Ett land som behandlats lite styvmoderligt av oss hittills är Spanien. Det har nog inte blivit så många resor som landet förtjänar. Men det finns en plan att ändra på det. Dels spånar vi lite kring att resa till Malaga över nyår, ett relativt nära alternativ med lite trevliga temperaturer även den tiden på året.

Ordesa i Spanska Pyrenéerna

Men sedan vill vi vandra här också. Spanien verkar vara ett mycket trevligt alternativ för flerdagarsvandringar. Ett vackert och varierande landskap, en möjlighet för mig som fuskat med lite spanska i appen DuoLingo under året, att se om något av språket fastnat och går att använda i verkligheten. Samt till sist då ett stort plus för den underbara spanska maten!

Tapas!

Vandringsledes finns det massor att välja på i olika svårighetsgrader och i olika typer av natur och omgivningar i Spanien. Från Caminon förstås till avslappnad kustvandring. Eller mellan Andalusiens vita byar.

Ordesa i Spanska Pyrenéerna

Ordesa i Spanska Pyrenéerna

Och sedan finns ju Pyrenéerna. Den mäktiga bergskedjan som utgör gränsen mellan Spanien och Frankrike. Samt med det lilla landet Androrra helt inbäddad mitt i bergskedjan.

Här är topparna inte att leka med. Upp till 3400 m.ö.h. Vi älskar ju bergslandskap och höga dramatiskt toppar. Men vågar man, tänker vi? Man vill ju inte ta för sig alltför avancerade saker? Går det att hitta vandringar som är mer förlåtande, tro?

Ordesa i Spanska Pyrenéerna

Och det är då vi hittar en vandring i Ordesa Kanjon i Pyrenéerna.

På denna vandring presenteras alternativa turer flera av dagarna. Man kan alltså känna in sin egen dagsform mot svårighetsgraden på vandringen och ta den vandring som passar. Det gillar vi. Vandringarna är också alltid cirkulära på denna vandringsresa. Det ger fler alternativ att anpassa efter eget huvud och egen dagsform.

Ordesa i Spanska Pyrenéerna

Vandringarna utgår dels från den charmiga bergsbyn Torla och dels från byn Nerín som ligger längre ner och i ett mer Medelhavsliknande landskap.

Ordesa i Spanska Pyrenéerna
Torla

Omgivningarna här är fullständigt majestätiska med ett kanjonlandskap. Vi är ju gamla kanjon-kramare, gillar den typen av landskap. Trycker alltid in en kanjon på resan om det går. Går kanjonen att vandra? Ännu bättre!

Ordesa Kanjon

Ordesa kanjon är både en nationalpark och ett UNESCO-världsarv. De lodräta kanjonväggarna är kilometerhöga från botten av dalen till kanten högst upp. Mäktigt är bara förnamnet, känner vi. Vare sig man står längst ner eller högst upp och betraktar kanjonen.

Añisclo-kanjonen

Nästa kanjon är mindre kända än Ordesa. Smalare och mindre besökt, samt grön och lummig året runt.

Det här känns som en lite off-the-beaten-track-vandring med mycket mäktiga vyer!

Ordesa i Spanska Pyrenéerna

Här hittade vi vandringspaketet Spanska Pyrenéerna, Ordesa.

Läs också: Drömmen om vandringsresan fortsätter med Berg och sjöar i Salzkammergut

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

8 Comments

 1. Vi har vandrat på Mallorca och det är supertrevligt.
  Men detta ser ut som wow! 😎

  • Gunilla Yourstone

   Mallorca har vi sneglar på ett tag, men är nu mer inne på fastlandet. 🙂

 2. Helene Berglund

  Det finns hur mycket som helst i Spanien, då det gäller vandringar! Både tuffa och lite snällare. Jag har just varit på en vandringsvecka på Gran Canaria, för andra gången, den var tuff. Många höjdmeter upp och ner. I augusti blir det Asturien med Picos de Europa, lite spännande. Mallorca har fina vandringar, Menorca lite snällare, men vackra vandringar med fina badvikar. Andalusien och Sierra Nevada, Altea, Costa Brava…Förutom Gran Canaria så finns ju också Teneriffa, La Gomera och La Palma!

  • Gunilla Yourstone

   Vi var till La Gomera förra hösten på en vandringsvecka. Många fina vandringar och rätt tufft!
   Asturien och Picos de Europa låter underbart. Jag blir mer och mer sugen på vandring i Spanien. 🙂

 3. Marianne

  Malaga besökte vi i oktober. Gillade stan mycket– och vilken mat !

 4. Marianne

  Denna var en riktig upplevelse i Malaga
  Personligt, litet och såå gott
  La Barra de Zapata
  Bokning krävs eftersom de inte har så många bord

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *