Resemagasinet Vagabond har traditionsenligt kommit ut med en lista på årets bästa resor. ”Bästa resor 2023 enligt Vagabond” Lika traditionsenligt recenserar vi listan.

Årets lista är månad för månad. Ett format som vi gillar. Varje månad har ett huvudförslag och 2 alternativa förslag till resor.
Så här ser listan ut:

bästa resor 2023 enligt Vagabond
Istanbul

Januari

Mexikos västkust

Mexikos västkust är innovativt. 99% av alla som åker till Mexiko tar sig till östkusten och Yucatán-halvön. Stillahavskusten känns definitivt som ett spännande nytt kort.

Sydney 

Australien åkte ju alla till på 90-talet. Nu hör man inte talas om landet så ofta i resesammanhang. Men varför inte?

Budapest

Budapest är en härlig stad som jag själv besökte för 30 år sedan. Jag skulle gärna göra ett återbesök. Fast kanske inte just i januari.

Budapest

Februari

Valencia

Ja! Första fullträffen på listan. Plötsligt bubblar Valencia på allas reseläppar. Efter att man tröttnat på både Barcelona och Malaga.

Trinidad & Tobago 

Karibien över huvud taget tycker vi känns jätte-inne i år. Bland annat för att vi själva har en resa dit (Guadeloupe, Dominica och Martinique) på gång förstås. Så tumme upp!

Skidor i Österrike

Lagom tills alla glömt pandemins startskede på sportlovet 2020? Men ja, för nu går snälltåget till österrikiska Alperna under vintermånaderna.

Mars

Seoul

Seoul borde finns på alla innelistor. Hela tiden. Fast frågan är om inte mars är lite för tidigt på våren? Borde inte april med sin körsbärsblomning vara bättre?

bästa resor 2023 enligt Vagabond
Seoul

Oslo

Andra året i rad som Vagabond placerar Oslo på sin best-of-lista. Och vi undrar fortfarande varför?

Madeira

Ja, Madiera är det nya svarta i vinter-resesammanhang sedan pandemi och krig gjorde omvärlden osäker. Det ser vi själva verkligen på mängden besök på Madeira-sidorna här på bloggen.

bästa resor 2023 enligt Vagabond
Madeira

April

Sicilien 

Som Vagabond så riktigt påpekar, Sicilien är brännhett efter Husdrömmar på Sicilien och White Lotus 2. Ön finns även på vår drömlista för 2023.

Riksgränsen 

Skidåkning i Riksgränsen är rätt alla år. Fast kanske ännu senare på våren?

Hamburg

Ja, vilken fullträff. Hamburg är så rätt, och så inne. 2023 blir definitivt året när alla åker dit. Med tåg förstås.

Läs också: 17 saker att se och göra i Hamburg – våra bästa tips

bästa resor 2023 enligt Vagabond
Hamburg

Maj

Memphis, Marseille, Liverpool

Vi slår ihop alla tre maj-förslagen under en och samma rubrik. För vi fattar verkligen ingenting. Och får inget resesug. Maj som är en sån perfekt resemånad?

Juni

Ligurien

En underbar del av Italien om än lite sönderturistad till vissa delar. Vi var här och vandrade mellan byarna i Cinque Terre 2019.

Ligurien

Istanbul

Istanbul skulle vi ha skrivit under på för 5-10 år sedan. Vi menar, vi älskar stan. Men på senare år har Turkiet fått alltmer dåligt rykte bland oss svenskar. Nu senast då särskilt med tanke på NATO-ansökan. Lägg på terrordåd på det. Tror inte att jättemånga är sugna faktiskt.

Menorca

Hit skulle vi själva vilja åka på vandringsresa under 2023. Så tumme upp för det valet.

Juli

Nordirland

Ja! Nordirland hade vi på vår egen lista inför 2020 som dunderrätt. Då blev det pandemi och alla resor gick om intet. Men kanske blir 2023 Nordirlands år?

Blekinge

Åh det är ju som att jag hade skrivit listan själv. Blekingen är ju min nya Sverigefavorit. Landskapet utnämndes till och med till “sommarens landskap 2022” här på 4000mil.

Blekinge

Bohinj

Slovenien känns helt rätt. Men vi hävdar fortfarande att Bled är vackrare och härligare. Och hävdar man tvärtom borde man skaffa glasögon. Så det så.

Lake Bohinj

Augusti

Göteborg

Göteborg fanns på Vagabond lista förra året också. Och vi förstår inte riktigt. Bohusläns klippor hade väl varit ett mycket bättre val?

Men då sa min syster att hon minsann skulle bjuda mig på en Göteborgs-weekend för att prove me wrong. Så vi får se om det blir Göteborg för oss. Och om jag ändrar åsikt.

Borneo

Borneo i augusti har jag drömt om i massor av år. Att träffa orangutanger och bestiga Mount Kinabalu. En av de resor som kanske aldrig blir av?

Vandra genom England

Ja! 100% rätt förutom att valet av månad är fel. I augusti är det skollov i England. Man bör förstås vandra i september i stället.

Göteborg

September

Bordeaux

Frankrike har jag börjar längta allt mer intensivt till. Fast inte till Bordeaux faktiskt?

Barcelona

Nej, men Barcelona måste väl varenda svenska ha gjort vid det här laget? Dessutom lider stan av överturism och fotbollslaget ägs av en diktatur. 

Barcelona – bästa resor 2023 enligt Vagabond

Hydra

Ge mig vilken grekisk ö som helst i september och jag lovar att dö lycklig!

Oktober

Japan

Yes! Japan i höstfärger är alltid en superhit. 

bästa resor 2023 enligt Vagabond
Japan – fast i vårfärger

Nepal 

Ja, varför inte? Bhutan skulle jag personligen hellre sätta upp på en sån här lista. Men Nepal kan väl aldrig bli fel.

Edinburgh

Hit har vi längtat i decennier. Det lär väl inte hända under 2023 heller, men visst platsar Edinburgh på en sån här lista.

November

Köpenhamn

Köpenhamn är supermysigt. Är det mysigt i november också, undrar du nu? Ja om man väljer slutet av november, när julmarknaderna dragit i gång, svarar vi då.

bästa resor 2023 enligt Vagabond
Köpenhamn

Segla över Atlanten

Inte ett äventyr för vem som helst, tänker vi. Typ att man bör kunna segla? Men absolut, för rätt person, vilket äventyr.

Laos

Nej, vi är inte sugna på Laos sedan de ställt sig på Rysslands sida i FN efter kriget. Tyvärr.

December

Colombia

Colombia är ett spännande, rätt okänt alternativ som känns helt rätt på en trendlista.

New York

New York är aldrig fel. Punkt. En av våra favoritstäder i världen. Dock föredrar jag stan under det varmare halvåret. New York hade gott kunnat ligga under Maj.

bästa resor 2023 enligt Vagabond
New York

Munchen

Hit tänker vi själva att vi ska ta oss under vår tågluff i sommar. VI får se om det blir så.

Så sammanfattningsvis – vad tycker vi?

Vi gillar upplägget på listan.

Mitt i prick för Valencia, Trinidad & Tobago, Seoul, Madeira, Nordirland, Hamburg, Blekinge, Japan, Colombia och Vandra i England.

Stort frågetecken för Oslo, Barcelona, Istanbul, Laos, Memphis, Marseille och Liverpool.

Var har vi själv varit?

Budapest, Seoul, Madeira, Riksgränsen, Hamburg, Ligurien, Istanbul, Blekinge, Bohinj, Göteborg, Barcelona, Japan, Köpenhamn, New York. 14 av 36.

Platser som vi själva har på listan inför 2023

Sicilien och måste jag faktiskt erkänna, Nordirland bubblar hos oss just nu. Så där tänker vi lika, Vagabond och 4000mil.

Sicilien – bästa resor 2023 enligt Vagabond

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

14 Comments

 1. Gabrielle Peteri Lach

  Tack för utmärkta och kloka synpunkter på Vagabonds lista! 2023 hoppas vi på Danmark, Varberg och Edinburgh. Kanske även Rom & Amsterdam beroende på när höftledsoperationen blir av. Tack för utmärkt blogg!

  • Gunilla Yourstone

   Låter som fina resor allihop. Amsterdam är underbart!
   Tack för att du läser. 🙂

 2. För att Oslo är en underbar partystad med internationellt erkända, innovativa cocktailbarer och dessutom massor av muséer.
  Instämmer helt i att man verkligen inte vill vandra i England i just augusti när boenden vid kusten och i nationalparkerna dessutom är snordyra. Däremot kan man vilja till just Edinburgh då trots allt på grund av tattoot, festivalen och Edinburgh Fringe. Om man inte åker till nyårsfirandet förstås.

 3. Jag drar gärna till Istanbul. Aldrig varit där och har hört mycket gott om stan. Däremot Barcelona? Aldrig varit där heller men lockar i princip ingenting, oavsett vilken sponsor som fotbollslaget har. Sydney? Lätt återbesök. Har en liten revansch att utkräva på maran där ju. 🙂

  Kanske får sätta ihop en egen lista över det här.

  • Gunilla Yourstone

   Heja, heja, skriv en egen lista! Det gjorde vi inför 2020 och se hur det gick. 😅

 4. Petra Gamerdinger

  Kul reflektioner kring Vagabonds lista 2023. Kan absolut hålla med din syster om Göteborg 🙂 Ni får komma tillbaka och köra en härlig långhelg här. Bistår gärna med härliga tips, både i stan och strax utanför.

 5. Hade väldigt gärna åkt till Istanbul, men det är lite synd att det ligger i Turkiet… Sen är ju Italien aldrig fel, så sugen på de södra delarna och Sicilien. Edinburgh besökte jag i somras och gillade verkligen staden, och mycket annat i Skottland. 😀
  Har aldrig varit speciellt sugen på Sydkorea faktiskt, vet inte varför egentligen, men Colombia, ja tack!

 6. Trots att jag gillar upplägget och trots att det finns flera ställen jag vill till på listan fick jag inte den kick och reslust jag brukar få av dylika listor. Vet inte varför, kanske lite fantasilös och utan överraskningar?
  Men stort JA till Nordirland, vandring genom England, Edinburgh och allt Asien😃
  Kanske är jag bara gnällig för att det inte fanns en enda Afrika-destination 😅

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *