Vi har fått många praktiska frågor om vår resa till Uganda. Priser, arrangör, resrutt etc.

Idag tänkte vi försöka reda ut allt detta.

Arrangör och resrutt

Vi genomför resan till Uganda med AA Safaris and Tours, en lokal researrangör i Uganda. En 7-dagars tur som innehåller schimpanser, gorillor och vanlig game drive. Dessutom en kortare walking safari bland mindre apor.
Så här såg vår itinerary ut:

Lördag 16:e februari

Kvällsflyg till Entebbe via Dubai

Söndag 17:e februari

Ankomst Entebbe, transfer till hotell i Kampala, där vi äter middag och vilar ut efter flygresan.

Måndag 18:e februari

Transfer till Kimbale National Park. Många spontana stopp längs vägen för att proviantera snacks och torkad frukt, för att köpa en hel banan-stock och kolla in alla frukter och grönsaker i de många marknadsstånden och förstås för att spana på apor i träden och på marken. Vi provar både bush-toan och sitta-på-huktoan på bensinmackarna. Handspriten är vår bästa vän. Vi avslutar med en promenad i Bigodi Wetland bland apor och tranor och andra fåglar. Innan vi precis hinner fram till vår lodge i solnedgången.

Babian-bäbis


Tisdag 19:e februari

Idag är det dags för vårt möte med schimpanserna i Kimbale National Park. Vi har valt Chimpanzee habutation, en heldagstur i nationalparken. Läs om vårt schimpansäventyr här. Och kors i taket, för idag återvänder vi till samma lodge för natt två och hinner med säkert en halvtimme vid poolen innan det är dags att shapa upp för gin och tonic i solnedgången och sedan middag.

Onsdag 20:a februari

Transfer till Bwindi National Park, längs den otroligt vackra vägen jag skrivit om. Vi är idel oh´s and ah´s och spontan-headbangar en del där i jeepen på den extremt bumpiga vägen.

Torsdag 21:a februari

Gorilla-trekking i Bwindi National Park utgår från Rushaga Gate. Läs om vår gorilla-trekking här. Ödet står oss bi och vi är färdiga redan före lunch. Efter en där efterlängtade middagsvilan är vi igång igen och ”gör byn” genom en promenad fram och så tillbaka igen.

Fredag 22:a februari

Transfer till Queen Elisabeth National Park. Regnet skapar oplanerade och spontana äventyr åt oss. Det blir bara en hastig game-drive i nationalparken p.g.a. våra väderförseningar och sedan en flodtur på Kazinga kanalen.

Lördag 23:e februari

Vi kör ytterligare en game drive och kör sedan tillbaka mot Entebbe och flygplatsen. På vägen stannar vi för shopping och för att föreviga oss vid ekvatorn. Flyg hem via Dubai.

Söndag 24:e februari

Vi har lång transit-tid i Dubai och hinner med en sväng på stan. Och till och med ett dopp. Hemma i Umeå lagom för sängen.

Dubai

Ugandas sevärdheter

Därmed täckta vi in de sevärdheter som de flesta Ugandaresenärer väljer på sin resa. Vi frågade vår guide och fick svaret att turisterna kan delas in i tre grupper. De som bara kommer för gorillorna. 3-dagar, in och ut bara och så iväg till något annat. De som gör ungefär vår tur, stannar en vecka och ser schimpanser och savanndjuren också. Till sist den tredje gruppen som gör hela Uganda. Fler nationalparker än Queen Elisabeth, ser mer av Ugandas kultur. Kanske till och med genomför en av mina drömmar; vandringen till ”treriksröset”, Uganda, Kongo, Rwanda.

Ett antal bra ruttförslag hittar du här.

Kostnad

En 7-dagars rundresa i Uganda, där gorilla-safari ingår, kostar i storleksordningen 32.000 kr/person. Då ingår i allmänhet allt utom dryck och eventuell dricks. Flygbiljetten köper man också separat. Vi valde Emirates och betalade 7000 kr/person. Med Etiopian Airlines gick det att komma undan billigare. Men vi orkar bara inte den flygplatsen en gång till…

Läs alla våra inlägg från Uganda här.

Missa inga inlägg, gilla 4000mil på Facebook.


Resan genomfördes i samarbete med AA Safaris and Tours

 

8 Comments

 1. Tack, det var ett efterlängtat inlägg. Upplevde ni rundresan som forcerad? Jag vill gärna göra ungefär samma rutt, och kan tänka mig att lägga till några dagar. Var skulle ni ha lagt till extra dagar?

  • Gunilla Yourstone

   Det var en av de ”snabbaste” resor jag gjort. Samtidigt är ju Uganda inte helt billigt att resa runt i, så jag förstår att de gör programmen komprimerade.
   Jag hade lagt till en natt i Queen Elisabeth om jag hade gjort om resan. Där blev det väl snabbt. Vi hann heller inte njuta så mycket av den mycket trevliga lodge vi hade där.
   Inlägg om alla våra fina lodger kommer förresten snart. 🙂

 2. Vilka fantastiska miljöer !

  trevlig helg 🙂

 3. Nina Markov

  Låter helt fantastiskt!
  Jag har vänner som ska åka dit i december och hyra hus (som kommer därifrån) och jag vill gärna följa med dem, tar isåfall med min son på 2år. (Inser att trekkingarna är uteslutna😅🙈) men min sambo är orolig för säkerheten då jag är kvinna och vit. Hur upplevde ni det? Sa er guide något ang säkerhet och/eller små barn?🙂

  • Gunilla Yourstone

   Jag upplevde Uganda som säkert. På en Afrika-skala liksom. Människor var vänliga och nyfikna. Sedan ska man säkert inte vara ute själv mitt i natten osv.

 4. Hej! Tack för en väldigt inspirerande blogg 😊
  Vi är en familj på 5 varav 3 tonåringar som planerar en resa till Uganda. Vi funderar på om vi ska boka ett billigare alt med lokal resebyrå som ni gjorde el dyrare alt hemifrån m svensk resebyrå. Hur resonerade ni? Vågar man betala så mycket pengar i förväg till en lokal resebyrå?

  • Gunilla Yourstone

   Hej
   Kul att du gillar bloggen. 🙂
   Vi har bokat med lokala resebyråer många gånger över hela världen och alltid blivit nöjda. Det de svenska arrangörerna gör är ju att själva vända sig till en lokal resebyrå som fixar själva resan, så resultatet blir samma.
   Däremot är det förstås en extra trygghet att boka via en svensk arrangör. Om något händer. Dessutom har man paketreselagen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *