Tänk ändå vad underligt det kan falla sig. Att Sveriges två kanske allra mest kända konstnärer genom tiderna var nära nog jämngamla och dessutom bodde mindre än 10 mil ifrån varandra.
Och när det nu prompt måste förhålla sig på det sättet. Att de inte var bittra fienden och rivaler, utan tvärt om nära vänner som umgicks så ofta de kom åt.
Vi pratar förstås om Carl Larsson och Anders Zorn.
När vi besöker Dalarna sommaren 2021, besöker vi båda dessa konstnärers hem. Carl Larsson-gården i Sundborn har vi redan skrivit om. Ett par dagar senare gick vi på guidad visning av Zorngården i Mora.
Zorngården ligger centralt i Mora, alldeles nära Mora kyrka. Bredvid åt andra hållet finns Zornmuseet med en stor samling av Anders Zorns målningar. Vi avstår dock från museet eftersom de flesta av dessa tavlor just denna sommar är utlånade till Nationalmuseum i Stockholm.
För mig och pappa är detta inte vårt första besök. Vi var även här 1979. Jag har vaga minnen av visningen, men inte så mycket mer. Men nu är det dags att fräsch upp minnet.
Detta hus tillhörde alltså en gång Anders Zorn och hans hustru Emma. De träffades när Anders målade av Emmas systerson. Hon var av förmögen familj och han var son till en bryggare. Men äktenskap blev det ändå.
Efter ett antal år utomlands slog de sig ner i Anders hembygd Mora och lät uppföra Zorngården, som stod färdig 1910. Huset är idag en av Sveriges mest kända nationalromantiska villor.
Paret Zorn förblev barnlösa, men verkade fylla sitt liv rätt bra ändå med många och prominenta gäster. Både makarna Carl och Karin Larsson samt Prins Eugen var såna stammisar på middagar här att de till och med fick varsitt eget gästrum.
Det som främst slår en som besökare är de många moderniteter som finns i huset. Zorn-paret verkar ha varit typ först i Sverige med en rad uppfinningar. Som vattenberedare, centralvärme och dammsugare till exempel. Deras telefon installerades som nummer 4 i Sverige.
Förstås finns här också massor av kost. Av Anders Zorn själv, av Carl Larsson och Prins Eugen, men också av andra konstnärer av tiden.
Anders Zorn gick bort 1920, 60 år gammal, medan den jämnåriga Emma levde till 1942. Efter hennes död donerades Zorngården till svenska staten som museum. Och sedan dess ordnas guidade turer här.
Ett intressant besök i ett intressant hem. Även om jag gärna hade sett mer av Anders Zorns fantastiska tavlor.
Men om vi ska våga oss på en jämförelse då? Sist av allt. Carl Larsson-gården eller Zorngården? Ja då är ju Carl Larsson-gården en större sevärdhet och ett vackrare hem. Även om jag håller Anders Zorn högre som konstnär.
Läs också:
Helvetesfallet och Storstupet i Orsa – och Inlandsbanan på det
25 saker att göra i Dalarna – våra bästa tips
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Oj så intressant! Detta skulle jag vilja se! Prins Eugen däremot tycker vi att vi ”stöter ihop” med lite överallt. Senast var väl Prins Eugens Waldemarsudde, men jag minns också hans namn i samband med Sundbyholms slott och Tyresö slott. Han var visst runt en del 😉
Ja han har varit på många ställen. Om man besöker Prinsens galleri i Stockholms stadshus, så har prins Eugen målat ens väggen där också. Jag gillar hans målningar mycket.