Gillar du tåg och gillar du vandring? Grattis, höll vi på att säga. För här är 11 vandringar som du kan ta tåget ända fram till. Alltså verkligen hoppa av tåget, dra på ryggsäcken och get to it, direkt utan tråkiga transportsträckor med buss, taxi eller annat.

vandringar som man kan ta tåget till

1. Abisko/Trollsjön

Abisko i nordligaste Lappland är svenska fjällvärldens mesta tågalternativ. Här stannar tåget inne i själva nationalparken och i direkt anslutning startar Sveriges mest kända vandringsled, Kungsleden.

Tågförbindelserna till Abisko från övriga Sverige är bra, varje dygn går ett direkttåg från Stockholm och ytterligare ett med byte i Boden.

Det nya stjärnskottet till vandring, den till Trollsjön norr om Abisko, nås dessutom via ytterligare en kort tågfärd till Låktatjåkkas lilla söta station.

Läs också: Vandring till Trollsjön, Abisko – när det går hajp i vandringar

vandringar som man kan ta tåget till

Trollsjön

2. Österlenleden

Skåneleden genom Österlen, även kallad Österlenleden, passerar praktiskt taget förbi tågstationen i Ystad. Bara att gå av perrongen och korsa övergångsstället, så är man på banan. Eller på leden då. Totalt är Österlenleden 9 mil lång.

Läs också: Vandring på Österlen, Skåneleden SL4 – tips, upplägg och do´s and dont´s

vandringar som man kan ta tåget till

3. Cinque Terre, Italien

I Cinque Terre i Italien kan man till och med åka tåg mellan vandringssträckorna. Vandra en etapp, åka tåg nästa och sen vandra igen om man vill. Mellan de 5 byarna går fånigt vackra vandringstigar, ofta finns flera alternativ på olika höjd över havet. Samt även alltså en järnväg som sprängts in i den branta kusten genom otaliga tunnlar.

Läs också: Vandring Cinque Terre: Vernazza-Corniglia-Manarola


vandringar som man kan ta tåget till

4. Jungfrau, Schweiz

Schweiz är ju tåglandet nummer 1 och otaliga är de vandringar som man kan ta tåget till här. Frågan blir kanske snarare, vilken schweizisk vandring kan man inte ta tåget till?

Men om man ska välja ut en destination liksom. Området Jungfrau, åker man de prydliga grön-gula Jungfrau-tågen till och inom. Här finns de vackraste av tågsträckor, de vidunderligaste av utsikter och de skönaste av vandringar.

Här hittar du förslag på en härlig kombidag med både tåg och vandring i ett.

vandringar som man kan ta tåget till

Glaciärvandring i Jungfrau

5. Högakustenleden

Botniabanan, som stod färdig för 10 år sedan, gav äntligen, äntligen Övik en tågförbindelse ut i omvärlden. Botniabanan välkomnades också stort av ortsbefolkningen trots att den skär rakt igenom staden och till och med rakt över Öviks landmärke nummer ett, hoppbacken.

Högakustenledens nordligare etapp startar i anslutning till järnvägsstationen. Bara att börja gå söderut direkt från tåget.

Läs mer: Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget – vandring längs Högakustenleden

vandringar som man kan ta tåget till

6. König Ludwigs Weg, Tyskland

Kung Ludwigs Väg är en klassisk vandringsled i Bayern i södra Tyskland. Här vandrar man i gemytliga omgivningar med Alperna som fond i bakgrunden. Två imponerande slott passeras på vägen, Neuschwanstein  och Hohenschwangau där Ludwig II bodde. Till startpunkten i Starnberg tar man sig lätt med tåg.


vandringar som man kan ta tåget till

7. Kinnekulleleden

Kinnekulleleden är en 3-dagarsvandring som går genom kulturbygd och längs med Vänerns strand. Kinnekullebanan, som utnämnts till Sveriges vackraste järnvägssträcka, går så att man kan växla mellan vandring och tåg längs sträckan.
Detta äventyr är vi själva väldigt sugna på att ge oss på.

vandringar som man kan ta tåget till

8. Bad Gastein, Österrike

Med utgångspunkt från den klassiska österrikiska alporten Bad Gastein finns otaliga vandringar i alla svårighetsgrader. Hit tar man sig enkelt med tåg via Saltzburg. Själv vandrade jag här 2001 med en 1-åring på ryggen.

9. Via Francigena

Pilgrimsleden Via Francigena är över 50 mil lång och går genom Storbritannien, Frankrike, Schweiz och Italien. Längs vägen finns otaliga möjligheter att stiga av och på leden direkt från tåget. Tex i Reims i franska Champagne, Lausanne i Schweiz, eller italienska Lucca eller Siena.

vandringar som man kan ta tåget till

10. Dalarna: Siljansleden eller Tällberg runt

I Dalarna finns flera vandringleder som passerar precis förbi järnvägsstationer. Den kortare vandringen Tällberg runt är bara 7 kilometer och kan nås från Tällbergs station.

Siljansleden är 34 mil lång och passerar förbi Leksands station och även Mora station via en avstickare.

vandringar som man kan ta tåget till

11. Moseldalen

Genom hela Moseldalen går dels en vandringsled Moselsteig och dels en järnväg. De flesta av Moselsteigs dagsetapper börjar eller slutar vid någon av järnvägsstationerna. Det går alltså utmärkt att hoppa av och på tåget lite varstans och vandra en stäcka och sedan hoppa på tåget igen. Moselsteig är 365 kilometer lång och består av 24 stycken olika delsträckor med start i Perl och slut i Koblenz.

Läs mer om denna vandring här.

Vill läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

9 Comments

 1. Härlig lista!

  Av vandringarna ni nämner är det bara i Cinque Terre som vi har vandrat samma leder. Däremot har vi gått en hel del på Österlen, så klart, men inte så mycket vandringsleder just. I Tällberg har jag varit med jobbet och då gick jag bara en kortare sväng i trakten, på kvällen. Och till Neuschwanstein har vi vandrat från Füssen.

  • Gunilla Yourstone

   Tror att Kung Ludwis väg går den sträckan? Har inte gått den själv än, det är en sån klassiska vandring som man kan spara tills man är pensionär och inte orkar gå i riktiga Alperna längre. 🙂

 2. Underbar blandning av vandringar! Undrar hur lång Cinque Terre vandringen är och hur många etapper?

  • Gunilla Yourstone

   Cinque Terre är 4 etapper, men man fixar att ta två på en dag om man vill. Eftersom man kan ta tåget emellan också, så kan man bo på ett ställe och återvända dit med tåg efter vandringarna.

 3. Tack för din fina lista!
  Vi testade Österlen förra sommaren och njöt. Speciellt sträckan från Ystad-Ale synar-Backåkra var magisk!

 4. Stenar menade jag så klart… 😀

 5. Tatrabergen i Slovakien och Polen !
  Tåg till Poprad i Slovakien eller till Zakopane i Polen !

  • Gunilla Yourstone

   Bra förslag. Vi har varit där från den polska sidan. Då gick tåget bara någon gång om dagen, så det slutade med buss 2 timmar från Krakow för oss.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *