Höga kusten är som gjort för vandringar. Scenic kulturbygd blandat med vacker natur, både skogslandskap och kustlandskap. Och det kan absolut vara just så Höga kusten gör sig som allra bäst. Som vandringsdestination. Här kommer våra tips på Höga kustens bästa vandringar.

Höga kustens bästa vandringar

Vad är Höga kusten?

Ja men vi börjar väl lite kort här. För nuförtiden tycks det mig allt oftare som att folk blandat ihop Höga kusten med Skuleskogen.

Höga kusten är ett geografiskt område i Ångermanland som kännetecknas av att landhöjningen efter inlandsisen här har varit särskilt kraftig, kusten har höjt sig rekordhögt just här, upp till 289 meter, och därigenom lämnat en hög kustlinje efter sig. Det slumpade sig så att detta landskap blev väldigt vackert för ögat att se på.

Höga kustens bästa vandringar

I detta område finns mängder av berg i 200-300 metersklassen och mängder med små vackert belägna samhällen och fiskebyar. Just här har också surströmmingen sitt epicentrum.

Området Höga kusten blev år 2000 utsett till ett av UNESCO´s världsarv. Inom det ganska stora området Höga kusten ligger nationalparken Skuleskogen. Bara en liten tummetott av Höga kusten.

Typ så här.

Längre vandringsleder

Vid Höga kusten finns 3 längre vandringsleder som alltså består av flera dagsetapper. Med starkt varierande kändisskap kan man väl lugnt konstatera.

Höga kustenleden

Höga kustenleden är kändisen i sällskapet. Utredd av STF till en av 12 signaturleder i Sverige bland annat. Höga kustenleden är 13 mil lång och består av 13 etapper. Leden börjar vid Högakustenbron i söder och slutar i Örnsköldsvik i norr. Vi har inte gått hela, utan utvalda delar och vid olika tillfällen.

Höga kustens bästa vandringar
En helt okej sträcka av Höga kustenleden.

Den utan tvekan allra mest kända etappen är etapp 9 från Skuleskogens entré syd till Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget. Här var det parkeringskaos hela sommaren 2020, tror jag.

Det som gäller för både Höga kustenleden och Världsarvsleden nedan är att lederna sällan går upp på de högsta utsiktspunkterna. Dessa är i stället detours, som man inte får missa att svänga av till längs vägen.

Världsarvsleden

Världsarvsleden går där Höga kustenleden inte går, höll jag på att säga. För om du tittar på kartan ovan, så går Höga kustenleden aldrig in på den 3-delade halvön där det står Nordingrå. Detta är det som egentligen och i mångt och mycket utgör själva hjärtat av Höga kusten. Det vackraste av det vackra, liksom.

Det är här man hittar Världsarvsleden.

Världsarvsleden är i sin helhet 10 mil lång, består av 14 etapper och etapp 13 och 14 sammanfaller med Höga Kustenleden.

Läs om våra bästa tips längs Världsarvsleden här.

Höga kustens bästa vandringar

Erik Danielsleden

En väldigt okänd led som slingrar sig fram i Norabygden i den södra delen av Höga kusten är Erik Danielsleden. Leden är färdigställd så sent som 2019 och 16 deletapper finns.

Erik Daniel var väl det man närmast skulle kalla en luffare. Ett välkänd original i Norabygden när det begav sig på 1800-talet. Han levde hela sitt liv i olika kojor i skogarna, av det skogen gav och det han tjänade på dagsverken. Leden är hans vandringsvägar mellan hans kojor, som ännu finns kvar.

Vi har inte gått någon del av denna vandring, men är sugna på att prova någon etapp vid tillfälle. 6-7 ovan ser till exempel ut att kunna vara något?

Bästa deletapperna av dessa leder som dagsvandringar

Dessa tre leder är så pass heltäckande längs Höga kusten, så många av de bästa dagsturerna blir ju deletapper av dessa.

Rotsidan

Kustavsnittet Rotsidan ingår i etapp 9 av Världsarvsleden, sträckan Bartsa-Fällsvikshamn. Här går man över underbart vackra klipphällar vid havet och börjar, eller slutar vandringen i Barsta med sitt träkapell från 1600-talet.

Läs också: Rotsidan – Barsta – maffig kustnära vandring

Höga kustens bästa vandringar

Slåttdalsskrevan

Som sagt, etapp 9 av Höga kustenleden passerar den Sverige-kända Slåttdalsskrevan. Detta är nog den mest vandrade av alla Höga kustens dagsvandringar.

Läs också: Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget – vandring längs Höga kustenleden

Höga kustens bästa vandringar

Valkallen

Längs etapp 2 på Höga kustenleden kan man med fördel välja en alternativ parallell sträckning, del av etappen. Då kan man klättra längs rep och trappor upp på berget Valkallen och få en helt strålande utsikt över Högakustenbron. Detta går alltså att göra som en dagsvandring.

Läs också: Valkallen – maffig utsikt över Ångermanälvens inlopp

Högklinten

Världsarvsleden etapp 4 går bara några hundra meter ifrån toppen av berget Högklinten. Här hittar man en 360 graders utsikt och stora klapperstensfält som vittnar om högsta kustlinjen, långt, långt upp på berget.

Läs också: Högklinten naturreservat Höga kusten – en toppbestigning

Höga kustens bästa vandringar
Höga kustens bästa vandringar? Högklinten är ett bra förslag.

Norrfällsvikens naturreservat

Längs kusten ute vid fiskeläget Norrfällsviken går etapp 2 av Världsarvsleden. Det går lätt att få till en rundslinga om man vill göra en dagstur ute på klapperstensfälten vid havet.

Höga kustens bästa vandringar

Andra dagsturer och kortare vandringsleder

Balesudden

Vandringen till Balesudden börjar efter Höga kustenleden. Men det bästa av denna vandring är delen när man avviker från Höga kustenleden ut till först Balestjärn och sedan Balesudden. Balesudden är en gammalt vårdkaseberg med utsikt över öarna Trysunda och Ulvön. Längst ut har skogen brunnit och ett dramatiskt landskap har blivit resultatet.

Läs också: Balesudden – vandring och bad i en lyckad kombination

Lotsstigen

Längst norrut i Höga kusten-området ligger fiskeläget Skeppsmalen. Härifrån går Lotsstigen 9 kilometer längs havet. Det finns även en kortare led ut till fyren Skagsudde.

Läs också: Skeppsmalen och Skagsudde – Höga kustens norra utpost

Getsvedjeberget

En kort men dramatisk vandring är att gå upp på Getsvedjeberget. Det är bara någon timme fram och tillbaka från Skulebergets havscamping. Men mäktiga vyer där uppe!

Läs också: Getsvedjeberget – eller kanske #getsvedjeberget?

Höga kustens bästa vandringar
Höga kustens bästa vandringar? Getsvedjeberget är ett bra förslag

Skuleberget

Det finns flera vandringsleder upp på Skuleberget. Den kortaste och brantaste går längs stegar på bergssidan och passerar Skulegrottan där Rövarna i Skuleskogen gömde sitt stöldgods en gång i tiden. Väljer man en längre led, så blir det ju mindre brant. Det går även en via ferrata upp till toppen.

Detta är ju inte en vildmarksvandring på något sätt, men framför allt att klättra upp är ju en upplevelse i sig. Uppe på toppen finns fikastuga med våfflor.

Höga kustens bästa vandringar

Lilla Högakustenleden

En ganska ny, kortare led är Lilla Högakustenleden uppe vid Hotell Höga kusten, vid Högakustenbrons norra fäste. Namnet och hela leden, är helt klart en flört med Höga kustenleden. Ett 3 eller 7 kilometer långt alternativ till den 13 mil långa giganten. Men även lilla Höga kustenleden innehåller fina utsikt och även lite härlig vildmarkskänsla. Så absolut, som en introduktion till vandring är den ju perfekt.

Läs också: Lilla Höga kustenleden – en försmak av Höga kustens vandringsleder och utsikter

Höga kustens bästa vandringar
Kan vyn bli bättre än så här?

Läs också: Höga kustens bästa utsiktspunkter

Vill du ha fler tips på vandringar? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

7 Comments

 1. Marianne

  Många bra tips !
  Som vanligt !

 2. Vilken härlig Höga kusten-guide!! 😊 Själv känner jag att jag borde upptäcka mer av världsarvet Kvarkens skärgård här i Finland som är ett gemensamt arv med Höga Kusten i Sverige. Om jag lyckas tillräckligt bra under sommaren och hösten kanske jag gör en guide från min sida av Kvarken 👍

  • Gunilla Yourstone

   Åh jag visste inte att de hörde ihop! Blir spännande att läsa den guiden.
   Jag har nog jobbat 10 år på att få ihop alla mina vandringar.

 3. Höga kusten har verkligen mycket att erbjuda:) Tänkte åka dit igen:) La lite av din tips i min mapp: reset ips:)

 4. Albert Allema

  Vi har använt bland annat denna webbsida när jag förberedde vår resa till Höga Kusten.

  Många härliga vandringar i denna lista. Bara en veckans resa och begränsade vandringsmöjligheter pga min frus graviditet, så vi måste välja. Från denna lista blev det ett besök till Rotsidan, vandring till Slåttdalsskrevan och -berget från Norra Entren, en vandring till toppen av Högklinten och en vandring uppför Getsvedjeberget.

  Alla var fina på olika sätt. Vi tyckte mest om Slättdalsberget och Getsvedjeberget. Vilka fantastiska vyer!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *