Resebloggen Resfredag snickrade i veckan ihop en rolig lista om vilken resetyp man egentligen är. Hela resebloggar-världen har verkligen gått crazy på den i dagarna, alla vill svara på dessa frågor som med en förödande effektivitet utskiljer agnarna från vetet och sorterar in oss i fack såsom Backpacker eller Suitcaser.

Vi vill förstås inte vara sämre utan svarar vi också. Vi tänker att för de som följer oss regelbundet bör svaren inte bli några större överraskningar. Eller…? Vi kanske inte är så förutsägbara som vi tror?

1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen/poolkanten?

Svar: Här divergerar vi direkt. För om jag har ett förflutet som badkruka och vatten-över-huvudet-fobiker, låt vara i nu övervunnen form, så är Christofer ett totalt vattendjur. Det är volter och trampoliner och hela registret som gäller när han är i närheten av en pool. Eller var får vi rätta oss till då. Nu vet man ju inte hur det blir med den saken. Just nu kan han inte ens stänga ”locket” mellan näs och mun.

Nej detta är inte Christofer. Men kunde ha varit.

2.  Backpacker eller “suitcaser”?

Svar: Åh, vi vill ju så gärna svara Backpacker här. Vi vill ju vara coola hardcore-resenärer som sover på stranden med ryggan som kudde, åker 18 timmars nattbuss och inte duschar på en hel vecka. Men i verkligheten… nej, not so much. Gud så sorgliga vi är.

Läs mer: Våra bästa tips till att köpa resväska.

3. Packa kvällen före eller packa i god tid?

Svar: Absolut i god tid.
En av mina vanligaste mardrömmar som förföljt mig och drömts i nästan hela mitt liv är den när jag åker till flygplatsen bara för att inse att jag glömt resväskan. Återvänder i brådska hem, slänger i panik ner några saker i en väska och åker igen. Kommer fram och inser att massor saknas, åker hem, packar mer, åker tillbaka osv tills flyget gått och jag vaknar kallsvettig och hyperventilerande.

Drömtydarlexikon någon?

4. Sladda in på tågstationen/flygplatsen precis på håret eller vara där 1 timme innan deadline?

Svar: Där är jag och Christofer lite olika. Jag är en veritabel just-in-time-gud som älskar att, inte komma försent, men sätter en ära i att inte vara töntigt och nervöst för tidig. Christofer ÄLSKAR att vara riktigt, riktigt tidig vart han än ska. Komma fram, ta det lugnt, ta en kaffe, läsa en tidning. Det älskar han. Och jag börjar mer och mer anpassa mig efter honom. Eftersom jag trots allt hatar att vara sen.

5. Paketresor eller sy ihop själv?

Svar: Alltså på allvar. Har påven en lustig hatt? Det måste vara vi som uppfann den här med att sy ihop resor själva. Eller?

6.  Foodie eller naturjunkie?

Svar: Återigen en äktenskaplig konflikt på uppseglande. Båda gillar vi visserligen både ock. Men måste jag välja, tar jag alltid en vacker natur. Alltså tänk Dolomiterna eller Island. Eller Kappadokien. Eller varför inte vår egen svenska fjällvärld. Då äter jag hellre slovensk korv i surkålsgröt. Om jag nu måste välja. Medan Christofer ändå alltid tar maten. Helst den asiatiska. Om han måste välja.

Slovensk surkålsgröt, någon?

7.  Skidsemester eller sandstränder?

Svar: Mja. Nog kan vi väl åka några backar. Om det är så och nöden kräver. Men en skidresa får svårt att konkurrera ut andra typer av resa, så det det bara. Även om vi inte är några strandfantaster heller.

Fast… om man tar en överfull ocharmig charterstrand och ställer emot en skidresa till Aplerna, men perfekta åkförhållanden, sol och vackra vyer. Då vinner ju skidorna.

Strandsemester är ju inte så tokigt?

8.  Återkommande favoriter eller nya destinationer varje gång?

Svar: Har vi till och med skrivit ett inlägg om. För hur mycket vi än älskar en plats och from time to time kan längta tillbaka, så vinner ju nästan alltid den där nya osedda destinationen.

Prag. En av få platser jag återvänt till.

9.  Roadtrip eller tågresa?

Svar: Tåget går på räls. Och därmed inte nödvändigtvis exakt dit vi vill resa. Därför blir det oftare bil än tåg. Men i en drömvärld där rälsen gick dit man ville att den skulle gå, skulle vi hellre sitta avslappnade vid fönstret i en kupé och njuta av utsikten, sällskapet och en bättre flaska Zinfandel, än flänga runt i en hyrbil.

Läs mer: Våra allra bästa roadtrips.

10.  Systemkamera eller mobilkamera?

Svar: Systemkamera förstås i det långa loppet. Sen kan mobilen ibland vara ett bra komplement.

11.  Morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Svar: Får man svara ”ingetdera”? Den sorgliga sanningen är att vi älskar både att lägga oss tidigt och att sova ut. Men vi offrar nog faktiskt oftare morgonsömnen på resa. För att morgontimmarnas upplevelse ofta är värt det.

Sova ut. Och missa det här?

12.  Spanien eller Italien?

Italien, Italien, Italien. Vår europeiska favorit. Vårt numera mest lästa land. Vi gillar verkligen allt med Italien. Maten, människorna, alla vackra städer och byar. Och att det verkar finnas hur mycket som helst att se, upptäcka och njuta av.

Italien!

13.  Läsk eller alkohol?

Läsk är inte alls vår grej. Bara en massa socker och artificiell smörja. Det brukar inhandlas ett par flaskor must till julen, men that´s it. Resten av året står vi med glädje över.

Vin däremot, det är en annan femma det. Särskilt att njuta av på resa.

14.  Äkta böcker eller ljudbok?

Jag vet att jag borde lyssna på ljudböcker på resa. Alla rationella argument pekar mot detta faktum. Vikt, volym, läsglasögon. Allt. Ändå fortsätter jag att resa efter resa ta med prima pappersböcker. Så jag måste verkligen älska dem. Eller borde omedelbart söka för problemet.

Inbunden till på köpet!

 

Tags

7 Comments

 1. Läser med nöje listorna och nickar instämmande, för att i andra fall inte alls känna igen mig. Superkul att ni hakade på också!

  • Gunilla Yourstone

   Det är verkligen många som har hakat på denna lista. Har läst några (så här efteråt), men inte hunnit alla.

 2. Liz Nilsson

  Härligt och mänskligt att upptäcka att vi inte alltid är precis de vi trodde vi var på våra resor.
  Finns en hel del att känna igen sig själv i och annat som absolut inte är jag. Så skönt att vi är olika! Tack för alla intressanta och kul inlägg så här långt! 🙏🌸☀️

 3. Pingback: I´m a suitcaser yes I am – en lista om restyper – lite mera rosa

 4. Kul skrivet! Jag tror att jag är den fegaste som finns när det gäller att bada. Vill verkligen inte att det ska stänka någonstans. Nej, tacka vet jag kristallklart och helt stilla vatten (utan barn i, för de plaskar), då badar jag gärna 😉 Ryggsäck gillar jag, men det blir inte så ofta ändå …

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *