Vintern i Umeå börjar i slutet på oktober. Det är officiellt och sedan gammalt. Så även i år, då första snön drog in den 20:e, medan jag själv befann mig i Spanien.

Så vad har vi för planer för vintern? Reser vi och i så fall vart?

Typisk vinterdag på Haga i Umeå, där vi bor.

Gävle, Uppsala, Borlänge, Stockholm

Just precis nu när detta skrivs är jag ute på en veckolång tur. Började hos pappa i Gävle i lördags, tillbringade söndagen med min dotter Alva i Uppsala och befinner mig just nu på jobb i Borlänge. På onsdag kommer jag till Stockholm där jag ska äta middag med min mycket god vän Jessica på kvällen. Sedan på torsdag är det Travel News Market på Waterfront. En heldags resemässa där man har möjlighet att träffa destinationer, resebyråer och andra reseskribenter.

Waterfront till höger i bild

Västergötland över jul

Till jul åker vi ner till min syster i Vistorp i Västergötland. Det blir stor familjejul, nu med den yngsta generationens respektive adderade till skaran.

Läs också: Norra St Sigfridsleden – vi vandrar en ny pilgrimsled i Västergötland

Costa Rica

Sedan är det mer eller mindre bara hem och vända som gäller. Någon tvätt och ompackning med en helt annan typ av garderob. För precis före nyårsafton åker vi till Costa Rica. Två veckor bland vulkaner, stränder och djurliv blir helt underbart.

Stränder är väl aldrig helfel?

Gran Canaria

Är ni chockade? Förstår det. Men detta har jag sugit på ett tag. Tro mig. Så låt mig förklara.

Det började egentligen när vi var på väg till La Gomera 2021 och den där vulkanen på La Palma fick ett utbrott och vi började fundera på om vi borde boka om till en annan charterdestination.

Min kompis Linda som sådde Gran Canaria-fröt redan då. Linda som själv bott på ön under en period under sin uppväxt. Att bara man tar sig bort från charterorterna, så blir ju Gran Canaria en helt annan ö. Inte alls chartermässig och med fantastisk natur.

La Gomera

Sedan att det blivit så mycket stökigare att resa. Arlandakaos, bagagekaos och förseningskaos har avlöst varandra sedan pandemin. Samt att priserna gått upp.

Så finns den där. Som en lockande hägring. Vings direktavgång från Umeå till Gran Canaria. Direktflyg på 6-7 timmar. Umeås lugna och fina flygplats att checka in bagage på och gå igenom säkerhetskontrollen på. Inget kaos i sikte där. Någonsin. Inget Arlandakaos, inga dyra övernattningar och måltider på Arlanda, (troligen) inget bagagekaos. No nothing.

Bara en resa liksom. Till påsk, sista veckan i mars. Med fokus på katolska påsk-processioner, vandringar och kanariska tapas.


Och sen då? Ja sen är det inte vinter längre, utan vår, även i Umeå. Och det är en helt annan historia.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

14 Comments

 1. Costa Rica låter orimligt spännande, ska bli riktigt fint att få följa resan dit.

  Men Arlanda-kaos, är det så mycket kaos där längre? Inte vad jag upplevt under sensommaren och hösten. Mycket folk visst men säkerhetskontrollen har ju som regel blivit mycket smidigare nu när de öppnade den nya i somras. Borttappat bagage kan jag dock inte uttala mig om.

  Däremot håller jag helt och hållet med. Att börja en resa på en mindre flygplats är så himla guld. Samma med Östersund. Inga köer, inget kaos och så är man airside när man kommer till ARN (eller redan på destinationen som i ert fall). Finns många skäl att gilla småflygplatser. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Senaste gångarna jag varit på Arlanda har det varit lugnt. Dock mycket kaos bakåt i tiden.
   Länge den lilla flygplatsen! 👏

 2. Välkommen till Gran Canaria. Ön är fantastisk, bortanför charterorterna i söder, med sina 5 klimatzoner. Kan vara stora väder- och temperaturskillnader med bara någon mils avstånd; snöfall i de höga bergen (nästan 2000 möh), 2 mil bort i söder sol och +20, regn i ett något svalare Las Palmas. I slutet på mars är temperaturen sydsvenskt sommarvarm 😎
  Vi finns redan på plats sen flera månader när ni kommer dit 😉

  • Gunilla Yourstone

   Sydsvenskt sommarvarmt låter härligt. Det blir nog en kanonresa.
   Härligt att kunna vara där så länge! 😊

 3. Kicki Monsén

  Så härligt med Costa Rica, ska bli spännande att läsa om. 🌻☀️😀🧡

 4. Åh jag är lite nyfiken på Costa Rica. Min nästa resa går dock till Mexiko. Tulum, Holbox, Cozumel och Playa del Carmen. Första gången som jag åker så långt bort. 🙂

 5. Birgitta

  Costa Rica reste vi till förra vintern. Ett helt fantastiskt land med galet vacker natur och otroligt vänliga människor. Vulkanen lite av turistfälla men vackert runtom. Ser fram emot er berättelse därifrån. Pura vida!

  • Gunilla Yourstone

   Kul att höra att ni var nöjda. 🙂 Vilken vulkan var det som var en turistfälla?

 6. Så bra resa från vår trevliga hemmaflygplats i Umeå.
  Tre resor blev det till Gran Canaria/Las Palmas 2021-22.
  Tror inte vi åkt dit om inte pandemin kommit och så svårt ta sig till Thailand ett tag.
  Gillar verkligen Gran Canaria, och Las Palmas lite extra.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är en väldigt smidig resa, det går inte att komma ifrån. 🙂

 7. Britten

  Har ni planerat någon vandring på Gran Canaria? Funderar också på direktflyget från Umeå. Varit en gång till Kanarieöarna i slutet på 80-talet men tog Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote på 5 dagar så det blev lite intensivt 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja vi kommer helt klart att vandra. Har köpt en vandringsbok men inget bestämt än exakt hur och var vi ska gå.
   På toppen av ön och vid Agaete ska det finnas fina vandringar ha jag förstått.
   När ska du åka i så fall?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *