Vi reser ofta väldigt hastigt. Stressat skulle somliga säga. Till exempel är det inte alls ovanligt att vi bara har en heldag till att upptäcka en storstad. Nu i april i Prag var det så. Istanbul för några år sedan, Shanghai, Havanna, Berlin, Krakow och Singapore (eftersom vi lade en av våra två dagar på lyxhotellsbubblan Marina Bay Sands).

en storstad på bara en dag
Singapore på en dag!

Det är klart att man egentligen behöver mer tid för en storstad. Det går ju inte på något sätt att lära känna staden på djupet på så kort tid. Och ”allt” kan inte göras. Utan det får bli ett axplock. Av det kändaste eller det man själv tycker verkar mest intressant.

Varför reser vi så då? Jo för att vår tid är väldigt begränsad och vi vill hinna med så mycket. Vi har jobb och barn som otåligt väntar på oss hemma och som gör att vi inte kan stanna borta så länge som vi kanske optimalt skulle önska. Och ärligt talat, vi lägger ofta den eventuella lilla extra tiden någon annanstans än i en storstad. Natur, vandringar etc är oftast högre prioriterade.

Men vi tycker ändå att vi hinner förvånansvärt mycket. Här kommer våra bästa tips till hur man bär sig åt för att ”hinna göra”, eller i alla fall få ut max av en storstad på bara en heldag.

en storstad på bara en dag
Krakow

Starta tidigt

Om man ska lyckas med ”en stad på en dag”-grejen, är det en absolut nödvändighet att start tidigt. Vi menar inte 06:00 tidigt, men framåt 8 är det väl bra om man kan vara redo att lämna hotellet.

Gärna också att man lägger någon sån riktig ”lång köer”-grej direkt på morgonen när de öppnar. Så har man sparat in en massa onödig kötid som uppstår senare på dagen.

I Prag hann vi till första morgonvisningen av biblioteket Klementinum, i Kyoto (där vi i och för sig stannade i hela 4 dagar) hängde vi på låset både vid Fushimihelgedomen  och Ryoanjitemplet  och fick därmed njuta av lite frid och kunde ta bra bilder. I Istanbul körde vi lite omvänd taktik och dissade Hagia Sofia så länge köerna varade . Klockan 17 däremot vara det bara att gå rakt in.

en storstad på bara en dag
Fushimihelgedomen tidigt på morgonen

Förboka

Ett annat trix på samma tema är att förboka aktiviteter så att man kan gå rakt in och slipper köa.

Kunna kartan

En sak som underlättar otroligt mycket i en stad, särskilt om man vill vara lite effektiv, är att ha kartan i huvudet. Nu menar vi förstås inte att man ska memorera gata för gata och så, men om man har lagt lite tid på att studera kartan innan, vet var hotellet ligger, centrum, eventuell t-bana etc, så är otroligt mycket vunnet. Då kan man navigera ganska mycket på känsla utan att gå vilse.

en storstad på bara en dag
I Berlin hade jag stenkoll på kartan

Bo centralt

Ska man hinna allt på en dag, måste man nästan bo centralt till i staden i fråga. Annars är risken att lite för mycket tid går till förflyttningar. Man får också vara beredd på att kanske ta taxi då och då om man upplever att publika färdmedel tar för lång tid.

en storstad på bara en dag
I Havanna bodde vi centralt och bra

Läsa på och plotta

Innan man gör ett sånt kort och intensivt tillslag måste man förstås läsa på ganska noga. Så att man har koll på vad som finns att se och göra i staden i fråga och vad man själv känner är essentiellt att hinna med.

Man gör en lista och sedan plottar man in det på kartan och gör en någorlunda logisk rutt, så slipper man förlora tid på att gå fram och tillbaka över stan.

Som en inplottad aktivitet kan ju då mycket väl ”strosa planlöst i gamla stan”, eller ”sitta ner på trevlig uteservering vid floden” ingå, som det gjorde för oss i Prag. Det behöver alltså inte innebära att man springer stressat mellan olika museer.

Planlöst strosande i Prag

Se ut restauranger innan

Ibland kan det gå väldigt mycket tid på att planlöst och förvirrat leta restaurang. Om man vill vinna tid är det bra att ha en plan, eller ännu hellre, flera planer i förväg. Det är ju svårt att uppskatta exakt hur lång tid saker och ting tar. Man kan därför se ut flera olika lämpliga lunch (och middags-)restauranger längs vägen och så väljer man den som är närmast när man väl blir hungrig. Att boka bord är tidsineffektivt, då måste man kanske vänta eller får gå tillbaka.

Den här takterrassen i Istanbul hade vi kollat upp innan

Så här brukar vi göra. Låter det stressigt och stirrigt eller effektivt och praktiskt? 

Sugen på fler praktiska storstadstips? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.

12 Comments

 1. Många bra tumregler där och påminner lite om min Italienresa förra året. Rom, Florens, Ravenna, San Marino och Venedig på en vecka. Visst, hade gärna stannat längre på varje plats, fast det var inget alternativ. Då var det centrala boenden och förbokning av sevärdheter som gällde. Bokar man lite omysiga boenden får man ju dessutom inte önskan om att spendera mer tid på hotellet.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe det var ju smart. Tråkigt boende ger lust att tillbringa tid ute på stan! 🙂

 2. Det låter ganska fiffigt faktiskt, och genomförbart! Dock känns inte ”hectic travel” riktigt som min grej, jag har hellre mer tid på mig om än det betyder färre länder/orter att bocka av. Om än min kommande skandinavienresa känns pressad ur mina mått sett, men jag kommer iaf alltid ha mer än en heldag på varje plats 😉 Jag tänker med andra ord iaf ge intensivresandet en chans till innan jag dömer ut det helt 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Nej man reser ju olika. Vi skulle gärna resa långsammare om vi kunde. Men vi har alltid så bråttom hem till allt där hemma.

 3. Jag tycker det låter effektivt och praktiskt och gör själv precis allt som du beskriver ovan och vi brukar också vara väldigt bra på att hinna se mycket av en plats på kort tid (även om jag ibland får lämna av sambo och son på hotellrummet mitt på dagen för att de inte orkar med mitt tempo). 🙂 Just det här med att se ut ett antal lämpliga restauranger på platser där man kommer att befinna sig under dagen är riktigt smart och något vi alltid gör numera.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, i Lissabon dumpade vi tonåringarna på rummet och åkte själva vidare med taxin för solnedgång på stan. Det borde ju vara tvärt om. Att de unga orkar mer! 🙂

 4. Camilla

  Bra tips allihopa! Jag får resa emellanåt i jobbet pigg då kan det ibland bli en halvdag före eller efter jobbaktiviteten som kan läggas på att upptäcka eller se något i staden man kommer till. Något jag tar till vid särskilt korta överskottsstunder är att kombinera löpträning med sightseeing, det blir då sightjogging!

 5. Känner igen detta! En hel del av detta brukar vi lyckas med, men ofta glömmer vi det där med att kolla restauranger innan, vilket INTE är bra … 😉

  • Gunilla Yourstone

   Nej, det är ju det värsta när man hamnar på någon turistfälla för att man inte vet var man ska gå.

 6. Vi försöker nog också göra ungefär som ni, läsa på bra innan, starta tidigt och ibland förboka istället för att köa.
  Sedan använder vi ibland så kallade ”Hopp on – Hopp off bussar”, om de har linjer, som passar våra planer.

  • Gunilla Yourstone

   Hop on – hop off har vi bara provat i Kuala Lumpur. Då var de en bra introduktion till hur staden hängde ihop.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *