En fråga som jag ofta ser på olika vandringsforum, är vart man ska bege sig om man vill bo ett gäng dagar på samma ställe och sedan göra dagsvandringar. Dagsvandringar är ju något av vår specialitet, om vi får säga det själva och vi har hyrt stuga eller bott på fjällstation på ganska många platser genom åren. Här kommer våra tips till bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen.

Saltoluokta

Abisko

I Abisko befinner du dig mitt i den allra maffigaste delen av fjällvärlden, väldigt nära trädgränsen, så det är enkelt att ge sig ut och få vyer. Man tar sig hit med tåg om man vill. Boende finns i form av STF´s fjällstation med också ett antal andra hotell, guesthouses, hostels och stuganläggningar.
Service i form av restauranger och livsmedelsbutik finns på gångavstånd.

Vandringar finns i alla svårighetsgrader. Låglänt och enklare åt Torneträskhållet, dramatiska berg åt norr och öster. Kungsleden börjar här och med linbanan Nuolja kan man ta sig upp och börja på höjd direkt. STF anordnar även guidade vandringar. Har man bil med sig finns ännu fler vandringsalternativ att välja mellan.

Här hittar du STF´s förslag på dagsturer i Abisko

Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen

Björkliden

Björkliden är Abiskos lite mer okända alternativ. Här finns också hotell och stugbyar, samt att utsikten över Lapporten är än mer grandios. Även hit går det utmärkt att ta tåget och ett flertal vandringsmöjligheter finns. Affär och restauranger finns på plats.

Läs också: Vandring till Trollsjön – när det går hajp i vandringar

Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen


Saltoluokta

STF´s fjällstation i Saltoluokta ligger i väglöst land, men är ändå förhållandevis lätt att nå. Väg med bussförbindelse går fram till Kebnats på andra sidan Lule älv. Sedan tar man båten Langas över till Saltoluokta-sidan. Båten går 3 turer per dag och matchar bussens tider (som i sin tur matchar tåget i Gällivare). Från bryggan och upp till fjällstationen är det bara 200 meter att gå.

I Saltoluokta bor man på STFs anläggning eller tältar. Fjällstationens restaurang är också den enda som finns att tillgå. Alla rum utom ett är av vandrarhemsstandard med delat badrum i korridor eller separat byggnad.

Här finns ett gäng fina vandringar med en av svenska fjällvärldens bästa utsikter, det vill säga den över Stora Sjöfallet. Enda nackdelen är väl att i stort sett samtliga vandringar börjar åt samma håll.

Läs mer: Vandring i Saltoluokta – bästa dagsturerna

Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen
Sareks nationalpark och Stora Sjöfallets nationalpark. I samma vy!

Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen
Den där utsikten

Arjeplogfjällen

Arjeplogfjällen är lite mer komplicerade att ta sig an. Här finns ingen ”centrumby” att slå sig ner i. Ingen STF-anläggning. I stället ett antal stugbyar längs Silvervägen, dvs väg 95. Där Vouggatjålme är den som ligger närmast de högre fjällen. Å andra sidan går Kungsleden förbi Jäkkvik och här har man också möjlighet att vandra i nationalparken Pieljekaise.

Slutsatsen är att man behöver bil för att tillgodogöra sig Arjeplogfjällen, men har man väl det, finns fantastiska fjäll att upptäcka utan alltför många andra turister på plats.

Vouggatjålme stugby har en restaurang, Stugbyn Polcirkeln har en liten handelsbod och bensinpump. I Jäkkvik finns en större livsmedelsbutik.

Läs om vår vandring i Arjeplogfjällen här och i Pieljekaise nationalpark här.

Fler bra turer i Arjeplogsfjällen hittar du här.

Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen
Pieljekaise

Hemavan

Hemavan är en levande fjällby med utbyggd service. Hit går inte tågen mer än under skidsäsongen, men buss från Umeå finns och även flyg från Stockholm. Dock, ska man upptäcka alla Hemavanområdets fina vandringar, så behövs bil att ta sig runt med.

Här finns flera hotell, vandrarhem och stuganläggningar. Dessutom många privatstugor som hyrs ut hel- eller halvvecka. Affärer och restauranger finns.

Läs också: Bästa vandringarna i Hemavan – 8 förslag på dagsturer

Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen: Hemavan
Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen: Hemavan


Saxnäs

Saxnäs är ett relativt okänd alternativ längs den mer berömda Vildmarksvägen. Byn är liten, affären likaså. Här finns ett hotell, ett vandrarhem och en liten stugby med några stugor att hyra. Allt på samma ställe. Hotellet har en trevlig restaurang. Allt är väldigt småskaligt och lågmält. Inte mycket folk ”utifrån”. Hit tar man sig med bil och bilen är även nödvändig för att ta sig runt till vandringarnas  startpunkter.

 Läs också för turförslag: Saxnäs – den perfekta utgångspunkten för dagsvandringar 

Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen
Stekenjokk
Saxnäs
Fatmomakke

Funäsdalen

Funäsdalen med de omgivande Funäsfjällen är en mycket bra plats för dagsvandringar. Här har man sina 30 guldturer i varierande svårighetsgrad. Orten Funäsdalen är väl utbyggd med massor av boendealternativ, restauranger och service. Här finns till och med ett fjällmuseum och Myskoxecentrum i Tännäs, där man kan se myskoxar i hägn.

Bil är nödvändigt här för att kunna ta sig till vandringarna.

Läs här om när vi vandrade Guldtur 17.

Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen
Bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen: Funäsfjällen

Grövelsjön

Till Grövelsjön i norra Dalarna är vi själva på väg i början av sommaren i år. Som inledning på vandringssäsongen. Här finns STF´s fjällstation, ytterligare någon hotellanläggning, samt även uthyrning av privatstugor. Mycket verkar hyras ut veckovis. Livsmedelsaffär finns och restaurang.

Åtminstone när gränsen mot Norge är öppen som vanligt igen, finns här ett stort utbud av fina dagsvandringar och vårt intryck så här i förväg är att man inte behöver bil om man bor på eller i närheten av fjällstationen.
Vi får väl rapportera vidare när vi väl varit där.

Arjeplogfjällen

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

20 Comments

  1. Vill tipsa om Snasahögarna vid Storulvåns fjällstation i Jämtland. Bara just Snasahögarna i sig är fem toppar som ger riktigt fina dagsturer (Getryggen, Sönner- och Norder Tväråklump, Storsnasen och Lillsnasen) men det går ju så klart att gå runt bergen också om man inte vill gå uppför. Även Sylarna fjällstation går att vandra tur och retur till om man har lite tempo (eller så sover man på stationen), precis som Blåhammaren fjällstation, som bara är 12 km från Storulvån. Blåhammaren är känd för sin trerättersmiddag också.

    Så, då är det alltså Storulvån fjällstation som ska in på vägrätt 7! 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Perfekt att du fyller på! Jämtlandsfjällen är dessvärre en vit fläck på min vandringskarta. (förutom Stora Blåsjön) Christofer har visserligen vandrat mer än de flesta i Jämtland, men då var det inte dagsturer och stugor utan militära fjällmarscher.
      Men endera året kommer vi ner och testar. 🙂

  2. Spännande! Funderar som bäst på vad vi ska hitta på i sommar. Kanske att det blir fjällvandring. Då kan ju denna listan vara en bra utgångspunkt…

    • Gunilla Yourstone

      Ja men absolut, testa någon av dessa. Sedan känner ju du till Björkliden bättre än mig. 🙂

  3. Vi har också tänkt oss till Grövelsjön för dagsvandringar i sommar. Hoppas det inte ska vara några bekymmer att åka in i Norge.
    Vandrat enstaka dagsturer har vi gjort vid Abisko, Björkliden, Saltoluokta och Stekenjokk. Svenska fjällvärlden är fantastisk!

    • Gunilla Yourstone

      Det blir nog tjockt med folk i Grövelsjön i sommar. 🙂 Vi är där första dagarna i juli, så får vi se hur mycket folk det har hunnit komma då…

      • Det lära vara tjockt med folk – precis som förra juli – eller ännu värre. Husbilsfolket är också där. Varför väljer ni med er erfarenhet att åka dit? Det är väl nybörjarfjällen 😉 Inte alls så spektakulärt som mycket av det ni vandrat i längre upp i landet.
        Jag hoppas att det inte är för att kunna skriva om en populär plats på bloggen och få många besökare.
        Jag har alltid tänkt att bloggande skulle förstöra resandet – åtminstone för mig. Göra det mera till ett jobb än en livsstil och det bästa som finns. Inte vara i nuet utan redan i nästa post om det jag upplever??? Är det så?

        • Gunilla Yourstone

          Vi åker till Grövelsjön av två anledningar. Dels för att vi har ett projekt att besöka alla landskapstoppar i Sverige på ett gäng års sikt. Det startade vi förra våren när man inte kunde resa någonstans alls och började med Västerbotten där vi bor. Sedan blev det Norrbottens och Gästriklands högsta när man fick resa. Det har varit en lite rolig grej med trevliga utflykter som vi gärna fortsätter med.
          Sedan är det för pappas skull. Pappa bor i Gävle men är uppväxt i Dalarna. Han blev änkling relativt nyligt och har sedan dess suttit isolerad i hemmet. Nu har han fått sina två sprutor och till sommaren vill vi ta honom på en rundresa i Dalarna. För att få umgås med honom, för att han ska få komma ut och uppleva medan han orkar. Han har, så mas han är, aldrig varit i norra Dalarna, inte till Njupeskär och inte till Grövelsjön, men ser fram emot det mycket. Upp till Storvätteshågna kommer han inte att orka, men det kan nog bli lagom för honom med en vilodag där.
          Det kan absolut finnas en risk att man som resebloggare lägger fokuset på att få många besökare och skrivandet, mer än upplevelsen. Då blir det ju väldigt tråkigt. Jag tycker att vi njuter och lägger fokus på nuet och upplevelsen när vi är ute och vandrar. Det är ju det bästa vi vet. 🙂

        • Elina Green

          Vi var med med vår då 2,5åring och 11åring på Storulvån i Jämtland förra sommaren. Tjockt med folk jämfört med alla tidigare år vi vart där. Vi körde Storulvån som basecamp och vandrade dagsturer bla snashögarna eller getryggen närmare bestämt.
          I sommar tar vi Grövelsjön för vi är i mellanläge med 3,5åringen. Kan inte ta henne i bärsele längre och en mil är hennes max. Vägrar se det som ett nybörjarställe mera från våra nuvarande möjligheter, allt handlar väl om syfte och upplevelse. När pandemin är över vill jag naturligtvis åka långt norrut för att både uppleva med bekvämlighet och leva på frystorkat i 2- manna tält
          Sen på sensommaren åker jag och 3,5 åringen själva till Fulufjället där loppan bestämmer takten och vi har nära till boendet. Man får ta det man får 🥰
          När pandemin är över och vi slipper springa på mer mysbyxor och galonkläder i Jämtland tänker jag ta min familj och köra dagsturer ett par dagar vid sylarna i triangeln. Det är min närmsta dröm 🏕

          • Gunilla Yourstone

            Nej, jag vet inte heller om jag ser det som nybörjarfjäll som man inte skulle kunna åka till om man är rutinerad. Men folk är väldigt gnälliga i kommentarsfälten nu under pandemin. 🙂

  4. Den som lyckas åka tåg till Hemavan oavsett årstid vill jag komma i kontakt med. Eftersom det aldrig funnits något tåg dit under alla de år jag bodde i närheten skulle det vara intressant att veta mer om hur textförfattaren kan åka tåg till Hemavan vintertid.

  5. Kul att ni pratar om Grövelsjön, men glöm inte Idre med städjan och nipfjället med trollvägen. Fulufjället med Njupeskär är fint också med varierande dagsetapper

  6. Staffan

    Hej!
    Vi har tänkt att vandra dagsturer i sommar i svenska fjällen. Bor i Mellansverige och åker bil alternativt flyger. Tänkte bo på turiststation. Är Abisko att föredra om man vill bo på samma ställe jämfört med t ex Sylarna? Vi är vana att dagsvandra och är ute efter fina vandringar med fina vyer etc.

    • Gunilla Yourstone

      Hej Staffan, just Jämtland är vi lite dåliga på, har inte vandrat så mycket där. Både alternativen är (förmodligen) bra och ganska välbesökta. Abiskos natur är häftigare, så är det bara, medan Jämtland ju är närmare. Om vi åkte till Jämtland, skulle vi nog söka efter att annat alternativ än just Jämtlandstriangeln, just på grund av mängden folk.

      • Staffan

        Tack Gunilla! Ja jag har också förstått att Abisko är toppen. Har du koll på om det finns tillräckligt mycket leder dagsturer med utgångspunkt från just turiststation Abisko så att det i princip bara är att utgår därifrån. Eller är det en fördel om man har en hyrbil alt tar tåg till Björkliden etc? Tanken är att flyga eller åka tåg upp till Abisko. Men det går ju att hyra bil OM det behövs. Vi ska vara där ca fyra heldagar.

        • Gunilla Yourstone

          Jag tycker att det är en klar fördel att ha bil i Abisko för att kunna göra de finaste vandringarna. Om man inte har bil är egentligen Björkliden en bättre utgångspunkt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *