Kanske den längsta inläggs-frysen någonsin?

Inläggs-frysen, förresten? Jo, det är ju där man lägger ett inlägg som man kommer fram till att inte nu. Detta passar inte nu, kanske längre fram.

Det här inlägget skrev jag i förväg inför vår resa till Maldiverna februari 2020. Men så fick jag feeling på själva resan och skrev Nej Svetlana, stingrockan vill inte kramas.

Sen vet ni vad som hände. Pandemi, big time. Att publicera ett inlägg som detta hade varit moraliskt självmord. Anstiftan till resor!

Inlägget lades i inläggsfrysen. Nu får man resa. Men det är något med anslaget i detta inlägg. För frimodigt, för naivt. Som om världen bara fanns där att resas till. Utan förbehåll. För så ser vi väl inte på världen längre? För mycket Upptäcktsresande Karlsson möter Pippi Långstrump, helt enkelt.

Men nu frostar vi av helt enkelt. Eller vad tycker ni?

Det värsta av alla i-landsproblem. Man har tid man har pengar, men man har slut på idéer. Been there, done that? Well här kommer inlägget för dig i så fall. Våra bästa tips på weekendresor för den som redan varit överallt.

1. Meteora, Grekland

Flyg till Thessaloniki (eller Aten). Hyrbil till den lilla byn Katraki 2 timmar och 45 minuter. Från Aten går även tåg. Under en avslappnad weekend kan man sedan njuta av god mat i den lilla byn, åka runt till alla de sju klostren i tur och ordning, samt vandra lite i omgivningarna. Eller bara sitta på balkongen och betrakta galningarna som klättrar uppför de lodräta klipporna.

Läs mer: Meteora – en av de där platserna på det här jordklotet som vi längtat till länge

weekendresor

2. Kappadokien, Turkiet

Flyg via Istanbul till Nevsehir eller Kayseri i Turkiet. Shuttleservice till Göreme, där man förslagsvis tar in på ett grott-hotell. I detta utomjordiska landskap, som uppstått ur en vulkan, tillbringar man sedan en helg. Vandrar, flyger luftballong och äter sjukt god turkiskt mat.

Läs vår guide till Kappadokien här.

weekendresor

3. Finska Lapland

Flyg till Ivalo eller åk tåg till Luleå och hyrbil därifrån. Själva körde vi upp till Rovaniemi och Saariselkä. Norrskenet uteblev, men hundspannsdrömmen gick i uppfyllelse.

Läs om hur det var att bo i en glas-igloo här.

weekendresor

weekendresor

4. Gorillorna i Uganda

Gorillorna är verkligen ett äventyr som har allt. En fysisk prövning, vacker natur, en äventyrlig bilresa, och riktig närkontakt med vilda, underbara djur. Att jag var där 2019 vet ni redan, men weekend? Jodå, det går, Bloggaren Cathinka Ingman lyckades med detta lagom till sin mans födelsedag.

weekendresor
weekendresor

5. Zakopane, Polen

Flyg till Krakow och sedan tåg till Zakopane, en alpin by vid foten av Karpaterna. Fina vandringar och goda möjligheter att ta sig över på en liten tur till Slovakien också. När man ändå håller på.

weekendresor

6. Luzern, Schweiz

En timme med tåg från Zürich ligger Luzern. en fantastiskt trevlig stad med massor av inbjudande uteserveringar. Dessutom en uppsjö av dagsutflykter upp i bergen. Kan det bli bättre?

Läs om Luzerns eget husberg Pilatus här.

weekendresor
weekendresor

7. Bled, Slovenien

Den internationella flygplatsen i Slovenien ligger faktiskt mitt emellan huvudstaden Ljubljana och den lilla orten Bled, men sin kända gröna turistmagnet till sjö. Åt hit, ta in på lyxigt hotell vid sjökanten, ät gott och promenera i de vackra omgivningarna en helg.

Läs vår guide till Bledsjön här.

weekendresor
weekendresor

8. Transsylvanien

Två timmar norr om Bukarests flygplats ligger Brasov, Transsylvaniens huvudort. Gott om mysiga uteserveringar i Gamla stan. I Transsylvanien kollar man in fantastiska slott (inklusive Draculas),  söta byar och charmiga små städer (som Sighisoara till exempel). Samt vandrar. För den som är lagd åt det hållet.

weekendresor
weekendresor
Ett vackert slott

Så. 8 fräscha förslag på weekendresor som du inte tänkt på innan. Bara att boka.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

2 Comments

  1. Marianne

    Jag har varit på två av resmålen på din lista. Meteora och Luzern. Luzern en mycket trevlig stad och Meteora det häftigaste ställe jag besökt.helt magiskt

    • Gunilla Yourstone

      Visst är Meteora fantastiskt! Konstigt ändå att det är relativt okänt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *