En alldeles särskilt härlig form av vandring är väl att bestiga ett berg. Man får kämpa lite, känna sig duktig, målet är tydligt, en topp liksom! Och belöningen är fantastisk med en utsikt.
Här kommer 15 svenska berg, av olika svårighetsgrad, som vi bestigit och kan rekommendera. För alla måste ju inte bestiga Kebnekaise, liksom. Det finns ju så mycket annat.
1. Atoklimpen, Hemavan
En riktigt spännande topp att bestiga. Dels för att det är ett heligt berg enligt gammal samisk tro och dels att det är ett relativt annorlunda och osvenskt berg i och med att vägen till toppen består av branta klipphällar.
Atoklimpens högsta punkt är 1006 m.ö.h. Vandringens stigning är 400 meter och 3 kilometer enkel väg. För oss tog bestigningen 3 timmar tur och retur.
Läs också: Atoklimpen, Hemavan – en klassisk bestigning av ett heligt berg
2. Skuleberget, Höga kusten
Att bestiga Skuleberget är ett klassiskt äventyr. Ett gäng olika leder finns tillgängliga, från enkla promenadstigar som går runt berget och tar den flackaste vägen, till avancerade Via Ferrata-leder där man klättrar upp. Ett mellanting är att stigen där man bitvis klättrar på stegar. På toppen finns en våffelstuga och en av Sveriges mest kända utsikter.
Skulebergets topp är 286 m.ö.h. Om man går den branta stigen tar det ca 40 minuter upp enkel väg.
Läs om vår väldigt dramatiska bestigning, som inbegrep en helikopterräddning, här.
3. Pieljekaise, Jäkkvik
Pieljekaise är precis en sån toppbestigning som vi gillar allra bäst. Lagom längd och lagom ”bedrift”. Vildmarkskänsla, enskildhet, fjällvidder, en välmarkerad topp och stor utsikt.
Pieljekaise är dessutom nationalpark. Men inte en sån nationalpark överhopad av informationsskyltar och plastiga ledmarkeringar, utan en diskretare form av nationalpark. Som bara är. Utan att man märker den.
Pieljekaises topp är 1138 m.ö.h. Eftersom man börjar på 400 meter är vandringen 700 meters stigning. Varje steg är uppåt. Vandringen är ca 7 km enkel väg och tar ca 5,5 timmar tur och retur, inklusive raster.
Läs också: Pieljekaise – en nationalpark, ett berg och en bestigning
4. Stenshuvud, Kivik
Det vållar mig lite vånda att hitta toppbestigningar i den södra delen på Sverige också. För här är det mest platt. Men Stenshuvud funkar ju som toppbestigning. Även detta en nationalpark där toppen fått ge hela parken dess namn. Sten har hela tre huvuden, det södra, det östra och det norra. Den högst toppen är bara 97 meter över havet, och man tar sig hit med några raska kliv, mer eller mindre. Men utsikten är ändå lite imponerande. Över Österlen och över havet.
Läs också: Stenshuvud nationalpark och Knäbäckshusen
5. Låktatjåkka, Björkliden
Här rör vi oss blixtsnabbt upp genom landet, för Låktatjåkka ligger ju i Sveriges allra nordligaste delar. Ovanför Björkliden närmaste bestämt. Låktatjåkka är ju flera saker, en järnvägsstation, en fjällstation och ett fjäll. Till järnvägsstationen åker man för att börja toppturen. Vid fjällstationen rastar man, eller till och med nattvilar. Härifrån är det sedan bara en kortare tur upp till själva fjälltoppen som har allt man kan begära av en utsikt.
Fjället Låktatjåkkas topp är 1409 m.ö.h. Vandringen upp från Låktatjåkka järnvägsstation är 8,5 kilometer enkel väg och med en stigning på 750 höjdmeter. Man går fram och åter till toppen på 7 timmar.
Läs också: Vandring till Låktatjåkko Fjällstation – födelsedag på Sveriges högsta
6. Järvsöklack
Järvsös eget husberg är Järvsöklack. Detta är ett 390 meter högt berg med storslagen utsikt över bygden. Det sägs att man vid klart väder kan se ut över hela 7 socknar. Stigen dit är 1350 meter lång och höjdskillnaden är 200 meter.
7. Städjan, Idre
Detta är en fantastisk bestigning. Åtminstone om man går den långa vägen ifrån sommarparkeringen på Nipfjället. Då går man ensam över fjällhedarna, hela tiden med Städjans vulkanliknande konform i blickfånget. När man når fram till själva berget är man inte ensam längre, här vandrar många. Bestigningen är sedan rätt brant, men utsikten från toppen i toppklass.
Städjans topp är 1131 meter över havet. Turen från sommarparkeringen är 6 kilometer enkel väg. Vi gick tur och retur på 4 timmar.
Läs också: Vandring till Städjan på Nipfjället, Idre – vi klättrar upp på Sveriges mesta vulkan-lookalike
8. Lulep Girkau, Saltoloukta
För den som vill blicka ut över Sareks toppar, är Lulep Girkau ett förhållandevis enkelt alternativ. Lite branta partier, men fullt görbart från Saltoluokta fjällstation.
1139 m ö h är toppen, 7 kilometer enkel väg, 6-8 timmar är man ute sammanlagt.
9. Rödklitten, Höga kusten
En av Höga kustens mer okända bergsknallar är Rödklitten. Ligger längs Världarvsleden och erbjuder en av Höga kustens allra bästa utsikter. Här finns också en fornborg, som visserligen inte ser mycket ut för världen. Mest en stenhög, men ändå.
Man bestiger Rödklitten från byn Mädan, följ Världsarvsledens skyltning. Vi tog aldrig tid när vi själva gick men gissar på 1,5 timme tur och retur.
10. Oarjemus stubba
Nu är vi på nationalparksmark igen. Muddus är en lite doldis i nationalparkssammanhang och kanske inte jättespännande kan vi tycka. Mycket skog och mycket mygg.
Men det de flesta inte vet är att det i Muddus nordvästra hört finns ett litet fjäll, Oarjemus stubba. Från en anslutande grusväg är det bara 1 kilometers vandring till toppen. Där uppe har man suverän utsikt. Söderut över hela Muddus, norrut mot Dundret och västerut ser man Sareks snöklädda toppar i fjärran. En dryg timme tur och retur tar vandringen.
Läs också: Oarjemus Stubbá – Muddus enda fjäll
11. Skuruhatt, Eksjö
Skuruhatt är en utsiktspunkt utanför Eksjö på 337 meter över havet. En bestigning bör också inkludera en vandring i Skurugata, en 800 meter lång ”skura” eller förkastningsspricka. En vandringsstig leder hela vägen runt så att man kan uppleva båda dessa höjdpunkter. Total tar vandringen ca 1,5 timme.
12. Gurken, Tärnaby
Fjället Gurhketjåhke, ligger ovanför Solberg, Tärnaby och går lokalt under namnet ”Gurken”. Detta är en perfekt familjebestigning. Lite äventyr, men ändå så enkelt att alla kan klara det. 895 m.ö.h. är toppen.
2,2 kilometer enkel väg. Hela vandringen tar 2-3 timmar.
13. Blå jungfrun
Ibland behöver en toppbestigning vara så lång eller så högt över havet. Med rätt placering av toppen kan det bli mäktigt ändå. Som på en ö t.ex. Blå Jungfruns topp är bara 86,5 m.ö.h. och bestigningen är väl inte just mer än några rejäla kliv. Men på toppen känner man sig som kung av hela världen ändå. Eller i alla fall över Blåkulla, som man en gång trodde att detta var.
Läs också: Blå Jungfrun nationalpark – en plats som andas magi
14. Gajsatje, Ammarnäs
Om man inte har tid eller ork att gå Kungsleden från Ammarnäs till Hemavan, men ändå vill få en glimt av Vindelfjällens mäktiga massiv, är en bestigning av Gajsatje en lösning. Upp till Gajsatjes topp på 1008 m.ö.h. är det 3 kilometer.
15. Storvätteshågna
Svealands högsta berg heter Storvätteshågna och ligger i Grövelsjön. Toppen är inte jättetydlig utan mer flack, men utsikten är ändå fantastisk över Töfsingdalens nationalpark. Turen från Grövelsjöns fjällstation är 10 kilometer lång enkel väg och hela vandringen tar 6-7 timmar. Toppen är på 1204 m.ö.h. och stigningen från Grövelsjön 440 meter.
Tja, det var 15 förslag. Förstås finns det massor av andra fjäll, berg och knallar att bestiga där ute. Bara att bege sig ut!
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.