Sommaren 2021 är helt klart över nu. Hur man än räknar. För vår del skulle jag säga att den tog slut i söndags när vi reste hem ifrån ett 30-gradigt Bulgarien till ett kylslaget och höstigt Sverige.

Som vanligt känner vi ett behov av att sammanfatta sommaren. Hur var den? Vad har vi sett och gjort och vilka var höjdpunkterna? Och hur låter väl sig sommaren sammanfattas allra bäst om inte i en sommarlista?

Våra resor i sommar

Ett Corona-år som detta, får man förstås räkna varje liten utvikning från hemmet som en resa. Så vi säger att sommarens resande började med en endagsutflykt till Balesuddens naturreservat i norra delen av Höga kusten. På nationaldagen.

Över midsommar gjorde vi en kortare roadtrip genom Hälsingland, ner till Gävle och tillbaka upp genom Dalarna och Härjedalen, helgen efter en fjällweekend i Ammarnäs och sedan en längre roadtrip i Dalarna. I augusti följde en resa till Färöarna och sedan även en resa till Bulgarien.

Hälsingland
Ammarnäs
Dalarna
Färöarna
Bulgarien

Bästa svenska landskapet

Stackars, stackars Dalarna. Vi hade verkligen satsat tillsammans i år, Dalarna och vi. En klassisk roadtrip. Fjällvandringar. Dalarna hade strösslat med tama renar, solnedgångar. Ja alles. Och vi var ju så överens, jag och Christofer. Att i år var det underbara Dalarnas tur att ta hem utmärkelsen.

Och så kommer Bohuslän. Från ingenstans. Och sopar mattan.

Läs också: Kvällen när Bohuslän och Hunnebostrand fullständigt nockar oss (eller mig då)

Bästa landet

Hela 3,5 länder blev det i sommar. Eller hur man nu uttrycker det. För det blev Sverige, Bulgarien, Danmark och dessutom Färöarna. Färöarna som ju är ett alldeles eget och alldeles säreget land på alla sätt förutom det rent juridiska (eller hur man säger?) Så vi utnämner ändå Färöarna till bästa landet. För vi kan ju inte utnämna Danmark när det är Färöarna vi menar?

Bästa staden

Vi älskar gamla charmiga städer och den varan har Bulgarien försett oss med i år. I stark konkurrens med underbara Plovdiv, fastnar vi ändå för Veliko Tărnovo, Bulgariens gamla huvudstad.

Bästa landskapstoppen

Äntligen börjar landskapstopparna arta sig lite, tycker vi. För Storvätteshogna var en riktigt fin och alldeles tvättäkta fjällvandring det.

Läs också: Storvätteshogna – Dalarnas hösta berg

Mest magiska kvällen

Här måste vi utnämna vår operaföreställning i den 2000 år gamla amfiteatern i Plovdiv i Bulgarien. Vilken otrolig känsla det var att sitta där i den ljumma sommarkvällen, se solen går ner och lyssna på Tosca. Magiskt var ordet.

Bästa svenska kustvandringen

Kustvandring är en underskattad gren anser vi. Vi vandrar gärna längs havet. I år tar Norrlandets kustled utanför Gävle hem priset.

Läs också: Norrlandets kustled – vi har provat en ny härlig vandringled längs Gävles kust

Bästa middagen

Vi har ätit många fantastiska middagar denna sommar. Men spåren leder ändå och ofrånkomligen till Bulgarien. Alla middagar där var fantastiska, men kanske ska vi välja den i Varna? På The Sea Terrace. För utsikten i över havet som adderade en extra dimension.

Bästa lamm-måltiden

Oj, vad har vi gett oss in på, konkurrensen är verkligen knivskarp i år när vi besökt Färöarna och allt. Men bucklan måste faktiskt gå till restaurang Dionysos på Söder i Stockholm för deras underbara lammrack.

Bästa vandringen utanför Sveriges gränser

Ja, vi vet att vi hade dimma 86% av tiden på denna vandring. Men ändå liksom. Det måste bli vandringen till fyren vid Trollanes på Kalsoy, Färöarna.

Bästa färdmedel

Smyril-line´s färja till Färöarna tar hem priset för både originalitet, komfort och myskänsla.

Bästa räkmacka

Restaurang Kanten i Hunnebostrand tar hem priset som inte bara sommarens, utan faktiskt hela mitt 50-åriga livs bästa räkmacka. Ner med er till Bohuslän och testa, vetja.

Bästa svenska utsikten

I kategorin bästa utsikten är det alltid en tät klunga som kämpar tillsammans ända in på upploppet. Men så, bara 20 meter från snöret rycker Fryksås i Dalarna och tar hem segern för i år.

Bästa idolmötet

Den där känslan när man har en idol. Någon som man verkligen följer och beundrar så där ni vet. Och så plötsligt får man träffas face to face. Inte så underligt att man blir starstrucked. Det hände oss i sommar. Eller någon och någon. Några snarare, för på Myskoxecentrum finns ju hela 9 myskoxar.

Läs också: Myskoxecentrum i Tännäs – på besök i urtiden

Bästa badet

Sommarens bad blev några stycken. Havet utanför sommarstugan var med och tävlade, liksom Gavleån och Svarta havet och även Balestjärn vid Höga kusten, Men det blir ändå Tjulträsk i Ammarnäs som vinner på känsla. Eftersom badet föregicks av en toppbestigning och omgavs av härliga fjäll.

Även Instagram gillade det här badet bäst

Kladdigaste badet

Ny underkategori bara för i sommar. För kladdigast var ju helt klart lerbadet i Bulgarien.

Läs allt om vårt kladdiga lerbad här.

Bästa museum

Här tar Carl Larssongården i Sundborn enkelt hem segern. Ett favoritmuseum i Sverige.

Vackraste vägen

Vi har hunnit skaffa oss ytterligare en favoritväg i Norrland denna sommar, nämligen väg 84 från Sveg till Fjällnäs.

Bästa fotot

Instagram har talat. Sommarens bästa foto är det på vattenfallet Mulafossur på Färöarna.

Fast själv… ja jag vet inte. Jag gillar kanske det här från Idre allra bäst.

Det var alltså sommaren. Men nu kommer ju plötsligt hösten och det skulle inte förvåna oss det minsta om vi hittar något roligt att göra då också.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

6 Comments

 1. Ser inte Baljåsen någonstans i inlägget. Missade du någon punkt? 😁

  • Gunilla Yourstone

   Haha, som vi sa när vi sågs, vi gillade ju Baljåsen. Det är en ”värd” tur och landskapstopp.
   Fast ärligt talat, inte bäst i sommar. 😁👍

 2. Härlig sammanfattning! Och imponerande många länder trots omständigheter 🙂 Vi kom ”bara” upp i två (Sverige och Bulgarien), men några stycken landskap blev det ju i alla fall 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja men faktiskt. När sommaren började trodde jag inte att det skulle bli utomlands alls.

 3. Nä. Sommaren tog slut idag. 🙂 I alla fall: imponerande lista! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *