Mitt förhållande till flygresan i sig har gått igenom en rad olika faser genom mitt liv. Från kopiös öronvärk vi varje landning som tonåring, till totalt fly-blasé efter min amerikanska flygluff 1990. Somnade in hur som helst, när som helst varsomhelst. Kunde inte bry mig mindre om vilket säte jag fick, komfort och vilka filmer som visade ombord.

Till att som lite mer vuxen tycka att den längre flygresan var ganska rejält jobbig, svårt att sova, uppsvullna fötter, ont i knän, rygg, you name it. Det är då man börja noja över vilka säten man får och annat trams.

Och nu den senaste fasen att jag faktiskt börjar tycka bättre och bättre om flygresan. En chans att meditera lite, idissla, läsa eller lyssna på poddar. Plötsligt sover jag bättre också, är inte så brydd över vart i planet jag råkar hamna.

Och så börjar jag upptäcka utsikten och inflygningarna! Finns det något bättre än att närma sig en ny destination och så bjuder inflygningen på en helt grym sightseeing från ovan!

Många fantastiska inflygningar har man säkert missat, genom att man suttit på fel säte men de här inflygningarna är mina bästa hittills. Vilka är dina bästa?

1. Rio de Janeiro

För maximal effekt ska den göras i soluppgången. Sockertoppsbergen badar i rosa ljus och en lätt och fluffig morgondimma döljer staden.

2. Bagan, Burma

Igen, är det soluppgång som gäller. Bagans alla tempelkupoler i motljus, lite fuktig morgondimma och så hundratals luftballongen som stiger mot skyn.

3. Pralin Seychellerna

Ett minimalt propellerplan, mer som en buss faktiskt, flyger man med till ön Pralin på Seychellerna. Flygningen tar 15 minuter och man går aldrig så högt att man tappar kontakter med indiska oceanens blå, blå vatten och de små öarna på vägen.

4. Kapstaden

Planet cirkulerar runt hela Table Mountain och ut i havet över Robben Island, innan man slutligen går in för landning på flygplatsen.

5. Bromma

Ibland behöver man inte flyga så långt. En inflygning norrifrån i vår egen huvudstad en klar och krispig vintermorgon är svårslaget.

6. Keflavik

När man flyger in över den väldiga glaciären Vatnajökull…

Bonus: den afrikanska soluppgången

Och ibland behövs inte ens en inflygning. Det kan räcka att bara vakna när resten av planet sover. Precis i tid för att se solen gå upp över Afrika.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

Tags

23 Comments

 1. Ah, vilket härligt inlägg! Jag gillar ju verkligen att flyga och både starter och landningar. Fönsterplats är grejen och jag har massor av vackra vyer på mitt samvete. Men, lite som det här inlägget så faller nästan allt tillbaka på hemmaflygplatsen. Att komma in över Östersund eller Storsjön och se stan eller fjällen… det är så jädrans fint. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   När man tänker efter kunde man nästan ana att du skulle gilla det. 🙂
   Lustigt det här med hemmaflygplatsen ändå. Det är väl också att man känner igen allt där nere. Fast all time high är ändå Rio. Då ville man bara öppna fönstret och kasta sig ut, alltså…

 2. Underbara bilder! Jag älskar också inflygningar. Min absoluta favorit är San Francisco, de gånger planet gör en sväng över Golden Gate Bridge innan landning.

  • Gunilla Yourstone

   Det är ganska svårt att få till bra bilder från flygplanet annars, tycker jag. Smuts på rutan, reflektioner i glaset etc ställer till det. Och så har man oftast bara mobilkameran tillgänglig.
   San Francisco med Golden Gate låter magiskt!

 3. emolis

  Usch nä, flyga tillhör tyvärr kategorin ”nödvändigt ont” när det gäller resa. Värst är ju klart starten, tror alltid startbanan ska hinna ta slut innan vi kommer upp. Och minsta förändring i motorljuden och jag vaknar till direkt. Långflygningar är värst, trots att planen egentligen är mycket bättre. Kan inte fatta att jag nu har bokat två sådana nästa år, över vatten dessutom, klart värst för var ska då planen nödlanda om det behövs liksom? Jag lyckas nästan alltid hamna vid vingen och eftersom mina barn alltid ska ha fönsterplats är det sällan jag får se någon utsikt. Men när vi lämnade Svalbard var det så vackert att jag praktiskt taget låg jag över sonen för att fotografera. Efter ett tag bytte han frivilligt plats med mig. Så helt klart min vinnare! Risfälten över Vietnam kvalar också in på topplistan och inflygningen över Skåne nu sist var också väldigt fin.

  • Gunilla Yourstone

   Å men är du flygrädd? Då utmanar du verkligen din rädsla jättemycket, du som reser så mycket. Modigt! Blir det bättre eller värre (eller oförändrat) ju mer du flyger?
   Svalbard kan jag tänka mig, ja. Inser nu att jag glömt Island. Den inflygningen var ju också fantastiskt. Får kanske justera inlägget, faktiskt…

 4. Jag gillar inflygningen i Chicago på natten – speciellt när man får sitta i cockpit. Det är magiskt.

 5. Margareta

  Fina bilder! Ja, det är en utmaning att ”få till det” med smutsig ruta, reflexer och oftast bara mobilen till hands.
  Härligt att vakna på morgonen efter en nattflygning, tassa upp och tigga till sig kaffe och spana ut genom rutan. Min favvo är nog inflygningen över Anderna, på väg mot makalösa Patagonien och pumorna. Det var mäktigt! Mina bilder gör ju inte verkligheten rättvisa på något sätt men förstärker minnet! 🙂
  Tack också för en fin sida/blogg med mycket matnyttig och intressant info för en reslysten! Lite kuriosa -såg av en händelse att vi har samma arbetsgivare Gunilla…😉

  • Gunilla Yourstone

   Anderna har jag hört fler prata om att det är en upplevelse att flyga över. En dag ska det bli av…
   Aha, där ser man, ja vi är väl 14.000 stycken i Sverige. 🙂

 6. Fina bilder, kan tänka mig hur det ser ut i verkligheten eftersom jag inte landat på någon av dessa. Nästan så att inflygningen gör resan värd i sig själv:) Några av mina favoriter är Dubrovnik, Los Angeles med de typiska husen och den kaliforniska kusten och som någon annan skrev gillade jag även Heathrow med utsikt över downtown.

 7. Förvånad att inte Hong Kong finns med på listan. För vår del är det nog den häftigaste inflygningen.

  • Gunilla Yourstone

   Hong Kong ville sig tyvärr inte riktigt för oss. Minns inte om vi kom in från fel håll eller om det var moln ivägen eller var det var…
   Men kan tänka mig att det är fantastiskt!

 8. Lizzie

  Jag är en stor fan av Kalifornien och det är nog alltid något magiskt med inflygningen till LAX.Sen kryssar vi mycket i Karibien och att komma in i olika hamnar är lika spännande som inflygningar i olika städer.Alltid så härligt att gå ut på deck och se vet vackra turkosa havet och dom mysiga hamnar man anländer till. då man besöker olika öar i Karibien.

  • Gunilla Yourstone

   Det har du rätt i, hamnar är ju också spännande. Många städer/byar är som vackrast från vattnet.

 9. Carina

  En av de bästa inflygningarna jag varit med om är när vi skulle landa i Göteborg efter att ha varit i NY.
  Så häftigt att få flyga över Älvsborgsbron, se mitt ”berg” (ramberget) och mitt hus och hela inloppet till Göteborg ovan ifrån.
  Glömmer aldrig den inflygningen.

  • Gunilla Yourstone

   Härligt! Jag hade faktiskt en inflygning till Umeå också i maj (från Göteborg) som var helt magisk också. Trots att man gjort den 1000 gånger. Men solen hängde ovanför horisonten hela vägen upp och himlen var eldröd.
   🙂

 10. Stina Reinlund-Bergman

  I mina ögon är Longyerbyen på Svalbard den mäktigaste inflygningen. Blått och vitt. Ser så varmt och gosigt ut, i verkligheten iskallt. Men vackert, oerhört vackert.

 11. Anneli Nilsson

  Vilka härliga bilder. Älskar att flyga, då vet man att man är på väg någonstans. En av mina häftigaste inglygningar var till Male, Maldiverna. Bara hav hav hav och sen plötsligt satte vi ner hjulen. Blev förvisso tvärnit med planet då landningsbanan är kort.
  En annan häftig inflygning är till Innsbruck. Sägs att det krävs extrautbildning av piloterna att få landa där. Vid den ”vackra” inflygningen flyger dom ett extra varv över bergen som är runt 2000m innan dom landar i dalen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *