Vi gillar ju ytterpunkter här på bloggen. Samlar rent på dem litegrann. Ett inlägg om ytterpunkterna har det blivit förstås. Samt ett om vad vi ”samlar på” inom Sverige. Där de svenska ytterpunkterna förstås finns med.
Så när jag i långhelgen som var, plötsligt befann mig i Skåne lös och ledig och med en redig hyrbil för handen så var ju utgången rätt självklar, eller hur?
Så klart att jag skulle besöka Sveriges sydligaste punkt, belägen i Smygehuk i Skåne.
Mitt besök vid Sveriges sydligaste punkt
Hela två nationalparker har jag hunnit med under dagen. Avstånden är så löjligt korta här nere i södraste Sverige. Man blåser ju tvärs över Skåne på typ två timmar. Lika lång tid som det tar att åka från Umeå till närmaste grannstaden norrut, nämligen Skellefteå.
Klockan är lite över fyra bara. Nattens hotell har jag bokat nära Dalby Söderskogs nationalpark, Gästis i Staffanstorp. Jag kör dit och checkar in. Mest för att jag behöver använda toan. Hotellet är nybyggt och fräscht. En positiv överraskning är att jag har en uteplats med sol till mitt hotellrum. Måste ju sitta där en stund och njuta. Äter medhavd smörgås och vindruvor.
Men sen blir man ju rastlös och kvällen är ung, ljum och vacker. 42 minuter till Smygehuk. Kanske bästa att riva av det redan i kväll, så kan morgondagen användas till annat.
Jag kör genom Jordbruksskåne. Det som man inte ser lika mycket av på Kullahalvön. Platt, platt, platt. Fält, fält, fält. By på by. Som lever. Som får tillåtelse att leva, av vårt svenska politiska och ekonomiska system.
En fasan promenerar över vägen. Exotiskt, tycker jag som är van att få väja för ren istället.
Och så kommer det. Havet. En förälskelse som ständigt får mig att tappa andan. I smörigt kvällsljus.
Smygehuk är en jättegrej. Förstås. Inte bara en igenslyad udde med en mossöverväxt sten bakom ett nedlagt reningsverk, som Sveriges östligaste i Haparanda. Inte en vildmarksupplevelse och ett heldagsäventyr som Treriksröset.
Utan en camping, en småbåtshamn, en fyr, en glasskiosk, en fiskrestaurang. ”Sverige sydligaste massor av saker”. Making the most out of it. Det får man förstå.
Men också helt tomt. Måndag den 5:e juni klockan 19 är jag den enda som väljer Sveriges sydligaste punkt som platsen att befinna sig på. Jag passar på att gå all in och fota mig själv vid skylten med hjälp av timern på mobilen. Skulle jag ju aldrig vågat om här varit folk.
Baksidan är ju att restaurangen inte är öppen. Hade varit mysigt att sitta här och äta. Glasskiosken är öppen och stoltserar med den mest storslagna glassmenyn jag någonsin sett. Hela 19 olika sorters strössel! Men jag är på vardagsdiet igen efter en vidlyftig helg och får stå över både bojen, flotten och sjöjungfrun på menyn.
En bit bort finns Smygehuks fyr. Som nu är vandrarhem. Dörrens till fyren står öppen och jag klättrar upp. Det är något särskilt med fyrar ändå. Stämningen. Historiens vingslag. Utsikten! Kanske det allra bästa med denna kvällsutflykt ändå.
Kolla in vår reel från Smygehus fyr här.
10 fakta om Smygehuk
- Fyren i Smygehuk byggdes 1883 för att så många fartyg hade förlist i området
- Över 250.000 turister besöker Smygehuk varje sommar
- Från Smygehuk är det 1572 kilometer till Treriksröset
- Men bara 1041 kilometer till Paris
- På strandängarna runt Smygehuk finns en unik population av fridlysta huggormar
- Under sommartid kör en röd Londonsk dubbeldäckare vid namn ”Palmbussen” gratis mellan Trelleborg och Smygehuk
- ”Huk” är lånat från holländskan och betyder udde. ”Smyge” är skånska för trång passage eller undangömd vrå
- På kartor från 1680 är udden märkt med ordet ”klödder” som betyder tång. Tången är än idag ett problem i hamnen och runt Smygehuk
- Platsen säga har varit ett smugglarnäste under Napoleon-kriget
- Det var här på Smygehuk som Nils Holgersson tog farväl inför sin resa genom Sverige. En staty av gåsen Akka återfinns idag på platsen
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Smyg även i svenskan i största allmänhet kommer av ett gammalt tyskt ord för smuggling. Samma som i fönstersmyg. Hoek van Holland är nog Nederländernas mest kända ”huk” för den som reser till England mycket, hihi.
Jag förstår att du tycker avstånden är korta här nere. Lite som när vi bodde i Belgien som inte är större än Småland.
Ja jag är ju van att köra 2-3 timmar, det är ju inget. Men de som bor med saker nära tycker ju att 1 timme är jättelångt bort. 🙂
Där har vi också varit. Trevlig restaurang om än, som du säger, mycket folk. 🙂
Kan tänka mig att det är supertrevligt där en solig sommardag. Och mycket folk. 😁