För någon månad sedan skrev jag och tipsade om ett gäng intressanta weekendresmål i Europa. Men varför inga i Sverige? Fick jag som fråga.

Och jag brukar ju hävda att det bara är Stockholm som duger som weekendstad i Sverige. Enligt min definition av weekend. En stor stad med tillräckligt att se och göra i stadskärnan för ett par dagars vistelse. Och där inte allt stänger för helgen lördag klockan 14 och lämnar en stackars turist ensam med nordanvinden längs öde gator.

Men det har ju varit trångsynt av mig, insåg jag när jag funderade på saken. Jag måste nog vidga min idé om weekends. Så idag har jag utmanat mig själv och listat mina bästa tips för en weekend Swedish style. Håll tillgodo.

Abisko/Björkliden

Abisko är ju ingen stad alls. Men perfekt för en weekend ändå. För den som bor långt bort finns utomordentligt praktiska nattåg som sparar tid och hotellnätter. På plats finns hotell med bra standard både inom STF´s anläggning i Abisko och på Hotellet Fjället i Björkliden.

Bästa tid att åka är antingen från slutet av juni till slutet av september, för sommaraktiviteter. Eller december till april för vinter.

Vad gör man då på sin weekend i Abisko? Jo man upplever naturen förstås och vandrar. Upptäcker Abisko nationalpark, Torneträsk, eller historien om Malmbanan via Rallarvägen.

Kollar in majestätiska Lapporten och spanar efter Guldvagnen. (1 på 1000 att se den). Tar linbanan upp på Njulla. För vandring eller norrskensspaning. Äter förföriskt god lokal mat. Ren, röding, hjortron, och så vidare. Eller följer med på en av de guidade turer som arrangeras.

Karlskrona

En liten stad med mycket att se och göra. Jag hann bara med en smakbit sist. Hit bör man ta sig under sommarhalvåret och besöka Marinmuseum och hela världsarvet. Gå på den guidade turen i Örlogshamnen, när den återupptas igen (just nu är den inställd på grund av säkerhetsläget) och ta båtturer ut i skärgården. Både till den delen som ingår i världsarvet och till rena civila skärgårdsöar. Hyra sig en kajak och paddla runt stan. Prova bryggeriet Arkipelag, som också är ett hotell.

Sedan går lokaltåg till angränsande städer också om man vill ha ännu mer.

Höga kusten

En lite mer komplicerad weekend, för nu måste du ha egen bil. Bo till exempel på  Björkudden hotell där du äter gott varje kväll och gör därifrån utflykter med egna bilen till alla smultronställen längs Höga kusten. Skuleberget, Högbonden, Rotsidan och Rödklitten. För att nämna några.

Läs också: 25 saker att se och göra vid Höga kusten – stor guide med våra bästa tips

Bästa tid är slutet på maj till början av oktober.

Visby

Visby kan funka året om för en weekend. Med någorlunda tur med vädret. Även om sommaren förstås har mest att erbjuda. Hela den gamla staden innanför ringmuren är ett UNECSO-världsarv med massor av historia i form av gränder, kyrkor, ruiner, gamla hus och även Gotlands museum. Strandpromenaden är fin och precis söder om stan finns Södra hällarna naturreservat.

I Visby finns också gott om unika små butiker och trevliga restauranger och caféer.

Fjällnäs i Härjedalen

Dyrt men bra. Så kan man väl sammanfatta Fjällnäs i Härjedalen? Fjällnäs är alltså ett hotell i fjällmiljö. Upmarket, definitivt, Men på det där braiga sättet. Det vill säga att det är 0% stiff, märkvärdigt och näsan i vädret. Och 100% bra service, trevligt, avslappnande och god mat.

Hit kan man ju komma med egen bil och sedan upptäcka själv på dagarna. Men hotellet har även ett program med aktiviteter som man kan hänga med på. Cykling, vandring, turskidor, skoter och så vidare beroende på årstid. Dessutom finns ett spa.

Fjällnäs har ett passande program för alla årstider, så man kan åka hit när som.

Höstbilder från Fjällnäs

Stockholm

Och så klart då. Vi sparar Stockholm till sist. Hit åker vi själva på weekend om och om igen och alla tider på året. I Stockholm finns alltid trevliga saker att göra. Ibland provar vi nytt, ibland blir det gamla favoriter.

Sist blev det till exempel en konst-weekend av bästa sort. En fullständig guide till detta hittar du här. Eller är det kanske läge för ”tema utsiktspunkter”. Då har vi ett gäng bra förslag här. Gillar du istället museum, så följer en guide över Stockholms mest välbesökta museum här. 

Var ska man bo då? Ja det finns ju hur många bra ställen som hest. Vi varierar oss gärna själva, har bott på Söder, i Gamla stan, på Kungsholmen, på Östermalm och vid Centralen. Och ja, vi bor på hotell, fastän vi har både släktingar och vänner i staden. För att vi gillar det.

Våra tips till hotell i Stockholm hittar du här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Fjällnäs har även ett annat bra boendealternativ, Strandgården. De har ibland vinprovningar eller trevliga bufféer på fredagar.

  2. Både Malmö och Göteborg är lika bra som Stockholm. Fantastiska ställen från hela världen att äta på, flera fina muséer och teatrar, skärgården i Göteborg och solnedgångarna över bron och Danmark (beroende på årstid) i Malmö…
    Det som Göteborg gör bättre än Malmö är båtturer och caféer som har öppet långt in på kvällarna. Det Malmö gör bättre är en kontinentalt tillåtande stämning i utelivet. Detta från en som vuxit upp i den ena och bor i den andra. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Härligt! Har tillbringat för lite tid i båda dem för att ha en åsikt. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *