London är en av världens bästa weekend-städer. Förstås finns här hur mycket som helst att göra. Vad man väljer beror nog mycket på vem man är och vad man gillar. Här kommer, i all enkelhet, 50 tips från oss.

1. Buckingham Palace

Ja men visst börjar vi väl här? Det mest brittiska av allt måste ju vara det kungliga palatset. Fast i 9 fall av 10 rätt tråkigt. För besöket här brukar oftast sluta med att man står med näsan tryckt genom järnstaketet och stirrar tomt på en stillastående högvakt.

För att det ska bli action måste man antingen komma vid vaktavlösningen klockan 11. Eller boka en guidad tur i palatset. Dessa arrangeras dock bara under sommaren, när de kungliga själva är på sommarlov i något av sina andra slott.

göra i London

2. Big Ben

Big Ben är en av de sevärdheter som man aldrig tröttnar på i London. Varje besök i stan måste på något sätt leda till att man passerar här minst en gång. Annars har man liksom inte varit i London.

göra i London

3. London Eye

Lite samma med London Eye. Att besöket inte blir komplett om man inte ser det berömda pariserhjulet från millenniefirandet åtminstone en gång. Sedan kanske man inte åker upp i det varje gång. För det är ju rätt dyrt.


göra i London

4. Tower of London (Towern)

Detta är en medeltida fästning som använts till försvar, kungligt palats och som fängelse. Här har de kungliga riksregalierna förvarats sedan 1303.

Towerns vaktstyrka kallas i folkmun beefeaters. De bor tillsammans med sina familjer på Towern, det är drygt 100 personer som är bosatta på Towern idag.  I Towern bor även en grupp tama korpar. Det sägs att när de flyttar går riket under, så för att förhindra en sådan katastrof har de blivit vingklippta, de små stackarna.

Towerns allra främsta dragplåster är förstås riksregalierna.

5. Sky Garden

Londons häftigaste utsiktsplats ligger uppe i en nybyggd skyskrapa som går under namnet The Walkie Talkie. Här är det gratis att åka upp, fast man måste boka sin biljett i förväg.

göra i London

6. The Shard

Londons och Storbritanniens högsta byggnad med sina 310 m.ö.h. Häftig att se på håll från andra sidan Themsen. Eller från Sky Garden kanske? Men också från precis nedanför. När detta är avklarat, åker man förstås upp. Det finns ett utsiktdäck, The View from the Shard, men också restauranger och barer. Själva tog vi Afternoon Tea här.

göra i London

7. Tower Bridge

Klassiskt landmärke och en av världens mest kända broar. Det går att gå upp i tornen och över gångbron där uppe. Som numera till och med har glasgolv. Men allra häftigast är Tower Bridge kanske att betrakta från utsidan?

8. Covent garden

Covent Garden är ett mysigt område med saluhall, affärer, restauranger och pubar. Här pågår alltid någon form av gatuunderhållning. Trevligt område att strosa och äta i.

9. Gå på musikal

Självklart. Detta är ju en av de saker som London är mest känt för och som väldigt många besökare åker hit för varje år. Musikaldistriktet är West End.

10. Afternoon Tea

I vår bok kommer denna aktivitet rätt högt upp på listan. Klart man ska unna sig en härlig exklusiv Afternoon Tea om man är London. Var? Tja, kanske på The Ritz, på kryssning på Themsen, The Langham, Fortnum & Mason, The Shard. Vad vet vi?

Läs om vårt härliga Afternoon Tea i The Shard här.

göra i London

11. Hyde Park

Centrala Londons största park är Hyde Park. (om man räknar in Kensington Gardens) Här kan man tillbringa en hel dag med att upptäcka, strosa och njuta. Hälsa på alla de härliga, glada hundarna som rastas här. Kolla in de vilda papegojorna och de kanske inte längre så vilda ekorrarna. Bli jagad av en svan (som jag pysslade med sist, men han ville verkligen åt min kamera!)

12. Telefonkiosker

Det går inte att förbise dem. Londons telefonkiosker kämpar oförtrutet på. Trots mobiltelefonernas intåg och allt det där. Telefoner verkar de fortfarande innehålla också, vad vi kan se. Fotas måste de förstås, så söta som de är.

13. Fish and chips

Visst måste man äta Fish and Chips i London? Det tycker vi bestämt. Experterna förordar Poppie’s Fish & Chips, vid Camden Market. Själva har vi inte hittat dit än, utan bara hamnat på lokala pubar. Men för gärna tipset vidare.

14. St James Park

En lite mindre, men härlig park i Londons hjärta, som är fin alla tider på året.

göra i London

15. Bourough Market

Under London Bridge, på Themsens södra sida, ligger den mysiga matmarknaden Bourough Market. Detta är Londons största och äldsta matmarknad, här har sålts mat sedan 1100-talet. Mulled Wine köper man förstås en kylig dag och kanske något att äta.

göra i London

16. Little Venice

Little Venice är ett idylliskt kanalområde norr om Paddington Station där man kan promenera eller åka på en kanalbåtstur.

göra i London

17. Brigit´s Bakery Afternoon Tea Bus

Ja jag vet att vi redan satt upp Afternoon Tea på listan. Men detta är liksom ofrånkomligen en annan grej. Det är en sightseeingbuss och ett Afternoon Tea samtidigt liksom. Och galet trevligt att göra.

Läs också: Brigit´s Bakery´s Afternoon Tea-buss – på rull i Londons klassiska dubbeldäckare

göra i London

18. Harrods

Det anrika varuhuset måste ju besökas en gång i alla fall?

19. Åka dubbeldäckare

Det är som med telefonkioskerna. Londons röda dubbeldäckare måste bara fotas och åkas. Varje gång man är här.

20. Kensington Palace

Detta var tidigare det kungliga palatset. På senare år har Charles och Diana bott här och  Diana bodde även kvar efter skilsmässan. Nu bor William och Kate här. Delar av slottet visas för allmänheten. I trädgården finns även en staty av Diana.

göra i London

21. Churchill War Rooms

Ett relativt nytt museum där man får besöka de bunkrar som Storbritannien leddes ifrån under Blitzen, det vill säga när London bombades av nazisterna.

Läs också: Krigsmuseum i London – en något dyster utflykt i historien så väl som i vår nutid

22. The Mayflower

Londons pubar ska ju upplevas. Men vilka av dem är värda ett besök? Själva tycker vi väl att det egentligen inte spelar så stor roll. De flesta är mysiga och egentligen ganska lika varandra. Bara det är trångt och mysigt och lite gemyt uppstår. Som när vi var på Lamb & Flag i Covent Garden och en man gick fel och var på väg in på the Ladies. Det blev stor kalabalik och alla började omedelbart skratta och prata med varandra över borden.

Men om vi ska välja en åt er, så varför inte prova The Mayflower. En av Londons äldre pubar från 1620 och med en terrass på baksidan med utsikt över Themsen. Sämre val kan man definitivt göra.

23. Trafalgar Square

Klassiskt torg i London som det liksom hör till att någon gång passera? Här finns också The National Gallery för den intresserade.

24. Harry Potter Museum

Ett måste om man har Harry Potter-tokiga barn och ungdomar förstås, men även rätt roligt för en vuxen entusiast, tycker Christofer som varit där med sina barn.

25. Äta indiskt

I London finns ett sällsynt bra utbud av indiska mat. Varför inte prova Londons äldsta indiska restaurang, Veeraswamy på Regents Street, som dessutom har en Michelin-stjärna? Läs om vårt besök här.

göra i London

26. Promenera längs South Bank

Ett härligt promenadstråk är att helt enkelt gå utefter Themsens södra strand. Till exempel från The Shard och till Westminister Bridge.

Läs också: Härliga promenader i London – 5 förslag från oss

göra i London

27. Guidad pubrunda med historia

Det vi skulle vilja testa någon gång är att följa med på en guidad pubrunda till några av Londons klassiska pubar. För att få sig lite härliga gamla London-historier till livs.

28. Westminister Abbey

I denna ståtliga katedral från 1000-talet, granne med Big Ben, har alla Englands regenter krönts sedan den uppfördes. Klassisk mark helt enkelt. Inträdet kostar hela £ 25, vilket väl kan betecknas som ganska dyrt. Även om vi pratar om ett UNESCO-världsarv här.

göra i London

29. Piccadilly Circus och Regent Street

Ytterligare en klassisk plats som det liksom hör till att någon gång passera på varje London-resa, är Piccdilly Circus. Bra plats att fota dubbeldäckare på också, så här kan du checka av två punkter på listan på en och samma gång.

Härifrån utgår Regent Street, en mycket stilig London-gata.

göra i London

30. Båttur på Themsen

En riktig turistgrej att göra, som vi måste erkänna att vi aldrig provat. Men med rätt väder, så varför inte?

31. HMS Belfast

En gammalt krigsfartyg från 2:a världskriget. Som dessutom deltog i Dagen D. Detta skepp ligger nu i Themsen, är museum och tar emot besökare.

göra i London

32. Royal Albert Hall

Man kan tydligen boka en guidad tur i Royal Albert Hall. Det skulle jag gärna prova någon gång. Sedan kan man förstås också gå på konsert här.

33. Primrose Hill

En av Londons många parker. Just denna ligger högt och man ser därmed Londons skyline i bakgrunden. Sedan finns här i omgivningarna söta pastellfärgade hus också. Och sånt gillar man ju.

34. Churchill Arms

Det finns som sagt en uppsjö av mysiga pubar, men Churchill Arms är ändå något lite extra med sina imponerande blomsterarrangemang. På insidan hittar man inte den traditionella pubmaten, utan thailändskt.

göra i London

35. English breakfast

På resa tar man förstås seden dit man kommer. I London innebär det att underkasta sig en regelrätt engelsk frukost varje morgon. Kostcirkelns alla delar. Eller i alla fall utvalda delar. Välkommen till England.

Så där ja. Redo för en ny dag i London.

36. London Dungeon

Ett skräck-kabinett vid London Eye. På min tid (1986!) var det typ vaxdockor som torterades. När Christofer var här med sina barn 2015, hade man levlat upp med skådespelare och grejer. Jag minns att jag bara blev lätt illamående av denna attraktion, medan andra gillar det.

37. Emirates Air Line Cable Car

Linbanor är ju alltid kul? Denna linbana går över Londons östra delar, med OS-staden från 2012 och mässområdet. Dessutom kostar den bara £ 5. Bara en sån sak!

göra i London

38. Camden Market

Perfekt marknad för den som gillar att strosa i gatuvimmel och fynda lite ovanligare saker. Här finns konst, hantverk, kläder, vintage med mera.

39. Brick lane

Mångkulturellt område i East End känt för sina restauranger, nattliv, och street art.

40. Imperial War Museum

För den som är intresserad av krigshistoria finns här massor av utställningar. Dessutom är det gratis inträde.

göra i London

41. The Household Cavalry Museum

Ett litet museum om kavalleriet som deltar i vaktavlösningen vid Buckingham Palace. Förstås står det ridande vakter vid entrén.

göra i London

42. St Paul’s Cathedral

Ytterligare en klassisk katedral i London. Dessutom den näst största i världen. Det var här Charles och Diana gifte sig en gång i tiden. Det är för närvarande inte tillåtet att gå upp i kupolen.

43. House of Parliament

Vi är själva lite sugna på att prova en guidad tur i Parlamentet någon gång.

göra i London

44. Kew Gardens

Kew Gardens ligger en bit ut, men verkar väldigt trevligt att besöka. Vi hade nog tänkt oss dit själva sist, om det inte varit så vansinnigt kallt väder att man bara ville vara inomhus. Men nästa gång i London!

45. Greenwich Park

Härlig park med lantlig engelsk känsla och skyline-bakgrund samtidigt liksom.

göra i London

46. Äta middag på SushiSamba

Ett bra val om man vill prova någon av Londons alla spännande fusion-restauranger och även komma sig upp i någon av Londons alla skyskrapor.

47. Lyxtåg – Northern Belle

Detta har jag själv fått tips om alldeles nyligt och det verkar ju helt underbart att åka på dagsutflykt från London med detta lyxtåg. Afternoon Tea eller lyxig lunch eller middag intas på tåget medan man åker genom ett vackert engelsk landskap. Obscent dyrt, javisst. Men drömma kan man ju. Kanske kan det vara läge till någon jämn födelsedag eller så?

48. Rida i Hyde park – eller åtminstone klappa på hästarna

Alltså jag vet inte vad ni tycker, men jag kan liksom inte släppa det här med att det går att rida i Hyde Park. Jag förstår ju att det blir ridskoleskritt i en timme. Men ändå liksom. Vore inte det bra coolt? Hyde Park Stables erbjuder möjligheten.

göra i London

49. 10 Downing Street

10 Downing Street är avspärrad med tjocka järngrindar i båda ändarna, så det går inte att komma nära den klassiska adressen. Det är ändå intressant att passera och se det massiva säkerhetspådraget. Kanske är det någon mycket viktigt och skyddsvärd person som ska in eller ut precis när man passerar. Då stängs trafiken av och långa ”tåg” av poliseskort och följebilar får fri lejd genom korsningarna.

50. Little Ben

En kul liten kopia av Big Ben som ligger vid Victoria Station. Kanske inget man vallfärdar genom hela stan för att se, men kul  att springa på om man passerar.

göra i London

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

Tags

14 Comments

 1. Lång härlig lista där jag har sett det mesta i alla fall. Men jag saknade Camden Lock på din lista. När en ändå är på Camden Market så är det definitivt värt att äta lunch på något av alla underbara stånden med mat på Camden Lock. En annan känsla än Bouroqh market tycker jag i alla fall.

  • Gunilla Yourstone

   Om vi hade gått från Little Venice till Camden som vi planerade så hade vi passerat där och då hade den kanske hamnat på listan också. 😊

 2. 51. Vandra längs Dryden Street. 😉

  Fint inlägg och bra tips, hoppas det inte dröjer allt för länge innan man kommer dit igen.

 3. Vår egen sångfågel Jenny Lind vilar ju också i Westminster Abbey.
  Greenwich är verkligen en favorit. Så mycket mer än parken och observatoriet och där kan du få en av mina engelska favoritmiddagar på söndagarna. Cutty Sark, marknaden, sjöfartsmuséet med Nelsons blodiga byxor…

  • Gunilla Yourstone

   Ja det hade förmodligen kunnat bli 100 punkter också. 😅 Det finns så mycket i London.

 4. Ojoj det var en diger lista! Jag har varit i London en gång (under språkresa när jag var ung) och minns att jag åt fish and chips och såg dubbeldäckare. Jag har lite att ta igen alltså, vid ett eventuellt framtida besök 🙂

 5. Martin i Luz

  En gedigen och bra lista på helt underbara och fantastiska London. Finns massor men vill slå ett litet slag för en liten annorlunda utflykt , som inte brukar vara med på turistlistorna, till den magiskt vackra byn Richmond som man enkelt tar sig till med District Line från stan (inte linjesträckningen till Wimbledon men samma namn på linjen). Ligger ganska nära London men brukar ge besökaren mersmak och dragning till den charmiga och vackra engelska landsbygden.
  Richmond ligger otroligt vackert precis vid Themsen med alla sina vackra hus ,parker, flodpromenader och slott. Massor med caféer, barer och bra krogar. Vacker promenad längs floden sydväst mot Kingston eller ta rutten nordöst mot Kew Gardens.
  Vi bodde några år i Barnes och lärde oss älska de små egna samhällena längs Themsen från Putney hela vägen ned mot Henry VIII’s Hampton Court Palace via Barnes, Kew, Richmond mm mm.
  Otroligt vackert och mysigt att spendera en dag eller två med särdeles god mat & Ale därtill.

  • Gunilla Yourstone

   Det låter ju jättemysigt (och ser mysigt ut). Tack för bra tips! 🙂

 6. Siv Larsson

  Saknar helt fotbollen på er lista. Det är ju bland det mest klassisk man kan uppleva i London. Framför om man skippa lagen i Premier League och satsar på lag i de lägre divisionerna.
  Har vi flera tillfällen tagit med både vänner, föräldrar och jobbarkompis på matcher och alla har uppskattat ett besök oavsett om de varit intresserad av fotboll eller inte.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, ja vi har inte haft en tanke på det under något av våra besök, tyvärr. 🙂
   Det blir ju så att man tar upp det som man själv är intresserad av.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *