Åh den här vandringsresan skulle vi ju allra helst vilja göra redan i morgon! ”Berg och sjöar i Salzkammergut”. Så härlig och perfekt för oss verkar den.

Att vandra i Alperna är ju något alldeles speciellt. Vi har redan varit väg ett gäng gånger. Förra året vandrade vi i österrikiska Hinterglemm och i Brienz i Schweiz. 2019 i Jungfrau-regionen och 2018 i Dolomiterna. Samt att jag även vandrat i Badgastein för länge sedan.

En jädrans flyt med vädret brukar vi ha i Alperna också. Mest bara värmebölja och strålande sol varenda dag.

Så här fint brukar vi ha det

Det enda med Alperna är väl det där med svårighetsgraden. Hur man än försöker leta lagoma vandringar, så är det lätt att man ändå hamnar i spektrat ”lite för avancerat”. Plötsligt är det stup, scrambling (alltså att man måste använda händerna och lite halvklättra) och rullgrus nedför, hur man än försöker välja rätt innan.

Därför blir jag så förtjust i denna vandring. Den är mer lättsam än vad man kanske annars är van vid i Alperna och saknar tekniskt utmanande partier. Utan att för den skulle ge avkall på vyer och alpkänsla.

Salzkammergut är ett område i de österrikiska Alpernas hjärta, delar av det ett UNECO-världsarv och det är ansett som ett av de vackraste områdena i Österrike. Här avlöser de vackra, klara sjöarna varandra. Ni vet såna med turkost vatten, ett svanpar och så en galet pittoresk by i fonden. Omgiven förstås av de riktigt imponerande österrikiska alptopparna.

En dag på denna vandring, stiger man 990 meter, för att komma upp på högplatån Tauplitzalm och den unika miljön där, men annars är stigningarna mer måttliga. En dag bor man kvar på samma ställe, uppe på Tauplitzalm och kan därför välja en rundtur med en längd och svårighetsgrad som passar en själv.

Det är inte alls fel, tycker vi, när det finns alternativa vandringar och valmöjligheter vissa av vandringsdagarna, för man vet ju inte i förväg hur pigg och fräsch man kommer att vara. Kanske har man massor av spring i bena kvar och vill utmana sig. Och då är det ju bara att go for it. Eller så känner man av det där gamla knät eller höften, och vill hellre softa lite. Och då kör man en kortare vandring och sedan ryggläge på en blomsteräng.

Ryggläge på blomsteräng. Check.

På kvällarna blir det förstås österrikisk Gemüt med lokalt öl och schnitzel på en eller annan Stube med träinredning och kypare i traditionell klädsel inklusive Lederhosen. Ser vi framför oss. Som det ju brukas, var man än hamnar i Österrike.

Här hittade vi vandringspaketet Berg och sjöar i Salzkammergut.

Typ så här brukar det alltid sluta.

Läs också: Drömmen om vandringsresan – Den Vilda Altantvägen på Irland

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

 1. Det ser helt fantastiskt ut. Vi har inte varit i Schweiz på många år. Sist vi var där kände vi att det var så galet dyrt men då var vi bara i städer. Det får nog bli en vandring där, det ser jag.

  • Gunilla Yourstone

   Schweiz är vackert och rejält dyrt. Österrike däremot är typ 2/3 billigare fast med samma Alper. Så det kan vara smart att välja Österrike i stället. Tex Salzkammergut. 👍

 2. Vilken härlig vandring ni hittat och så smart att ligga kvar ett par nätter på samma ställe.
  Nu är det drygt tio år sedan vi vandrade i Österrike så nog vore det dags igen. Vi funderar däremot att stanna och göra några dagsvandringar i Dolomiterna när vi åker med husbilen till Toscana i september.

  • Gunilla Yourstone

   Vi kommer att vandra i Österrike igen i sommar. Kanske denna vandring, kanske något annat, vi har inte bestämt än. 😊
   Dolomiterna är också fint! 👍

 3. Har aldrig vandrat i Alperna, har nog tänkt att det är lite väl tufft. Men fint att se att det finns olika svårighetsgrader även där.

  • Gunilla Yourstone

   Alperna är ju underbart! Men tuff terräng som sagt ibland. Så därför blir man så glad när man hittar såna här vandringar. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *