Schweiz har ett grundmurat rykte som ett rakt igenom dyrt land. Vi var ju där och tågluffade i somras, så hur förhåller det sig med den saken egentligen? Är Schweiz så dyrt som ryktet säger? Vad kostar mat, boende etc? Idag vänder vi in och ut på plånböcker och kontoutdrag och redovisar kvitton och utgifter. Hur dyrt är Schweiz egentligen?


Är Schweiz så dyrt som ryktet säger?

Först och främst; ja. Schweiz är dyrt. Det mesta är dyrare än Sverige. Eller åtminstone samma pris. Om man vill komma någorlunda billigt i detta land får man ta till nödraketer som camping och hemlagad mat, så är det bara.

Hur dyrt är det i Schweiz

Boende

Hotell är dyrt i Schweiz. Vi fick leta efter boenden i den billigare skalan för att komma under 2000 kr/natt. Och några kvarter från centrum i tex Luzern.

Vårt billigaste boende på resan var ett B&B i Lauterbrunnen, Chalet Rosa B&B, 1700 kr/natt kostade det. Och då pratar vi alltså ett visserligen trevligt, men ändå relativt enkelt Bed & Breakfast. Som man i andra delar av Europa, kanske snarare hade förväntat sig att betala under 1000-lappen för.

Samtliga våra hotell var alltså ganska basic. Ville man ha mer lull-lull som balkong, utsikt eller en mysig inredning på hotellet, drog priserna snabbt iväg till minst 2500 kr/rum och natt, som tex här.

Hur dyrt är det i Schweiz
Nej, hade vi inte råd med.

Mat och dryck

Att gå ut på restaurang och äta i Schweiz var dyrt.

En enklare vegetarisk rätt som t.ex. en pasta, kunde man få för 200 kr. En kötträtt drog ofta iväg till 400 kr ungefär.
En kväll provade vi ostfondue, som bestod av själva osten då, samt brödbitar av formfranska och konserverade pickles. För detta betalade vi 300 kr/person.

En öl kostade 60 kr.

Som lunch köpte vi ofta typ en sallad, någon frukt, en yoghurt med musli på schweiziska Coop. En sådan lunch slutade oftast på 110-120 kr per person ungefär.

Hur dyrt är det i Schweiz

Utflykter och aktiviteter

Ett Swiss Travel Pass för 8 dagar kostade 4177 kr i andraklass. Detta pass gav oftast någon typ av rabatt på kabinbanor etc. Dagsutflykten till populära och smått legendariska Jungfraujoch kostade 1600 kr/person inklusive 25% rabatt med Swiss Travel Pass. Ingen rea alltså.

Läs om vår utflykt till Jungfraujaoch här.

Man fick alltid räkna med ett gäng hundralappar, så snart det var en bergbana eller en kabinbana som skulle åkas.

Hur dyrt är det i Schweiz

Prylar

Kläder etc verkade vara ungefär samma pris som i Sverige. Vi köpte en keps för 200 kr och en t-shirt med ”Lauterbrunnen” i tryck för 250 kr.


Läs allt om vår tågluff i Schweiz här.

Vill du läsa om fler av våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *