I augusti tycker vi att det börjar bli lite trixigt att välja resmål. Större delen av Europa har semester i augusti, så detta är högsäsongernas högsäsong. Samtidigt som södra delen av Europa är för varmt för åtminstone oss. Lägg dessutom till regnsäsong för många destinationer i t.ex. Asien. Så hur gör man, vart ska man resa i augusti?

Island

Island är helt perfekt i augusti. Varm och soligt blir det ju aldrig här. Inte på det sättet liksom, men allra bäst chans till trevligt väder har man ändå just i början  av augusti.

Det där med högsäsong då? Jo Island har blivit väldigt populärt och turistmängderna har ökat,  men bara man rör sig bortanför Gyllene triangeln och de andra turistbussmålen, så voila, är man helt ensam!

Vart ska man resa i augusti

Vandring Lapplandsfjällen

Vi vill faktiskt inte peka ut någon specifik ort, eller ett specifikt fjäll. För det finns ju så många och är lite beroende på erfarenhetsnivå också.

Björkliden, Vadvetjåkka, Saltoluokta, Arjeplog, Ammarnäs. Vad du än väljer så blir det underbart. Och i augusti är myggen borta eller på väg bort.

Vart ska man resa i augusti

Riga

Om man vill komma iväg på en weekend i all enkelhet så där, är vårt grannland Lettland och huvudstaden Riga ett trevligt alternativ. Vi var här över min födelsedag ett år och gillade verkligen staden. I augusti svämmar Riga mer eller mindre över av trevliga uteserveringar.

Vart ska man resa i augusti

Namibia

Bästa tiden på året att besöka ”världens bästa land”, det vill säga Namibia, är utan tvekan augusti. Det är torrtid, men inte så där kallt som det kan vara i juni, utan mer upptäckar-väder.

Väl på plats hyr man sig en fet 4-hjulsdriven jeep och ger sig av på roadtrip genom öknen.

Vart ska man resa i augusti

Kilpisjärvi och Treriksröset

Treriksröset vill man kanske till någon gång. Som en grej så där, Sveriges nordligaste punkt liksom. Men Treriksröset är mer än en check på en bucketlist. Det är omgivet av fina lågfjäll, så fler vandringar finns och samhället Kilpsjärvi som båten till Treriksröset går ifrån, är rätt charmig också.

Vart ska man resa i augusti
Vart ska man resa i augusti? – Treriksröset kanske!

Victoriafallen

Victoriafallen på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe är sevärda året om. Under vintern och våren för de enorma vattenmassorna vars kondensmoln syns på kilometers håll. Under sommaren och hösten kan man komma närmare utan att bli genomblöt. Kanske till och med bada i Devils Pool?

Men väntar man för långt in på hösten med sitt besök, kan det hända att hela Zambia-sidan av fallen helt torkat ut och det vill man ju inte. Därför utnämner vi augusti som den optimala mellanmånaden när man allra bäst kan tillgodogöra sig fallen.

Vart ska man resa i augusti

Färöarna

Färöarna har vi inte varit till än. Men enligt samma logik som Island, tänker vi att augusti borde vara den optimala tidpunkten. Kanske en dag kan det bli av att åka.

Reunion

Reunion. Öarnas ö. Ön som aldrig lämnar mitt huvud. Som en fantasi finns den där. Ligger mellan Madagaskar och Mauritius. En vulkanö med dramatiska berg och enastående natur. När åker vi? Ja, inte vet jag vilket år, men definitivt att det blir augusti.

Läs också: Vart ska man resa i september?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

 1. Nja, är myggen verkligen borta i augusti? Jag är inte så säker. Kanske den bara här ersätts av broms ;-). Från skämt till allvar så tycker jag augusti är en utmärkt månad att resa i. Tidigare har jag som reseledare haft tågresor genom Ryssland den månaden. Och om ett par veckor åker jag ju en sväng till Albanien. Säkert en del turister där, särskilt från Kosovo och Makedonien, men jag tycker ändå det var hyfsat både utbud och priser på boenden. Blir spännande att se!

  • Gunilla Yourstone

   Beror på var i fjällen, hur lång norrut och vilket år det är tänker jag med myggen. Och när i augusti förstås. 🙂
   Ryssland alltså? Ja det kan jag tänka mig är bra i augusti. 👍

 2. Jag skulle vilja säga att augusti, särskilt den senare delen är perfekt om du vill upptäcka Sveriges alla turisttätaste ställen så som Öland, Smögen m.fl. Visserligen är mycket stängt (restauranger och affärer) men naturen finns kvar och går att njuta av när lugnet har lagt sig och de flesta turisterna gett sig av.

 3. Kul att läsa det här nu när jag vet att ni kom till Färöarna kort efter inlägget publicerades. 🙂 Många härliga ställen att besöka i augusti ju. Island alltså, det står så högt upp på listan…

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *