Prag är verkligen ett av de där klassiska resmålen och tycks bara öka i popularitet för varje år. Vi läste nyligen i någon undersökning att Prag är den mest bokade weekenddestinationen i vår. Efter tre besök i Prag har vi lätt att förstå varför. Kort restid, ett underbart klimat på våren, bra prisnivå och dessutom en promenadvänlig och oerhört vacker stad.
Här kommer vår guide till vad man ska se och göra i Prag.
Sevärdheter – vad ska man göra under sin weekend i Prag?
Oj, i Prag finns ju hur mycket som helst att göra, men vi försöker väl oss på en liten översikt.
Flanera i stan och över Karlsbron
Prag är en extremt promenadvänlig stad. Själva epicentrum för alla flanerande turister är ju Karlsbron, den gamla magnifika gångbron över floden Moldau, som binder samman stadsdelarna Stare Mesto och Mala Strana, eller Gamla staden och Lilla staden. Ett väldigt tydligt stråk leder turisten ändå från Powder Tower i öst till antingen slottet eller klostret Strahov i väst. Och på den slingan kommer man naturligtvis att gå. Allt annat vore orimligt. Men sen gäller det att ta sig bort från det stråket. Hitta andra stråk. Tomma gränder i Gamla staden (jo de finns). Promenera längs floden och i några av de många parkerna. Hitta sitt eget Prag och en trevligare prisnivå än längs stråket.
Gå upp i byggnader och titta ner
Få städer vi besökt har så många utsiktspunkter som Prag. Och inga (nästan) nybyggda supertorn med hissar och säkerhetskontroller, utan gamla fina torn, med tinnar och flaggor. Många stentrappor blir det till att traska om man vill åt alla de härliga vyerna över taken. Och sen kullarna med utsikt ovanpå det. Läs vårt inlägg om de bästa utsiktspunkterna i Prag här.
Det astronomiska uret på Old Town Square
En totalt turistisk sak att göra är ju förstås att stå under det astronomiska uret på utsidan av Prags rådhus och invänta hel timme. Men ändå SÅ Prag att det måste göras. Åtminstone jag blir omedelbart förflyttad tillbaka till ett sekelskiftes-Prag där i mekanikens och ingenjörskonstens guldålder.
Under vårt besök nu våren 2018, var detta ur dessvärre under restaurering, men skyltarna lovade att i sommar skulle allt vara klart och sig likt igen.
Biblioteket Klementinum
Längs turiststråket i Gamla stan, inte alls långt från Karlsbron ligger det anrika Klementinum med det som på deras egen hemsida benämns som ”världens vackraste bibliotek”. Vi har på långa vägar inte sett alla bibliotek i världen, men har svårt att se hur något annat bibliotek skulle kunna överglänsa detta. Varje halvtimme går guidade turer. Det går inte att boka plats i förväg, utan man får helt enkelt dyka upp. Vi hoppar på dagens första tur 10:00 och har flyt. Vår grupp är, enligt guiden, den första på flera månader som inte är full. Vi blir bara 15 personer denna morgon.
Biblioteket får man inte gå in i, bara försiktigt kika på. Åh hjälp vad det kliar i fingrarna att få känna på böckerna, ta ut en och försiktigt blåsa bort dammet….
Men fullt förståeligt att de vill skydda föremålen. Den dyraste boken är värd 17 miljoner kronor och den äldsta boken i biblioteket är från 1492.
Dessutom finns ett astronomiskt torn som man får klättra upp i och beundra utsikten.
Klementinum var under 1500-1700-talet ett centrum i Europa för vetenskap och forskning.
Pragborgen
Pragborgen syns ju från hela resten av staden, där den ligger högt upp på västra sidan. Pragborgen är ett komplex av museer, kyrkor och palats. En personlig favorit är Guldgränden (Zlata ulicka), med små låga söta hus.
Lennon Wall
För den som önskar få in lite färg i fotoalbumet och dessutom gillar att iaktta människor med sefiesticks, kan vi inte nog rekommendera denna lilla sevärdhet nedanför Karlsbron på Lilla staden-sidan.
Judiska kyrkogården
Här har jag varit tidigare, men vid vårt senaste besök var judiska kyrkogården stängd p.g.a. sabbaten. Enträgna som vi är, lyckades vi ändå knäppa av ett par foton över den höga muren.
Nästa dag, efter vår heldagsvandring på 16 kilometer i bergsterräng, när vi återvände till Prag vid halv sju-tiden på kvällen, kom jag på en genialiska idén att vi kunde bli avsläppta vid kyrkogården för att trots allt få möjligheten att se den, men då var Christofer konstigt nog inte alls med på noterna, utan såg mest ut att längta efter ett par nya skor och en kall öl. Så märkligt slö ibland liksom…
Besöka museer
I Prag finns verkligen en uppsjö av museer! KGB-museet, Kommunism-museet, Sexmaskins-museet, Diamant-museet, Pepparkaks-museet, Franz Kafka-museet och Öl-museet är de vi kommer på nu att vi passerade. Vi valde bort alla dessa p.g.a. tidsbrist, men Öl-museet ska tydligen innehålla en trevlig ölprovning för den intresserade.
Sevärdheter – utanför Prag
Bohemian Swizerland
En och en halv timme norr om Prag finns nationalparken Bohemian Swizerland med vandringar och vackra vyer. Att göra nationalparken som en dagutflykt från Prag lyckas man med genom att köpa en komplett utflykt, t.ex. av Northern Hikes, som vi åkte med. En utförlig vandringsbeskrivning kommer inom kort.
Kutna Hora
Kutna Hora ligger 7 mil öster om Prag. Tågförbindelse finns. I denna lilla stad finns en kyrka där all dekoration är gjord av mänskliga skelettdelar. Helt klart en ganska makaber sevärdhet som jag ägnade en dagsutflykt år 1993.
Prisnivå
Priserna i Prag ökar ju exponentiellt med närheten till Karlsbron förstås.
Vår guide i Klementinum säger som sista avskedsord till oss:
– Låt inte taxichaufförerna lura er och en öl ska inte kosta över 45 CZK. I så fall är det ett rån.
Vi lyckas i så fall bli rånade under samtliga våra restaurangbesök, för under 45 CZK kommer vi aldrig.
Här kommer en fingervisning om vad vi betalade för maten i Prag:
Tallrik tjeckisk mat med massor av kött och kliniskt fri från grönsaker: 200-300 CZK = 80-120 SEK
Pizza eller pasta på restaurang lite utanför Gamla stan 245 CZK = 100 SEK
Öl på U Price Takterrass mitt i Gamla stan = 119 CZK = 50 SEK
Öl på mikrobryggeriet U Supa = 59 CZK = 24 SEK
Att ta sig till Prag
Till Prag flyger man direkt från Stockholm med SAS, Norwegian och Czech Airlines. Från Umeå hittade vi en mycket trevlig förbindelse via Helsingfors med Finnair.
Snälltåget går till Prag finns med byte i Malmö och Berlin. Tåget tar 21 timmar från Malmö, 29 timmar från Stockholm.
Var ska man bo i Prag?
Läs om våra bäst tips till var man ska bo i Prag här.
Att ta sig runt
Men kommer långt bara på gympaskorna i Prag. Det mesta är inom promenadvänligt avstånd. Tröttnar man på att gå, finns även tunnelbana och spårvagn.
Taxi blev vi varnade för, stor risk att bli lurad tydligen. Själva använde vi oss av Uber i stället till och från flygplatsen.
Bästa tid att åka på weekend i Prag?
Prag har typiskt fastlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar. Vintern är väl därför inte riktigt att rekommendera, om det inte är Prags julmarknad man är ute efter. Högsommaren kan bli väl varm med uppemot 35 grader som värst.
Vår och höst är att föredra, då temperaturerna är mer gång- och upptäckarvänliga.
Själv har jag besökt Prag under våren alla tre gångerna jag varit där och kanske, kanske är det den allra trevligaste tidpunkten?
3 veckor innan vårt besök, d.v.s. i mitten av mars, var det lika många minusgrader i Prag som hemma i Umeå. Men nu i april är det runt 20 grader mest hela tiden. Våren kommer snabbt i Prag!
Vid vårt besök 6-9:e april hade inte löven ”slagit ut” än på träden, men var starkt på gång. Allra vackrast blir det kanske någon vecka senare när det är grönt och fint i parkerna.
Ska vi våga utser månadsskiftet april/maj som Prags allra bästa tid?
Hur många dagar behöver man?
Vi hade alltså bara en dag vid detta besök. Alldeles för kort tid. Åtminstone två dagar behöver man, tre om man vill hinna ”allt”. Och nu pratar vi om själva Prag och inga utflykter utanför stan.
Att gå ut och äta
I Prag finns förstås alla typer av mat, vi ser turkiska, thailändska, italienska och indiska restauranger.
Men allra vanligast är förstås traditionell tjeckisk mat; anka, revbensspjäll, gulasch och dumplings av bröd, är vanliga rätter.
Den östeuropeiska maten upplever åtminstone vi som lite tung, men man bör ju prova på åtminstone några måltider när man är här. Till detta dricks förstås tjeckisk öl.
Några restauranger vi provade:
La Republica har en härlig miljö och livemusik då vi var där en fredagskväll. Varning för riktigt ”tung” tjeckisk mat.
Ännu mer traditionell tjeckisk mat hittar man hos U Supa ett mikrobryggeri med restaurang som ligger mitt i ”stråket”. Maten trevlig och ölen förträfflig,
Nere på floden med utsikt över Karlsbron och slottet ligger Marina Ristorante i en förtöjd båt. Italiensk mat och ett utedeck för den som bara vill ta något att dricka.
En annan italienare som vi provade sista kvällen var Alforno Focacceria Italiana. Trevlig personal och rustik kvarteskrogskänsla. Vi tänkte först att nu har vi hittat en vanlig restaurang där Pragborna själva äter. Det vill säga tills bordsgrannarna började prata bred amerikanska.
Sist men inte minst, åt vi också på Teraca U Prince, hotell U Prince´s takterrass mitt på Old Town Square. Ganska dyrt och små portioner. Det var tydligen inte meningen att man skulle ta bara en pasta eller risotto, utan det var mer en förrätt. Men god mat och vi förlåter allt för utsikten skull.
Kampa Park ligger precis nedanför Karlsbron på Lilla sidan. Det är en fine dining restaurang som vi fick rekommenderad till oss men aldrig besökte. Nu för vi tipset vidare till er istället!
Våra höjdpunkter under vår weekend i Prag
Största höjdpunkten i Prag är ju på något sätt Prag självt. Staden är helt enkelt alldeles underbar att strosa runt i. Biblioteket Klementinum var en riktigt höjdare också Och att ta en mörk öl, med skum stadigt som ett lock l på någon av Prags alla mikrobryggerier.
Prag är definitivt en stad jag bara måste besöka snart. Har tänkt resa dit ett bra tag. Ska komma ihåg den här guiden när jag åker dit. Många bra tips!
Prag kan absolut rekommenderas! 🙂
U Prince är väl närmast att betrakta som en turistfälla, och då betalar man 50 spänn för en öl. Den var för många år sedan en rätt bra restaurang, men har i mitt tycke fallit för turisttrycket.
Vill man ha modern tjeckisk mat kan jag rekommendera Bellevue (bästa stället i Prag med priser därefter), Atelier Red & Wine (mycket prisvärt och gott) samt Next Door by Imperial (tjeckisk kändiskock). Naturligtvis bordsbeställning på dessa ställen.
Turistfälla i bemärkelsen vi skrev om härom veckan. Dvs väldigt dyrt, men ändå så värt det.
https://4000mil.se/index.php/turistfallor/
många fina tips! Den dag jag planerar en Prag-resa så ska jag försöka hålla nationalparken i minnet, så det får nog bli en långweekend på 4 dagar om jag ska dit! 🙂
Gör det. Blir nog ännu vackrare när träden fått löv dessutom.
Tack för alla tips! Prag är staden som stått på vår list längst av alla utan att det blivit av att åka dit och staden finns inte med i de planer vi har framöver heller. Men jag blev ju inte direkt mindre sugen av att läsa detta…
Jättefint stad, så åk om du får tillfälle. 🙂
Prag är en trevlig stad. Kan tänka mig att återvända. Har inte åkt båten och har inte besökt biblioteket, bl a. Alltid en massa kvar att se.
Om ni ser att någon ”snott” bilden på biblioteket så kan jag tala om att det var bara jag som sparade ner den skickade den till min särbo som just nu är i Prag med sin dotter. Ville tipsa dem om det. Såg riktigt coolt ut. Och tipsade om lite annat ni skrev om 🙂
Kram Lena
Det är förbjudet att fota biblioteket, så bilden är inte vår utan från en sån där gratis-bildbank.
Kul att läsa om era upplevelser, måste nog åka tillbaka och besöka det där biblioteket. Och ni måste nog besöka monstret Golem=)
Biblioteket är häftigt. Ja vi får bakläxa på ölen, bara turistpriser där. 🙂
NU har jag bokat min Pragresa, det blir i månadsskiftet april-maj, som ni ju tydligen också korat som bästa årstid att resa dit 😉 Ska lusläsa era inlägg nu i dagarna 🙂
Kul! Du kommer inte att bli besviken. 🙂
Prag är alltid en god idé :-). Besökte staden flera gånger 98-06 då min bror jobbade där. Ska dit i juli igen, på Rammsteinkonsert. Lennon-wall får det nog bli. Missar aldrig ett besök på Prague market vid Vltavska. Andra gången jag ska bo på hotell där, kör återigen på Adria, Vaclavske Namesti, kanonläge i stan och alldeles vid spårvagn o Tbana. Även nära till tågstationen när jag sedan åker vidare till Katowice för nästa Rammstein-konsert :-).
Håller med, Prag är alltid en god idé. 🙂
Hej,
Vi var i Prag påsk och hade underbart påskfirande. Efter era tips besökte vi Klementinum och var mycket nöjda. Tack för det!
Åh vad kul! 🙂 och det är ju jättefint där.
Rekommenderar att ta sig lite utanför centrum; Prag 2 och 8 har dom bästa restaurangerna. På gränsen till Prag 2 finns bla svenskägda ölkafeet Lya Beer Café https://lyabeercafe.cz/ som har väldigt bra hantverksöl på kran och i kylarna. Vi var där på en ölprovning som jag kan varmt rekommendera till ölintresserade.
I would also recommend Bohemian Paradise UNESCO Geopark just 45min drive from Prague. The best way how to get there is with outdoor tour company Prague Active
http://www.pragueactive.cz