Oktober brukar vara en bra tid att resa. Hemma i Sverige har det kyligare vädret tagit över och höststormarna viner runt husknuten. Oktober nere i Europa är en brytningstid där man får vara beredd på lite kallare väder, men fortfarande oftast helt okej.
På många håll finns vackra höstfärger att uppleva.

Hong Kong

Första destinationen på oktoberlistan är given. För Hong Kong är vår favoritstad på jorden och bästa tiden att åka hit är oktober, samt en bit in i november. Då är temperaturerna lagom, ni vet så att man går runt i shorts och t-shirt hela dagen, men inte svettas en droppe. Man har också goda chanser till blå himmel och klart väder.

I Hong Kong finns massor av trevligt att göra. Vi har tidigare satt ihop en lista på våra favoritaktiviteter i stan.

Vart ska man resa i oktober?

Lissabon

Portugal hör till de delar av Europa som är varma länge på hösten. Vi besökte själva Lissabon i november för ett par år sedan. Då hade vi tydligen tur har vi förstått, att det fina vädret fortfarande höll i sig. Så vi utnämner oktober till den perfekta månaden för ett besök.

Lissabon är en vacker njutarstad som i mångt och mycket går ut på att strosa, ta det lugnt och kolla in spårvagnar och mirradorer.

Läs också: Lissabons bästa utsiktspunkter och foto-spots

Vart ska man resa i oktober?

Seoul (och resten av Sydkorea)

Mera Asien! För oktober-november är verkligen perfekt för ett helt gäng länder i nordöstra Asien. Seoul är en fascinerande storstad att djupdyka i och smaka sig igenom. Den 25:e oktober badar hela stan i de allra mest fantastiska höstfärger. Den bästa platsen att uppleva dem är i nationalparken Bukhansan, belägen mitt inne i Seoul.

Om du ännu inte läst mitt inlägg från min vandring där, så måste du bara klicka in och göra det nu!

Vi kommer att komma tillbaka, det vet vi. Och då åker vi runt i hela Sydkorea.

Vart ska man resa i oktober?

Pantanal, Brasilien

Safari i Brasilien, finns det? Jo då, i Pantanal i södra Brasilien kan man hyra in sig på boskapsfarm och göra safariturer, med jeep, till fots och till häst. Det är ju inte som Afrika förstås, men väl värt att göra om man gillar vilda djur. Vi såg capybara, emu, myrslok, apor, vildsvin, bältdjur, kajmaner, storkar, tukaner  och massor, massor av vackra hyacintaror.

Läs också: Papegojor i Brasilien – en tillbakablick på vår mest udda resa

Vart ska man resa i oktober?
Vart ska man resa i oktober? – Brasilien kanske?

Vart ska man resa i oktober?

Vandra på Kreta

Kreta har jag inte besökt sedan 1985. Där och då genomförde jag mitt livs första vandring, den genom Samariaravinen. Vandringen gav helt klart mersmak och har följts av 100-tals andra genom åren. Men mer Kreta har det alltså inte blivit sedan dess. Men när jag åker, känns oktober som en lämplig månad. Turisthysterin är över för året, havet är varmt och temperaturerna perfekta för vandring.

Samaria – då när det begav sig
Vart ska man resa i oktober?
BIld av Albrecht Fietz från Pixabay

Bhutan

En av våra drömdestinationer för oktober är Bhutan, det lilla landet mitt i Himalaya där man mäter innevånarnas lyckoindex, ni vet. Vi var grymt nära att boka 2018, men något kom emellan, minns inte längre vad. Bäst chans till klart väder har man i just oktober.

Vart ska man resa i oktober? – Bhutan säger vi! BIld av Suket Dedhia från Pixabay

Söderåsens nationalpark

En Sverige-oktoberdröm som jag har är att vandra i Söderåsens nationalpark i Skåne i slutet av oktober när höstfärgerna är som mest intensiva. Skåne är långt bort för oss, men kanske kan det bli läge ändå något år.

Vart ska man resa i oktober?
Pressbild från Sveriges nationalparker

Läs också: Vart ska man resa i november?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

 1. Tack för bra tips! Kunde inte låta bli att dra på munnen när du gett tips på Hongkong och Lissabon, men Skåne kändes långt bort? 🙂
  Jag har en trevlig liten guidebok om vandringar i Skåne, Söderåsen är med på min todo-lista.

 2. emolis

  Och jag som bor i Skåne, bara några mil från Söderåsens Nationalpark, har aldrig varit där på hösten 🙂 Men i år är det dags, väntar bara in höstfärgerna så det dröjer nog några veckor till. Oktober är annars en av årets få månader då jag gärna stannar hemma, de skånska skogarna är helt underbara just då.

  • Gunilla Yourstone

   Då verkar jag ha träffat rätt med mitt råd alltså, att resa till Skåne i oktober? 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *