Vilka är de bästa vandringarna i Funäsfjällen?
Nu har vi besökt och vandrat i Funäsfjällen två år i rad. Och kan konstatera att detta är verkligen den obekymrade leisure-vandringens Mekka. Vackert, lättillgängligt. Enkelt att njuta och hitta varierade vandringar. Vi är charmade helt enkelt.

Vi känner oss därmed mogna att sammanfatta med vår lista över de bästa vandringarna som vi har hittat i området. Samt några spaningar på kommande vandringar.

Guldtur 17 – Längs sjön Bolagen

Denna tur kvalar lätt in som vår bästa hittills i Funäsfjällen och ska därför nämnas allra först. Man kör upp till den privata betalparkeringen vid Svansjöns norra ände och går härifrån nordväst längs med sjön Bolagens strand, fast uppe på höjden så att säga. Här går man med i stort sett noll stigning, men utan kontakt med civilisationen och maffig utsikt över Bolagen och den imponerande Storvigeln bortanför den.

För att ”beat the crowds” gäller två saker. Starta tidigt och gå långt. Närmast parkeringen blir det tjockt med folk framåt eftermiddagen.

Denna vandring kan förlängas till en topptur upp på Storvigeln, men då behöver man två dagar på sig.

Läs också: Guldtur17: Svansjön-Bolagen – Vandring i Funäsfjällen

Bästa vandringarna i Funäsfjällen
Bästa vandringarna i Funäsfjällen? – Sjön Bolagen bör absolut vara med på listan


Bästa vandringarna i Funäsfjällen

Topptur till Storskarven

Till Storskarvens topp kan man ta sig från två håll. Vi gick från Knallparkeringen i Bruksvallarna. Men man kan också går från Tänndalen via Andersborg. Härlig utsikt över Anderssjön har man hur som haver och ingen färdig led går upp till toppen från något av hållen, utan man får frigå.

Läs också: Vandring till Storskarven – en topptur i Funäsfjällen

Bästa vandringarna i Funäsfjällen

Runt Kariknallarna

Enkel led som går både med utsikt ner mot Bruksvallarna och med mer vildmarkskänsla längre in. Maffigast är väl när man har Helagsmassivet i blickfånget. Man går via Svalåtjärnsstugan och runt Kariknallarna.
Denna vandring kan alldeles utmärkt kombineras med en topptur till antingen Storskarven eller Skenörsfjället. (båda oledat)

Bästa vandringarna i Funäsfjällen
Ser ni Helags? Där är det!

Bästa vandringarna i FunäsfjällenBästa vandringarna i Funäsfjällen

Uggtjärn

Detta är en enkel kortare vandring på ett par timmar. ”För den som vill vandra kort och rasta länge”, som vi skrev i vårt inlägg. Vandringen går över myrar och genom björkskog och passar därför bättre när myggen kastat in handduken för säsongen. Dessutom en vandring som verkar vara lite utanför allfartsvägarna. När vi var där var parkeringen i stort sett tom.

Läs mer: Vandring till Uggtjärn – en fridfull del av Funäsfjällen

Bästa vandringarna i Funäsfjällen

Säterturen

”En annorlunda vandring”, konstaterar vi. För den går ju på inget sätt i vildmarken, utan tvärt om i fäbodsmiljö. Men om man tar den längre varianten av denna vandring, på totalt 1 mil, får man ändå lite lugn och stillhet. Samt en väldigt rolig handdriven linbana.

Och precis som med Uggtjärn, undvik myggens högsäsong.

Läs mer: Säterturen i Funsfjällen – vi åker världens sötaste handdrivna lilla linbana

Bästa vandringarna i Funäsfjällen

Hållan – Livsäterån

Hållan är en parkering vid högsta punkten mellan Funäsdalen och Tänndalen. Härifrån tar man sig enkelt upp på kalfjället. Vyn bakåt är hela tiden civilisation, men kan man stå ut med det får man ändå relativt mycket vildmarkskänsla för insatt kapital så att säga.

Läs också: Vandring till Livsäterån – plättlätt och förödande vackert

Bästa vandringarna i Funäsfjällen Bästa vandringarna i Funäsfjällen

Funäsdalsberget

Mer lättsmält än så här blir det inte. Gondolen upp på Funäsdalsberget och så 2 eller 3 kilometers överraskande harmonisk och vacker vandring där uppe. Var så god och njut.

Sonfjällets nationalpark

Inte riktigt Funäsdalen, men bara 1 timme bort med bil ligger en helt suverän vandring som inte får missas. I Sonfjällets nationalpark går den sällsynt kompletta vandringen Sonfjället runt. Den perfekta dagsturen med lite av varje.

Läs också: Vandring i Sonfjällets nationalpark – den perfekta dagsvandringen

Bästa vandringarna i Funäsfjällen
Bästa vandringarna i Funäsfjällen – Sonfjället

Bästa vandringarna i Funäsfjällen Bästa vandringarna i Funäsfjällen

Mittåkläppen

Ja men det är klart att man ska upp hit. En kortare topptur med mycket utsikt. Den tar vi nästa gång. När ett stort grått elakt moln inte täcker toppen. Så länge kan både vi och ni läsa om denna topptur på bloggen FlyingDryden.

Toppen anas bara

Anåfjället

För den som har mer tid än oss kan man förlänga vandringen till Uggtjärn upp till Ånnfjället. Eller till Anåfjället. Anåfjället kan du läsa mer om hos bloggen Lycklig och Levande.

Bästa vandringarna i Funäsfjällen

Flatruet – Gaske Miesjehkentjahke

Vägen upp på Flaturet är ett äventyr i sig. Dock inte en vandring, som det ju är tänkt att handla om i detta inlägg.

Från Flatuetvägens högsta punkt kan man vandra västerut över fjällplatån till fjället Gaske Miesjehkentjahke. Lätt vandring i stor miljö.

Helags

Helags topp är förstås det största fjälläventyret i Härjedalsfjällen. Och om toppen känns för avancerad går det ju att vandra bara upp till Helagsglaciären eller till fjällstationen. Och att det är det Helags som bestämmer om man kommer hela vägen upp eller inte och inte vandraren själv, blir ganska tydligt när man läser bloggen FlyingDrydens vandringsbeskrivning här.

Foto: Danien Rydén, FlyingDryden

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Thomas Lummi

    Tack för fina tips. Allt är som sagt inte Jämtlandstriangeln, Kebnekaise, Trollsjön eller Stekenjokk. Det finns många andra pärlor att utforska, och det är så enkelt också…bara att gå ut och gå…

    • Gunilla Yourstone

      Precis. Hela Sverige och i synnerhet fjällvärlden är fullt av fantastiska platser att upptäcka!

  2. Bra tips på vandringar! Funäsfjällen har ju massor att erbjuda utöver deras riktigt fina skidåkning men det är knappt man upptäckt det själv, trots att jag ”bor granne” med stället.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *