarina den stora är en av världshistoriens mest kända härskare. HBO´s nya miniserie om henne är intressant. Man kan egentligen inleda med att lyssna på P3 Historia´s podavsnitt om henne. Serien tar vid där pod-avsnittet tar slut.

Filmer

Vi är urusla på att se filmer också. Men dessa finns på vår egen lista över filmer som vi gärna ser i helgerna. Om det blir tid över.

438 dagar

Boken om Martin Schibbye och Persson var riktigt bra. Förhoppningsvis håller filmen samma kvalité.

En komikers uppväxt

Jag konsumerar allt av Jonas Gardell. Denna bok har jag läst för massor av år sedan. Och förstås ska jag se filmen.

Downton Abbey

Downton Abbey gillade jag verkligen när den kom som serie för ett antal år sedan. Men slutade se den när jag insåg att det var en såpa utan slut. Sånt gillar jag inte. Men nu som film finns det ju garanterat ett slut?

The Favourite

Många tycker att kostymfilmer är tråkiga. Själv älskar jag dem. Denna har dessutom fått mycket bra recensioner.

Poddar

P1 Vinter

Vi har redan recenserat årets sommarpratare.

P1 Vinter är en slags best of P1 sommar, där lyssnarna röstar fram sina favoriter från tidigare sommarvärdar. I år är laguppställningen:

25/12 Fredrik Lindström
26/12 Stina Wollter
27/12 Madeleine In Hwa Björk
28/12 Caroline Farberger
29/12 Olof Wretling
30/12 Anders Hansen
31/12 Petra Mede
1/1 Johan Rockström

Jag tänkte försöka lyssna på dem allihop. Under träningspass och på promenader.

Läs också: Bästa poddarna för långa resor

Pitepojkar. Klassiskt norrbottniskt julbak.

2 Comments

  1. Julhälsning från Göteborg.
    Grått och lite regn men trevligt ändå.
    Bor på hotell, där julmiddagen avnjuts tillsammans med äldsta barnet.
    Ha en fin helg.

    • Gunilla Yourstone

      Let låter ju jättetrevligt att skippa alla måsten och fira på hotell! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *