Vi har ju bott i Stockholm båda två under perioder av våra liv.
Christofer som barn, upp till 8 års ålder ungefär och sedan en sväng till under gymnasiet. Jag själv 1995-2003, det vill säga mina första 8 arbetsår efter examen. Det är också här båda mina barn är födda.
Vi känner alltså båda Stockholm väl och känner oss förhållandevis hemma här.
Det hindrar oss inte från att alltid turista lite när vi är på plats. Stockholm är ju vackert och trevligt och har ziljoner saker att uppleva. Under en typisk Stockholmshelg promenerar vi alltid mycket i innerstan, ser till att äta gott på någon restaurang och så väljer vi ut några sevärdheter.
Ibland gamla klassiker som vi båda upplevt många gånger förut. Som Nordiska museet eller Monteliusvägen. Ibland nya saker som tillkommit sedan vår tid här. Som Abba-museet eller nu sist museet Vrak.
Nu senast i stan blev vår weekend till en konst-weekend. Vi gillar båda konst ”lagom mycket”. Vi är inte experter på något sätt, men uppskattar verkligen bra och intressant konst.
Här kommer våra bästa tips till vart man beger sig för en konst-weekend i Stockholm.
Nationalmuseum
En konsthelg i huvudstaden måste väl ändå börja här? På Nationalmuseum finns alla de gamla svenska mästarna, klassikern Karl XII likfärd av Gustaf Cederström, målad i Paris 1878, Anders Zorns Midsommardans med sitt magiska ljus och Carl Larssons imponerande målning av Gustav Vasas intåg i Stockholm. Men även favoriter som Hanna Pauli och Alexander Roslin.
Moderna museet
Nästan granne med Nationalmuseum, ute på Skeppsholmen ligger Moderna museet. Här sprang Christofer som barn i huset på 70-talet när han bodde i Stockholm och frotterade sig i konstnärskretsar.
Även om vi båda faktiskt gillar Nationalmuseum bättre, så är Moderna också mycket intressant att besöka. De mest kända verken här är väl ”geten i bildäcket” och Salvador Dalis klassiker med rumpan.
Men vad är då skillnaden mellan Nationalmuseum och Moderna museet? Vilka verk hänger var? Jo gränsen går vid 1900. Allt före är Nationalmuseum och allt efter är Moderna. Typ.
Liljevalchs
Liljevalchs vårsalong är alltid spännande att besöka. Detta är alltså inget museum utan här är alla konstverk till salu. Som verksam svensk konstnär kan man ansöka om att vara med. En jury väljer sedan ut intressanta konstverk. Det kan vara båda etablerade konstnärer och helt okända. Att gå runt här och titta på årets vårsalong är trevligt.
Sedan har Liljevalchs också en ny tillbyggnad som vållat stor debatt. Är den ful? Eller snygg? Vi har helt enkelt tvungna att åka dit och titta själva. Och vi sällar oss till beundrarskaran. Vi tycker att den moderna tillbyggnaden är helt underbar!
Fotografiska
Fotografiska är ett annat spännande museum. Här är det enbart fotokonst som gäller och man har bara tillfälliga utställningar som med jämna intervall bytas ut. Under vårt besök pågick tre olika utställningar, en överraskande bra om husdjur, en om naket och en om kvinnor.
Prins Eugens Waldemarsudde
Om man gillar Prins Eugen som konstnär tar man sig förstås också till Waldemarsudde på Djurgården. Fast egentligen behöver man inte ens gilla Prins Eugen för han tavlor är nästan i minoritet här. När vi besöker pågår två andra utställningar.
Och så är ju miljön både ute och inne så trevlig.
Stockholms tunnelbana
Världens längsta konstutställning har den kallats. Stockholms tunnelbana. För här finns verkligen vackra utsmyckningar. En oändligt lång tur kostar bara 39 kr.
Läs om när vi gick på konstrunda i Stockholms tunnelbana här.
Vernissage och tillfälliga utställningar
Sedan finns ju massor av gallerier att besöka. Till exempel på Hornsgatspuckeln ligger de tätt. Och andra typer av utställningar. Konstfack på Telefonplan har ibland elevutställningar.
Artipelag
Sedan måste vi ju nämna Artipelag också. En konsthall ute i Gustavsberg. Det är Björn Jakobson, grundaren av Babybjörn, som år 2000 fick idén till konsthall i Stockholms skärgård. Konstverken här finns både ute i skärgårdsmiljö och inne i konsthallarna som har stora fönster ut mot skärgårdsmiljön.
Vi har länge velat åka hit ut, men i alla fall i mars var det snudd på omöjligt att ta sig ut utan egen bil. Det ryktas att det det ska gå båtar ut på sommaren, så kanske får vi göra ett nytt försök någon sommar.
Det ser i vilket fall väldigt fint ut på de bilder vi sett.
Läs också: 50 saker att göra i Stockholm – våra bästa tips
Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.
Det var många fina tips. Har själv besökt alla du nämner, men eftersom utställningarna byts ut på somliga, ges det ju tillfällen för nya besök. Christoffer framför Dahli som 7-åring hahaha undrar också vad han tänkte. Själv sprang jag runt på Historiska museumet och kunde det utan och innan.
Det är lätt, i alla fall för mig, att museumbesök glöms bort när man bara ”ska in till stan”. Det behövs planeras in, vilket vi gjorde med våra vänner för ett tag sedan då det blev Nobel museumet.
Vrak, tycker jag verkar intressant. Tycker absolut ni ska ta er ut till Artipelag, vackert där ute.
Tack vare ditt tidigare inlägg om tunnelbanan, så åkte jag vidare djupt ner till pendeltågsstationen i Odenplan. Den stationen är ingen som jag brukar åka till, så det var roligt att se den nere i djupet.
Önskar en trevlig Valborg.
Jag visst är det trevligt med museum. Vi har fortfarande flera kvar i Stockholm som vi inte besökt än.kul att du inspirerades av tunnelbaneinlägget. 😊
Vilket konst-race! Kul! Jag brukar mena att jag inte är så konstintresserad, men ju mer vi besöker konstmuseer desto roligare blir det! Har besökt alla du skriver om, förutom Artipelag. Gillade oxå Thielska galleriet, som blir extra mysigt om man tar en båttur dit, eller hem 🙂
Konst är kul om man gillar det, tycker jag. Det gäller att hitta rätt museer och utställningar.
I Amsterdam besökte vi ett konst-museum som jag drömt om i 30 år, nämligen Van Gogh-museet.