Man kan väl säga att vi nästan är en hel värld som väntat på och hoppas på det här ögonblicket i 4 år?
Av alla vi träffat och samtalat med ute i världen under våra resor de senaste 4 åren har samtliga skakat bekymrat på huvudet om Trump kommit på tal. Amerikaner vi träffat har skämts. Allra tydligast minns vi nog den amerikanska medelålders lärarinnan som reste ensam sommaren 2017 genom Europa. Vi träffar henne i norra Albanien, i kön till färjan upp till Valbona, där vi nästa dag ska vandra. Hon presenterar sig med orden:

– Hi, I am Charlotte från Wisconsin. And I did not wote for him!

New York

Mitt rese-förhållande till USA

Mitt reseförhållande till USA är ganska intimt ändå. Det har gjorts ett antal resor.

 • 1990 åkte jag på flygluff USA runt. New York, Washington DC, Florida, Las Vegas, Grand Canyon, Los Angeles, San Fransisco. Mitt livs första ”riktiga” resa liksom. Som independent traveller. Och länge min bästa resa.
 • 1994 åkte jag och några andra utbytesstudenter i Karlsruhe till USA över ett vinterlov. New York, Washington DC och en liten roadtrip upstate New York blev det, samt en glimt av Kanada.
 • 1995 började jag jobba på en amerikansk konsultfirma i Stockholm. Och fick möjligheten att starta min anställning med några månader på huvudkontoret i Boston. En rolig kuriosagrej är att jag blev beviljad ett 10-årigt arbetsvisum till USA. För bara dessa månader!
 • 2008 besökte jag och Christofer först New York och gjorde sedan en roadtrip i Kalifornien. Vår första riktiga resa tillsammans. Och resan som omvände Christofer från en reseskeptiker till en reseälskare.
 • 2012 åkt vi tillsammans med våra 4 barn, samt min syster med familj till Florida.
 • Sedan har Christofer åka ytterligare en gång till New york med sin dotter också, 2016.
Everglades Florida

Sammanlagt 5 resor till landet alltså, för min del, varav två längre vistelser. 10 stater har jag besökt, flera av dem flera gånger. Det är ganska få länder som fått så mycket uppmärksamhet av mig, som ju oftast inte reser tillbaka. Men USA har massor av fördelar som resedestination. Vackert och med hur mycket som helst att se och göra, vänliga, trevliga människor. Lätt att ta sig runt. Dels på grund av språket förstås, men också för att allt är så välordnat. Det är typ en bedrift att köra fel i USA, så välskyltat som det är.

Roadtrip Kalifornien

Att inte åka till USA så länge Trump är president

Så här skrev vi i ett inlägg hösten 2016, efter att Trump valts till president:

Vi är helt klart inte de enda som vaknade med en kvidning den 9:e november i år.
– Hur kunde ni USA? Vi älskar ju verkligen USA som resmål. På vår lista över favoritländer ligger USA 2:a. För sina fantastiska nationalparker. Och för sin coola storstäder. San Francisco är en favorit och New York har stått högst upp på listan över världens bästa städer sedan den där dagen 1990 då jag, Gunilla, satte min första fot i stan! Men just nu vill vi inte mer.

Vi reser helt klart känslobaserat. När vi läser om Sharialagar och spöstraff för våldtäktsoffer tappar vi lusten för Dubai och Maldiverna. Rysslands förföljelse av homosexuella får oss att avstå från Sankt Petersburg. Osv. Sedan kan vän av ordning gärna invända att Jaha, om ni bojkottar A på grund av anledning B, då måste ni minsann i rättvisans namn även bojkotta C på grund av anledning D. Och då kan ni förresten inte åka någonstans för överallt händer det E och så måste ni lämna Sverige också eftersom F.

Dessa resonemang är vän av ordning väl unt, men biter inte på oss. Vi funkar inte riktigt så, utan vi reser som sagt dit våra känslor leder oss.

Och USA just nu, har våra känslor svalnat för.

Och så har våra känslor förblivit. Inget USA så länge Trump är kvar. Inte för att vi tror att vi ska kunna påverka något eller så, utan för att vi helt enkelt känner på det viset. Här går vår gräns. Punkt.

Läs också: De-Trump yourself – go east: Hong Kong är det nya New York

San Fransisco

Nu är det fritt fram att åka till USA igen

Bidens USA åker vi däremot gärna till. Så nu kan det nog bli någon resa framöver, bara den här pandemin låter sig besegras av ett vaccin någon gång. Vilka resor är det då vi går och suger på?

New York med Alva

Det första som händer efter pandemin i USA-väg är nog att jag och Alva drar iväg till New York. Det har vi pratat om ett tag.  Kanske som en student-resa sommaren 2022?

New York

Nationalparker

Annars är det nationalparkerna och naturen som drar mest. USA har verkligen satsat på nationalparker. Stora landområden är avsatta, skyddade och bevarade. Vi tänker Nevada, Arizona, Utah, Colorado, New Mexico. Typ så. Också så kanske hyra en sån amerikans husbil, Drive America. Och vara borta i månader. Det vore något.

Antelope national park

New England i höstfärger

Sen när jag en liten dröm om att återvända till New England i höstfärger också. En liten nostalgiresa får man tänka sig?

Björnskådning i Alaska

Alaska är förstås också en dröm. Kolla på björnar som fångar lax i floden och så. Men det kanske inte blir av. Är en rätt så kostsam historia har jag för mig.

9 Comments

 1. Gunilla Yourstone

  Du tycker att Trump är bra. Vi tycker att han varit en skam för USA och farlig för hela världens framtid. Det är olika åsikter.
  Jag skriver inget om att Biden kommer att underlätta resandet, däremot att vi nu återigen faktiskt vill besöka USA.
  Din text om att Biden skulle vara p****l saknar alla former av seriöst underlag utan grundar sig på Trumps Tweet och (antar jag) en konspirationsteori som florerar bland mer extrema republikaner.
  Eftersom vi är ansvariga för det som publiceras på denna blogg tar vi här bestämt avstånd från detta grundlösa påstående.

  • Härligt inlägg! Vet många som resonerar som du. Jag har glatt åkt till New York 2-3 gånger/år under Trump-eran oxå, o drar så fort det verkar vettigt post-Covid.

   Skulle gärna vilja åka mer tåg där också, bl.a till New Orleans kanske..

   • Gunilla Yourstone

    Ja man gör ju som man vill och och USA / New York-fantasterna har förstås fortsatt åka. Sydstaterna ja, intressant. Och tåg, absolut! 🙂

 2. Jag kände från början som du, men har ändå valt att resa till USA under Trump. USA är ju så mycket mer än landets president! Åtta delstater är jag uppe i om jag räknar tågresor men inte mellanlandningar. (Utan tågresan genom Pennsylvania blir det sju) Plus D.C.

 3. Jessica

  Jag har också väntat på ett president byte innan nästa resa bokades, nu planerar jag för fullt. Behöver drömma för att orka denna vinter som riskgrupp i denna Coronabubbla 🙂 Boston, Niagarafallen, New Hampshire & Vermont är en resa som planeras just nu men drömmer om Nationalparkerna på andra sidan också..
  Så underbart att planera och längta!

  • Gunilla Yourstone

   Underbar del av USA. 🙂 Ja drömmarna är det man har nu känns det som.

 4. När Trump blev vald tänkte jag också avstå från USA i fyra år fast det gick inte som planerat eftersom jag saknade släkt och vänner därborta och sedan även blev tvungen att åka i jobbet. Så jag har varit där 3-4 gånger ändå. Men kommer verkligen se fram mer emot resorna dit nu när Trump inte kommer vara president. Om nu bara coronan kunde försvinna och gränserna öppnas också…

  Vi hamnar ju oftast i Kalifornien (även om jag varit i 33 stater) men just nu drömmer jag också om nationalparker i Utah, New England (har bildgooglat Martha’s Vineyard de senaste månaderna och längtar tillbaka till Boston), Tennessee dit några släktingar flyttat samt Pennsylvania där jag ska leta reda på min farfars brors grav.

  • Gunilla Yourstone

   Oj, 33 stater! Förstår att man vill åka om man har släkt där förstås. Visst är New England fint, hoppas att det kan bli av för oss båda.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *