Att blogga är roligt på många sätt. En del av charmen med bloggandet är att man aldrig innan man publicerar riktigt kan veta om inlägget kommer att ”slå” eller ej.

Ibland tänker man nästan att det är väl ingen vits att lägga ut det här, ingen kommer ändå att vara intresserad av att läsa. Och så visar det sig att massor av människor läser och kommenterar.

Och ibland tvärt om. Det är med stor förväntan man trycker på publicera-knappen. Dagar (veckor!) av klurande och filande ligger bakom det som man själv tycker är jätteintressant. Och så är det nästan ingen, eller i alla fall väldigt få som orkar läsa.

Måste ett inlägg läsas av många då? Näe det förstås, det måste det ju inte. Men det är alltid roligare att blogga om många läser och förstås om många kommenterar, för då har man ju lyckats skriva något som andra tycker är intressant, har nytta av eller som engagerar.

För varje flipp och flopp lär man sig något nytt om vad som gillas, hur man ska rubriksätta och så vidare.

Så idag gör vi en liten navelskådning av bloggen och kikar på inläggen som ingen ville läsa, inläggen som många ville läsa trots att vi inte kunnat tro det innan och så till sist, våra egna personliga favoriter genom åren.

Inläggen som liksom aldrig riktigt slog

Den sorgliga samlingen av inlägg som floppade:

Wij tädgårdar i Ockelbo

Vem vill inte frossa i rosor och gerberor i Kronprins Daniels hemort? tänkte vi entusiastiskt. Typ ingen, visade det sig snart. Det här måste vara det inlägg som lästs av minst antal personer totalt i hela bloggens historia.
Lite miss-tajming i tid kanske också, ett inlägg om Sverige-upplevelser som släpps i augusti när alla precis är på väg tillbaka till jobb och vardag är väl inte optimalt. Vi kanske får puffa det igen i början av sommaren och se om något händer?

Läs inlägget här.

Konstvägen sju älvar

Ytterligare ett Sverige-inlägg. Denna gång förlagt till glesbygd i det bortglömda Avfolkningssverige. Dessutom en dissning av oss, kanske inte så konstigt ändå att ingen är intresserad? Vi är i alla fall inte förvånade.

Läs inlägget här.

Bada Onsen i Japan – vett och etikett

Vi var själva rätt rejält entusiastiska över det här inlägget. Vi älskar Japan och japansk kultur. Onsen är underbart och exotiskt. Och att det omgärdas med så strikta regler gör det bara ännu mer intressant. Tyckte vi. Vi kunde faktiskt inte tänka oss innan att ingen annan skulle vara intresserad.

Läs inlägget här.

5 fantastiska naturfenomen

Det här inlägget filade vi och klurade på i månader. Vilka naturfenomen skulle få vara med, det gällde verkligen att hitta de allra bästa.
Vi älskar ju verkligen att besöka sånna här platser själva och trodde att många andra skulle vilja läsa. Men mottagandet blev ganska svalt.
Så här efteråt tänker jag att det kan vara rubriksättningen. Skulle vi ha skrivit som Vagabond 5 surrealistiskt vackra platser du måste uppleva innan du dör, istället?

Läs inlägget här.

Kina anfaller – och Hong Kong förändras

Nej, en politisk vinkel slog inte ann helt enkelt. I alla fall inte den här gången.

Läs inlägget här.

Inläggen som slog mot alla odds

Vi tvekade länge om dessa inlägg alls skulle skrivas och publiceras. För vem kunde rimligen var intresserad liksom? 1000-tals visade det sig. Dessa inlägg blev riktiga raketer på bloggen. Mot alla odds.

Att bli sjuk eller råka ut för en olycka på resan

I september 2015 gick det åt helvete big time kan man väl säga. Skogsbränder i Indonesien som gjorde det omöjligt för att ta oss över till orangutangerna på Borneo, en sten som krossade min arm i Kuala Lumpur.
Väl hemma med gips och allt, började jag skrapa ihop resterna av dem misslyckade resan bloggmässigt. Jo, om Singapore kunde jag ju skriva. Och om Kuala Lumpur. Men sen då? Övertygad om att ingen skulle orka läsa skrev jag även ett inlägg om olyckan och om vad man behöver tänka på runt försäkringar och sånt om olyckan skulle vara framme.
Inlägget blev vår första ”superhit” på bloggen och lockade svindlande mängder besökare som vi aldrig tidigare varit i närheten av.

Läs inlägget här.

4 Utflykter från Umeå

Alltså igen, vem skulle rimligen vilja läsa? Vi har ju våra läsare spridda över Sverige. Men inlägget delades både av Visit Umeå och senast härom veckan av någon i en tipsgrupp för Umeå-bor på Facebook, men över 1000 besök som följd bägge gångarna.
Dessutom googlas det flitigt under sommarhalvåret.

Läs inlägget här.

Höga Kusten

Vårt första Sverige-inlägg. Motvilligt, för vi hade ju egentligen bestämt att det bara skulle vara riktiga resor på den här bloggen. Inlägget blev en raket sommaren 2015.
Och otroligt flitigt googlat under sommaren varje år.

Läs inlägget här.

Världen har fått en sevärdhet mindre – Azure Window på Gozo har rasat

Kändes lite fånigt att skriva om detta, jag tvekade några timmar, men skrev sen och det blev en hit i några dagar.

Läs inlägget här.

Tesla Eltaxi

Ett enkelt och kort inlägg om att man nu kan åka Tesla-taxi i Umeå. Knappt ens reserelaterat. Delades sedan av någon i en Tesla-grupp på Facebook som gick bananas och så blev det en liten kioskvältare den dagen.

Läs inlägget här.

Våra favoriter

Till sist då. Det är ju en sak vad läsarna googlar, läser och gillar, Men vilka är våra egna favoritinlägg genom åren? Alltså inte favorit-destinationer, utan själva inläggen.

Vi skriver ju gärna med en gnutta humor och favoriterna är också de inlägg som vi själva drar extra mycket på munnen åt.

Vandring på Gudarnas stig, Amalfikusten

Det här inlägget skrevs innan bloggen fanns och låg i flera år på Vagabonds numera nedlagda community. När vi skapade bloggen 2013, flyttade vi det hit.

Läs inlägget här.

Att skapa en sevärdhet

2016 års mest, ska vi säga annorlunda, sevärdhet, gav upphov till ett inlägg som vi är lite extra nöjda med. Om vi får säga det själva.

Läs inlägget här.

När det regnar på resan

Detta inlägg från Plitvice in Kroatien är väl ändå hysteriskt roligt?

Läs inlägget här.

De-Trump yourself: go east – Hong Kong är det nya New York

Vi kände hur vi bytte favoritstad där och då. Hong Kong kom att överglänsa alla våra (höga) förväntningar och New York halkade ner till nr 2.
Inlägget började vi spåna på redan på resan, fnissandes konspiratoriskt för oss själva.
För visst fattar alla att det är humor?

Läs inlägget här.

Nu återstår förstås bara den stora frågan, blir det här inlägget en flipp eller flopp? Det enda vi vet säkert är att det var riktigt roligt att skriva!

Ett liknande inlägg med de minst lästa posterna har bloggen Discovering the planet också skrivit.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

16 Comments

 1. Arm-inlägget var (vad jag minns) det första jag läste hos er. :
  Personligt engagerar?
  Ni är duktiga att hitta bra vinklingar. Läser trots att det inte är vagabondsiska rubriker. 🙂

  • gunilla yourstone

   Aha, kul att du läste det inlägget! 🙂
   Ja det är frågan med rubriker. Om det blir För nätfiske liksom så är det nog istället många som slutar läsa tänker jag…
   Lagom är bäst.

 2. Ett rolig inlägg!
  Alla mina inlägg har få läsare!😢😓Men ett inlägg om ” 5 vackra barnvänliga vandringar runt bergsjö i Schweiz” blev ett hit över tusen besökare. Mest bara för att jag delade posten i en ”english speaking mums in Switzerland” grupp på facebook.

  • gunilla yourstone

   Ja visst är det kul att botanisera bland gamla inlägg och fundera över vad som slår och inte och varför!
   En nyckel till många besökare är att dela (och bli delad) i rätt sammanhang på Facebook.

 3. Förresten fattar inte heller varför artikeln om onsen i Japan inte blev ett hit! 🤔

 4. Linda, 155cm.se

  Riktigt kul att hitta några nya inlägg för mig att läsa – många väldigt bra oxå. Tack för länk!

 5. Personligen lusläste jag onsen-inlägget :), och har nu en lista för regniga dagar. Tack för länk-kärlek.

  • gunilla yourstone

   Härligt! Tur att vi är några som känner likadant om Japan och Onsen. 🙂

 6. Kul inlägg. Håller fullkomligt med om ert Amalfiinlägg som jag tycker är strålande! Konstigt med onsen, för smalt kanske?

  • gunilla yourstone

   Kul att du gillar vår vandringsberättelse. 🙂
   Onsen-inlägget kan ha varit för smalt. Och sen är våra läsare inte lika intresserade när vi skriver om en plats som vi inte varit till i närtid. Tror att de är vana vid att vi reser och sen skriver av oss allt på en gång? Men nu under våren har vi skrivit några inlägg om gamla resmål som ligger några år tillbaka i tiden, t.ex. Japan och de läses inte alls lika mycket…

 7. Intressant och lärorikt ämne för en nybörjarbloggare! Själv uppskattade jag onsen-texten väldigt mycket, och har nu även läst om Wij trädgård, som jag gärna vill besöka. Ni har många bra tips och reflektioner, skrivna på ett underhållande sätt.
  Mitt (med blygsamma mått mätt) mest lästa inlägg handlar om matförgiftning i Mongoliet. Kanske vill läsarna få bekräftat att resandet inte alltid är en dans på rosor? 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja man kan dra många slutsatser av att studera vad som går hem och vad som inte gör det. Den viktigaste lärdomen, tycker jag, är att aldrig tveka om man har en idé till ett inlägg, utan att testa och se om någon är intresserad av att läsa.
   Och tack för beröm. 🙂

 8. Vi får väl se om det blir en flipp eller flopp. Kul att ta del av var det i alla fall 🙂

  Ha en skön helg!

  Kram Lena

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *