Nu är det ju hemma som gäller. Kanske möjligen en tur ner till Gävle och pappa, men that´s it i mångt och mycket. Vad kan väl passa bättre då än att drömma sig tillbaka och minnas vad vi gjort för spännande resor just den här tiden, oktober-november andra år.

Vad vi gjorde i oktober/november förra året, 2019

Förra året, alltså 2019 gjorde jag och barnen en riktig höjdarresa på höstlovet, det vill säga i månadsskiftet oktober-november. Vi åkte till först Hong Kong och sedan Seoul tillsammans med min syster med familj och vår pappa. Christofer stannande hemma för att det kändes för tidigt för honom med en så långväga och intensiv resa efter stroken.I Hong Kong härjade protesterna mot den kinesiska regimen som värst och staden var tömd på turister. Perfekt läge för effektiv sightseeing med andra ord och jag gillade staden lika mycket som förra gången jag var där.

Läs mer: Vågar man åka till Hong Kong nu? – våra upplevelser och slutsatser och om kampen för frihet

Seoul var första gången för oss alla. Inte lika vacker stad som Hong Kong, men vansinnigt cool och med en av de bästa vandringar jag gjort hittills, World-wide. Mitt inne i stan dessutom.

Läs mer: Seouls coolaste områden – dessa rekommenderar vi att besöka

Inte anade väl vi, när vi bytte flyg i Beijing, att ett nytt okänt virus, redan hade börjar spridas över världen.

Vad gjorde vi för 2 år sedan?

För två år sedan, 2018, gjorde vi en mycket trevlig resa till Madeira i slutet på oktober. Vi vandrade, provade mat, åkte klassisk släde och delfinskådade. Bland annat. Kom hem, var nöjda med livet och i största allmänhet övertygade om vår egen odödlighet. När Christofer plötsligt fick en stroke i hjärnstammen den 22:a november.

Allt förändrades. Och samtidigt inget.

Läs också: Christofer har fått en stroke

Läs också: Slädåkning på Madeira – vi går all in som turister i Funchal

Vad gjorde vi för 3 år sedan?

2017 för tre år sedan, hann vi med två resor i oktober-november. På höst lovet åkte vi med våra döttrar till Lissabon, fick sommarväder, cyklade och åt oss igenom stan. Stan som vi älskade vid första ögonkastet.

Läs också: Hemma från Lissabon – kan vi ha hittat den perfekta höstlovsdestinationen?

Utanför Lissabon

Sedan blev det en jobbresa för mig till Berlin också. När jag stannade kvar ett extra dygn och roade mig själv.

Läs också: Guide till Berlin – bästa sättet att spendera 24 timmar i Tysklands huvudstad

4 år sedan?

I oktober 2016 åkte Christofer med sin dotter till New York. Och jag stannade hemma och vattnade blommor och allt sånt som ju prompt måst göras.

Läs också: New york med en tonåring

I november åkte Christofer och jag till Hong Kong och fick en ny favoritstad på köpet.

Läs också: De-trump yourself – go east: Hong Kong är det nya New York

För 5 år sedan då?

2015 var väl inte mitt livs bästa höst. I september åkte vi till Singapore, Indonesien och Malaysia. På grund av de omfattande skogsbränderna på Borneo fick vi lägg om vårt rutt och åkte till Kuala Lumpur på vinst och förlust. På impuls tog vi en taxi ut till Batu Caves där en sten föll på min arm och slog upp ett sår in till benet och skrev därmed om resan.

Resten av hösten tillbringade jag hemma i Umeå med gips runt höger handled och underarm, en obrukbar högerhand och jobb, hund, hus och barn att ta hand om som vanligt i övrigt. Denna höst kom blank-isen redan i oktober och stannade till jul. På denna sjavade jag runt i skogen i komplett mörker med Trulle om kvällarna och visste att ramlar jag, så börjar allt om med benbrottet och gipset. Ramlade gjorde jag bara en gång, men lyckades då hålla undan armen.

Armbrottet läkte och såret likaså. Invändig ärrbildning som ibland ställer till det har jag fortfarande och dessutom ett härligt prakt-ärr på armen som brukar kunna användas som konversationsstartare och ice-breaker i alla väderlekar och sammanhang.

Läs om min olycka här.

Andra resor vid denna tid

2013 åkte Alva och jag på vår papegoj-resa till Brasilien på höstlovet. Och 2008 åkte jag och Christofer på vår första gemensamma utlandsresa, den till New York och Kalifornien. Resan när vi insåg att vi var som gjorda för att resa tillsammans. Och resan där Christofer faktiskt insåg att han ju gillar att resa. Och fällde den numera klassiska kommentaren:
– Om det är så här, alltså om man kan resa så här, då är det ju en helt annan sak. Det här är ju inte som de resor jag gjort tidigare, det här är ju kul!

Några trender?

Ja ni ser ju själva, två städer kommer igen på ett tydligt sätt i våra oktober/november-resor; New York och Hong Kong och ett tema kommer igen, nämligen storstäder.

Framtida resor lämpliga för oktober-november

I år är vi alltså hemma och kommer så att förbli, om inget väldigt oväntat händer, men vart kan vi tänka oss att styra kosan i framtiden, när det går att resa igen?

Sydkorea återser vi gärna just på hösten då landet är både som vackrast och behagligast vädermässigt. Och samma gäller för ett återbesök i Japan. Samt, tänker vi även för Taiwan. Sedan tror vi att vandring på kanarieön La Gomera, skulle kunna vara synnerligen lämpligt just i oktober-november. Samt att vi börjar undra om vi inte missbedömt Europa lite. Vi brukar tänka att oktober börjar bli för kallt, men efter att ha läst om flera tågluffer på höstlovet, kan vi nu tänka oss det samma.

Vietnam borde vara rätt perfekt också. Efter sommarens regnperiod, men innan det blir för kallt vid risterrasserna i norra landet.

La Gomera
Colmar tex är nog fint på hösten
Taiwan

10 kommentarer

 1. Kul att se! Jag hade samma tankar i slutet av september, när fejjan bombarderade mig med årsminnen, men blev mest deprimerad.
  2017: 9 dagars vandring på Korsika
  2018: 7 dagars ridning i Georgien mm
  2019: 4 dagars vandring till Machu Picchu
  2029: soffan…..

  • Gunilla Yourstone

   Det är en farlig balans att titta på gamla minnen. Man blir tacksam, glad, varm inombords, deprimerad och frustrerad på samma gång.
   Skulle gärna göra alla dina okt/nov-resor. 🙂

 2. Precis det här diskuterade vi för några dagar sedan! När novembermörkret närmar sig blir suget efter ljus och upplevelser stort. Förra året var vi i Jordanien, året före i Mexico. 2016 vandrade vi efter kusten norr om Barcelona just nu och före det fick både Botswana och Sydafrika novemberbesök.
  2020 finns en gourmetövernattning på Smögens Hafsbad inbokad annars ekar almanackan tom…

 3. Susanne

  Ja lite skillnad
  2016. Thailand, Burma, Laos
  2017. Beijing, Tokyo, Hong Kong
  2018. Tokyo, Okinawa, Seoul
  2019. Malaysia, Borneo, Singapore
  2020 Är på Cypern

  • Gunilla Yourstone

   Wow vilka resor! 🙂
   Gillade du också Seoul? Jag älskade den staden.
   Hur är det på Cypern nu?

   • Susanne

    Ja Seoul var en intressant och sevärd stad, jag gillade maten. Tyvärr var det stängt för besök vid Panmunjeom så den utflykten vart inställt, vi fick åka på en annan utflykt till dmz där en av tunnlarna finns. Så i framtiden blir det väl ett nytt besök i hopp om att få göra den utflykten.
    Läget på Cypern är väldigt lugnt mycket som är stängt, på hotellet bor ca 70 st enligt Tui de har 214 rum
    Guiden vi hade igår när vi var till Nicosia sa att säsongen varit mycket dålig och att situationen var lite av katastrof för branchen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *