Världens störta länder, vilka är egentligen de? Till att börja med beror det naturligtvis på hur man räknar. Störst till yta, eller folkmängd? Eller finns det ytterligare sätt man man kan räkna också? Störst med avseende på BNP är ju intressant också, tänker vi, och vilka är länderna med största ekonomiska muskler per innevånare?

För säkerhet skulle har vi tagit reda på alla fyra listorna. Här kommer världens största länder gånger 4. Och vår relation till dem.

Världens största länder – till ytan

Ryssland

17 098 242 km² gör Ryssland till världens i särklass största land. Vi har inte varit där än, men skulle gärna vilja. St Petersburg, och gärna Transsibiriska förstås. Vi får se vad vi kan få till de närmaste åren.

En riktig Rysslandsexpert, till skillnad från oss, är bloggaren Johnnybajdzjan, hos honom finns hur mycket som helst spännande att läs om landet.

Världens största länder ryssland

Kanada

Ännu en mastodont och superjätte. 9 984 670 km² stort är Kanada. Ja jag har varit här. Check på listan. Fast med skammens rodnad på mina kinder. För det blev ju bara ett stopp vid Niagarafallen. Sedan en sväng till Toronto och en ynklig övernattning däremellan. Dessutom redan 1994. Long time no seeing alltså.

En dag ska vi definitivt återvända. Och se en triljon smaragdgröna sjöar, klippiga berg och livs levande björnar. Tills dess tröstar vi oss med att då och då kika på bloggen People in the Street och Evas fina Kanada-foton.

Världens största länder kanada
Niagarafallen. foto: Eva Sollén, People in the Street

USA

9 833 517 km² stort, inklusive alla småöar i Oceanien och Karibien, är även USA en koloss förstås. Här har jag varit massor, tycker jag själv. 5 resor över har det blivit. Inklusive en rundresa över hela landet 1990. 1994 bodde jag några månader i Boston. Bland annat. Ändå blir det bara ynkliga prickar på USA-kartan av det, visar det sig. Det finns alltså oändligt mer att upptäcka. Nästa resa blir helt klart med fokus på nationalparker och natur.

Läs våra inlägg om New York, Kalifornien och Florida här.

Världens största länder USA
Top of the Rock New York

Kina

9 596 960 km² stort. Har har jag varit till två gånger. Plus Hong Kong då, hur man nu räknar det? Jag hoppas och tror att jag kommer tillbaka till detta fascinerande land. Även om det ryktas att de sluter sig mer och mer och blir mindre och mindre intresserade av besök från västvärlden.

Läs om Christofers överraskningsresa till Kina här och om vårt besök i Hong Kong här.

Världens största länder kina

Brasilien

8 515 770 km² stort och ytterligare en jätte. Hit åkte Alva och jag 2013 på en papegojresa och sedan dess har landet alltid en särskild plats i våra hjärtan. Om vi kommer tillbaka? Ja men någon gånga kanske? Till exempel finns ju Amazonas kvar att upptäcka.

Läs om Alvas och min härliga papegojresa till Brasilien här.

Världens största länder brasilien

Australien

7 741 220 km² stort är denna kontinent och land. Det var hit man drömde om att resa som ung. Först var USA drömmen och när man klarat av det var Australien nästa dröm. Att jag fortfarande vid 47 års ålder inte skulle ha tagit mig hit, kunde jag väl aldrig tro då, men just så illa är det faktiskt. Drömmen lever vidare så länge.

Indien

Nu blir det ett litet hopp ändå, för Indien är ju inte ens hälften så stort som Australien, ”bara” 3 287 263 km². Hit har jag längtat ”i evigheter”. Och varit rädd för i evigheter. För magsjukorna i Indien är inte att leka med har man ju förstått. Resor hit har ”nästan” bokats flera gånger. Eller dvs en gång bokades det faktiskt en resa, som sedan fick avbokas igen pga Christofers stroke.

Kerala, Indien

Argentina

2 780 400 km². Här har man ju varit. Flera timmar faktiskt medan man kollade in Iguazufallen från andra sidan motför där man bodde, pratade sakura med en japan och domedagen med två Jehovas vittnen. Hepp! Så var det landet gjort liksom? Eller, nej förstås, så snabbt går det ju inte. Patagonien är en av Christofers stora resedrömmar. Jag har hållit emot av den enkla anledningen att jag vill ha mer tid än de 16 dagar vi kunnat få loss från barnschemat som max för resande. Nu får vi se om en så lång resa någonsin blir av?

Kazakstan

2 724 900 km² stort och, måste jag erkänna, i stort sett okänd för mig. Johnnybajdzjan får fylla i luckorna igen.

Algeriet

2 381 741 km² stort är denna nordafrikanska doldis. Jag vet nästan inget om detta land och har aldrig funderar på ett besök. UD avråde från icke-nödvändiga resor till ett antal regioner ser jag på appen Resklar. Det får nog vänta ett tag alltså. Mitt besök.

Världens största länder – till antal innevånare

Nu vänder vi direkt upp och ner på kartan, för här blir det genast annorlunda. Inte helt och hållet kanske, men helt klart annorlunda.

 1. Kina, 1 390 191 160 innevånare
 2. Indien, 1 346 673 222 innevånare
 3. USA, 327 826 334 innevånare
 4. Indonesien, 261 890 900 innevånare
 5. Pakistan, 207 774 520 innevånare
 6. Brasilien, 207 660 929 innevånare
 7. Nigeria, 190 886 000 innevånare
 8. Bangladesh, 164 670 000 innevånare
 9. Ryssland, 146 804 372 innevånare
 10. Mexiko, 129 163 000 innevånare

Sinnessjuka mängder människor, eller hur? Jag kommer ihåg under min resa till USA 1990, att jag kunde bara inte smälta hur många människor det fanns här på jorden. Jag svischade fram över hela kontinenten, till flera av USA´s storstäder. Åkte tunnelbana och bil. Överallt såg jag hela tiden nya människor. I massor. En kort sekund och så var just de borta. Och ersatt med nya människor. Som också hade ett liv på den här jorden. Jobbade, shoppade, grubblade och åkte tåg. Precis som jag. Jag hade aldrig kunna förstå det från den lilla hemstaden Gävle. Det var tvunget att resa för att få en liten aning om hur stor jorden egentligen var.

Så mycket folk i Kina

Världens största länder – sett till BNP

 1. USA, 18 624 450 miljoner USD
 2. Kina, 11 232 108 miljoner USD
 3. Japan, 4 936 543 miljoner USD
 4. Tyskland, 3 479 232 miljoner USD
 5. Storbritannien, 2 629 188 miljoner USD
 6. Frankrike, 2 466 472 miljoner USD
 7. Indien, 2 263 792 miljoner USD
 8. Italien, 1 850 735 miljoner USD
 9. Brasilien, 1 798 622 miljoner USD
 10. Kanada, 1 529 760 miljoner USD

Sverige hittar man på 23:e plats, vilket är halvsjukt med tanke på hur få innevånare vi har (som kan vara med och producera BNP alltså).

Världens största länder
Världens ekonomiska supermakt

Världens största länder – sett till BNP per capita

 1. Qatar
 2. Luxemburg
 3. Singapore
 4. Brunei
 5. Kuwait
 6. Norge
 7. Irland
 8. Förenade Arabemiraten
 9. Schweiz
 10. San Marino

Källa: Internationella valutafonden

”Systemkollapsens” (som en del verkar tycka) Sverige hamnar på plats 15. Rikare än Australien, Tyskland, Danmark, Kanada och Oman. Bland annat. Efter i stort sett bara oljeländer och mikostater. Det kanske inte går så dåligt för Sverige ändå?

Läs fler listor om världens största här och glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

 1. Andrė

  Trevligt reportage,, synd bara att politik skulle bli inblandat.. att då blanda in SD.. så jävla lågt. Helst när det nu står i nyheterna hur illa ställt det är i Sverige.. gör om gör rätt.. ska väl handla om resor!!!

  • Gunilla Yourstone

   Det är ju fördelen med att äga sin kanal. Att man kan skriva om det man själv vill. Om man följt mig ett tag vet man nog att jag har ett politiskt engagemang och tar ställning där jag tycker att det behövs. Och att jag är stolt över Sverige. Det Sverige som jag ser. Skönheten ligger ju som bekant i betraktarens öga.
   Du är faktiskt, som av en slump, den första som svär i mitt kommentarsfält.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *