Grönt är en fantastisk färg. Jag har tidigare avslöjat att det är min absoluta favoritfärg vad gäller kläder.  Grön är också en härlig färg när man reser. Grönt är lugnt, skönt, rogivande och vänligt. Och grönt betyder liv. Där det är grönt har regnet fallit, marken är odlingsbar, växter kan växa och bli till mat åt människor och djur.

Att komma till ett landskap som helt sakar grönt är alltid lite otäckt, för man tänker ju, hur kan djuren hitta något att äta? Vad lever människorna av? Och alla platser blir liksom alltid vackrare ju mer grönt de innehåller. En vandring i naturen innan löven slagit ut är grå, kall och ogästvänlig. Samma vandring med gröna löv är behaglig, vacker och inbjudande.

Grönt – hoppets och nystartens färg. I Tjernobyl.

Idag minns vi 12 fantastiskt gröna platser som vi besökt under våra resor.

Odlingslandskap

Förstås blir odlingslandskap väldigt gröna. Åtminstone delar av året. Våra gröna favoriter är helt klart ris och te. Teodlingar är dessutom gröna året om eftersom te odlas som buskar.

Longji risterasser

Risodlingarna i södra Kina är som grönast i juli, så förstås är det då vi väljer att komma hit. Noga researchat. Och grönt så det förslår.

Yangshuo

I närbelägna Yangshuo odlas riset horisontellt och inte vertikalt, men landskapet är lika sagolikt vacker ändå. Tack vare de sagoliknande sockertoppsbergen. Är det här Bamse och hans vänner bor?

Teodlingar Sir Lanka

Få platser i världen har varit lika intensivt gröna som Sri Lankas teodlingslandskap. Man får riktigt gnugga sig i ögonen och nypa sig i armen för att tro att det är sant. Och sen vill man bara vandra in i buskarna och försvinna i en grön dröm för evigt.

Sri Lanka

Gröna sjöar

Sjöar kan ju också vara gröna.

Sjön Bled

Sjön Bled i Slovenien är så grön att det nästan lyser om den. Det är lätt att förtrollas av denna nästan absurda färg.

Balea Lake, Transsylvanien

Högt upp i Fagaras Mountains i Rumänien, ovanför den smått ökända Transfaragan Road, Europas kanske galnaste väg, ligger den. Balea Lake, en gnistrande grön smaragd till sjö.

Rumänien

Gorges du Verdon, Frankrike

Frankrikes svar på Grand Canyon, Gorges du Verdon, har overkligt grönt vatten. Här ger vi oss på lite gammaldags hederlig närkontakt, via en trampbåt.


Grön bebyggelse

Städer och hus kan också vara gröna.

Havanna

Havanna till exempel. Färgglada hus överallt, men kanske stack det gröna ut lite extra?


Kiev

Och Kiev, med alla sina gröna kyrkotak.

Wat Arun

Wat Arun, pagoden vid floden i Bangkok, bodde vi tvärs över floden från. På natten blinkade den i olika färger. Var 5:e minut grön.

Gröna landskap

Bohemian Swisserland, Tjeckien

Inte bara odlingslandskap är gröna, många landskap är det helt av sig själva ju. Ett trolskt intensivt landskap hittar vi under en vandring  i Boheminan Swisserland i norra Tjeckien. Till och med gräsanden är grön!

Fjällbjörkskog

Fjällbjörkskogen är en intensivt grön plats om sommaren. Grönskan nästan gör ont. Vad passar väl bättre än en bild från fjällbjörkskogens egen nationalpark, Pieljekaise.

Österlen

Och till sist, ängarna vid Hammars backar på Österlen i Skåne. Nedgnagda av fåren, som idogt betar på med världens bästa havsutsikt. Gröna böljande, hissnande ängar. Hela vägen fram mot stupet ner mot havet.

Det var våra allra grönaste platser. Som vi någonsin träffat på oförhappandes, på en resa.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 kommentarer

  1. Och då lägger jag raskt till Irland såklart. Den gröna ön där inte minst Sligo och Donegal lyser. Även brittiska platser som nationalparkerna South Downs, Dartmoor, Peak District och Yorkshire Dales är väldigt gröna liksom Skye och diverse andra delar av Skottland.

    • Gunilla Yourstone

      Absolut. Men har inga foton därifrån. Irland var jag till 1998, i den analoga kamerans ålder. 🙂

  2. Vilka härliga bilder! Och kul tema med färger.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *