Idag den 6:e juni öppnar Vildmarksvägen för säsongen.

Efter fjolårets kaosartade situation med besöksrekord och där turister jagade renkalvar för att ta selfies och bilar körde ut på Saxnäsbron när det stod ren på den, har en rad förändringar införts till i år.

Vildmarksvägen går igenom två län, Västerbottens län och Jämtlands län. Eftersom det är respektive länsstyrelse som fattar beslut, har Vildmarksvägen i sommar en situation där olika regler gäller beroende på vilken sida av länsgränsen man befinner sig.

Vildmarksvägen sommaren 2021

Läs också: Kaos på Vildmarksvägen – att bidra till en hausse, en resebloggare grubblar och funderar

Detta gäller i Västerbottens län

På Västerbottenssidan har länsstyrelsen infört ett stoppförbud längs Vildmarksvägen. Det blir förbjudet att både parkera och stanna till längs vägen. Däremot finns i iordningställda parkeringsplatser där man får stanna. Förbudet gäller 6: juni till 15:e juli.

Anledningen till beslutet är alltså att skydda renarna. Det ingår i renarnas naturliga stråk så här års att korsa Vildmarksvägen. Om långa karavaner av bilar och husbilar, står eller krypkör längs vägen blir det som en mur för renarna och de kommer inte över där de tänkt.

Kalvar och vajor är också extra störningskänsliga så här tidigt på året. Om de utsätts för stress kan det hända att kalv och vaja skiljs åt. Och då dör förstås kalven.

Vildmarksvägen sommaren 2021

Vi har ju just besökt Öland och där var det ett liknande stoppförbud längs flera av de mindre kustvägarna. Av hänsyn till naturen, så inget konstigt med det. Vill man att naturen ska hålla, så måste den skyddas.

Vildmarksvägen sommaren 2021

Vildmarksvägen sommaren 2021

Detta gäller i Jämtlands län

På Jämtlandssidan finns redan sedan tidigare ett fågelskyddsområde med beträdnadsförbud, men det är möjligt att stanna på vissa platser. Det finns även markerade leder som är tillåtna att gå på.

Ett stoppförbud har diskuterats även för Jämtland, men länsstyrelsen här har kommit fram till att fågelskyddsområdet är tillräckligt. Voernese sameby har inte heller ansökt om ett stoppförbud här.

Beträdelseförbudet gäller 10 juni till 10 juli.

Läs också: Vandra med packhäst i jämtländska Jorm

Ska man alls åka Vildmarksvägen?

Vi kan väl själva tycka att det är onödigt att åka upp just nu i början på sommaren när renarna är som mest känsliga för störningar. Vi skulle själva inte vilja vara med och bidra till en ny kaossituation där uppe. För oss handlar det om vem man vill vara i det stora liksom. Vad vill man bidra till och vilket avtryck vill man lämna?

Så vårt personliga råd blir att i så fall åka Vildmarksvägen lite senare på sommaren. Vi har själva åkt Vildmarkvägen två gånger, 2015 och 2017. Båda gångerna i augusti. Det brukar vara en fin tid till fjälls.

Stekenjokk

Läs också: Att se och göra längs Vildmarksvägen – Sveriges häftigaste väg

Vill du läsa mer om Norrland och svenska fjällen? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *