Vilka är egentligen världens största städer?
I höstas skrev vi ett inlägg om världens största flygplatser, som lästes av många. Ganska kul faktiskt att ta reda på vilka de var. Några kändes självklara och andra mer oväntade.
Samma sak med världens största städer. När vi researchade för denna lista, hittade vi städer som vi knappt tänkt på innan, städer som vi varit i och inte uppfattat som SÅ stora ändå och städer som vi är förvånade över att de inte finns med på listan alls.
Hur definierar man då vilka städer som är världens största?
Folkmängd är det som räknad förstås, inte yta eller någon annat konstigt, men vad börjar och slutar staden egentligen? Ni vet, är Stockholm, Stockholm stad eller hela Storstockholm, inklusive Upplands Väsby och Södertälje?
I vår lista har vi valt att räkna Megacities, dvs storstadsområden inklusive förorter, mindre städer som växt ihop med den större jätten osv. Helt enkelt för att det är så FN räknar i sin årliga rapport.
1. Tokyo, Japan
Nej, sa Christofer, Tokyo kommer aldrig med. Det tror jag inte. Han hade fel (och jag hade tjuvkikat). Greater Tokyo Area har hisnande 37,5 miljoner invånare 2018. Och tros fortsätta växa.
Men när man är där, mitt i hjärtat av staden kan man aldrig tro att det är världens största. Trafiken flyter på bara fint och tunnelbaneströmmarna likaså. Nu undvek vi visserligen rush-hour nere i tunnelbanan under vårt besök, men ändå liksom.
Våra bästa tips till Tokyo hittar du här.
2. Delhi Indien
Här har vi inte varit, men kan tänka oss. Inte fullt lika organiserat och strukturerat som Tokyo, liksom. 28,5 miljoner invånare i konstant kaos. Delhi beräknas 2030 gå om Stor-Tokyo i storlek.
Vill man läsa om Delhi och se fina bilder rekommenderar jag bloggen People in the Street.
3. Shanghai, Kina
– Det här är ingen stad, det är ett monster, konstaterade jag redan i flygplatstaxin vid vårt besök 2010.
25,6 miljoner invånare har Shanghai och varje kväll vid mörkrets inbrott utbyter trafikkaos och alla trafikregler upphör att gälla.
Våra bästa tips till Shanghai kommer inom kort här på bloggen.
4. Sao Paulo, Brasilien
Sao Paolo har vi inte besökt, det närmaste vi kommit är att Alva och jag träffade en väldigt trevlig familj därifrån i Rio de Janeiro 2013. 21,7 miljoner invånare har man i alla fall.
5. Mexico City, Mexiko
Bara marginellt mindre än Sao Paulo är Mexiko City med sina 21,6 miljoner invånare. Mexiko blev väl ingen jättefavorit för oss i januari i år, men det berodde nog på att vi åkte till det plastiga och turistiska Yucatan. Kanske är resten av Mexiko trevligare?
6. Kairo, Egypten
Precis utanför Kairo ligger pyramiderna, sevärdheternas sevärdhet. Så visst borde man väl ta sig hit förr eller senare? 20,1 miljoner bor i staden.
7. Mumbai, Indien
I Mumbai utspelar sig höstens mest reseinspirerande tv-serie på SVT, Världens sämsta indier. 20 miljoner invånare har staden i år. And counting….
8. Beijing, Kina
Här har vi förstås varit. Både en och två gånger. Beijing har förändrats i våldsam takt de senaste 20 åren. Från ett asiatiskt virrvarr av hutonger till breda avenyer, skyskrapor och Starbucks. Kanske gillade vi det första allra mest, men staden är förstås fortfarande mycket sevärd. 19,6 miljoner innevånare.
Läs våra bästa Beijing-tips här.
9. Dhaka, Bangladesh
Bangladesh känns väl kanske inte som det land som står högst upp på vår drömlista. Men man vet aldrig. Huvudstaden Dhaka hör till världens största med sina 19,6 miljoner.
10. Osaka, Japan
I ”Stor-Osaka” räknas faktiskt även Kyoto, den gamla kejsarstaden och där har vi ju varit. Regionen har sammanlagt 19,3 miljoner invånare.
Våra bästa tips till Kyoto hittar du här.
4 av 10 blev det alltså för oss. Som vi har besökt. Och Delhi och Kairo hoppas vi att vi ska kunna ta oss till någon gång i framtiden.
Världens största städer 2050
Men världen är förstås under ständig förändring. 2050 spår Global Cities Institute att listan över världens största städer i stället kommer att se ut så här.
- Bombay, Indien: 42,4 miljoner invånare
- Delhi, Indien: 36,2 miljoner invånare
- Dhaka, Bangladesh: 35,2 miljoner invånare
- Kinshasa, Demokratiska republiken Kongo: 35 miljoner invånare
- Calcutta, Indien: 33 miljoner invånare
- Lagos, Nigeria: 32.6 miljoner invånare
- Tokyo, Japan: 32.6 miljoner invånare
- Karachi, Pakistan: 31.7 miljoner invånare
- New York, USA: 24.8 miljoner invånare
- Mexico City, Mexiko: 24.3 miljoner invånare
Världens bästa städer då?
Världens största är ju en sak, men världens bästa städer att besöka då? Vår lista på världens bästa hittar du här och Asiens bästa storstäder här.
Läs också: Världens största länder till yta, folkmängd och ekonomi
Gillar du också riktigt stora städer? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook.
Av dessa har jag bara varit i Kairo. Men jag gillar inte riktigt storstäder heller. Fast ofta hamnar jag ändå i stora städer när man reser, för det är liksom enkelt att ta sig dit.. Jag upplevde först Melbourne som enormt stort, när jag landade med flyget och typ inte kunde se något annat än en massa hus och förorter genom fönstret. Nästan så pass att jag fick ångest. Men i praktiken håller man ju sig oftast till en liten del av staden bara, så den verkliga känslan blev en annan 😊
Håller med om att städer kan bli för stora. Många av dessa 10 tror jag mest är ett virrvarr av folk, trafik och avgaser. 🙂
Men några är sevärda. Hur var Kairo?
Det blev fyra städer på mig också, Sao Paulo, Kairo, Beijing och Osaka. Annars är jag rätt så sugen både på Dehli och Dhaka. Visst, hade nog inte tackat nej till en resa till de andra städerna heller, men om man nu måste välja så….
När man inte längtar någonstans är det oftast för att man är för dåligt påläst om platsen. Så måste det vara för mig och Dhaka. 🙂
Inte check på en enda mer än New York på 2050-listan. Inte så många lockar mig heller faktiskt, möjligtvis skulle jag vilja se Delhi. Brottas lite med om jag vill ha mest storstad eller mest lugnt och skönt framöver. 😉
Men Beijing, Daniel, Beijing?! Och se kinesika muren och allt. Sen när man har sett den kan man med gott samvete ha det lugnt och skönt. 🙂
Haha, ge mig en lugn och skön naturupplevelse så drar jag igår. 😉
Sant. Naturupplevelserna slår det mesta.
Kul lista att läsa. Trodde nästan London skulle vara med och Bangkok.
Delhi har jag varit till flera gånger. Brukar säga ”himmel och helvete” på en och samma gång.
Mumbai bara flygplatsen, ingen rolig historia.
New York besöktes 2004.
Bangkok 14,6 säger google och London 13,8. Störst i Europa är tydligen Moskva.
Kan tänka mig flygplatsen i Mumbai… 🙂
På 2050-listan så har jag varit i New York men på 2018-listan har jag inte varit i en enda av städerna. Tokyo och Shanghai är egentligen de enda av dessa städer som finns på min bucket list men skulle även kunna tänka mig att åka till Beijing och Osaka.
Bra turistmål alla de som du nämner tycker jag. Som sagt om man alltså tänker in Kyoto i Osaka.
Bara varit i Tokyo som jag gillade väldigt mycket, så gärna ett återbesök där och i Osaka när vi hälsar på dottern som ska studera i Kyoto nästa år. Vi är inte mycket för storstäder egentligen och med det sagt så ser jag framemot din Shanghaiguide eftersom vi åker dit i påsk 🙂 Då ska vi också besöka Beijing och Xian så gärna fler tips där om du har.
Kyoto är helt fantastiskt!
Å, Shanghai-guiden har legat färdig i kulisserna orimligt länge, ska försöka spotta fram den i nästa vecka då.