Jag har konstaterat någon gång förut här på bloggen, att det allra mest optimala sättet att resa borde vara att själv vara helt oförberedd som ett blankt blad och samtidigt resa med någon annan som har allt planerat och genomtänkt. Och som tar en med till alla de rätta och fantastiska platserna, som då blir helt och hållet en överraskning för en själv.

Lite som Christofer har det alltså, när han reser med mig.

Själv får jag sällan uppleva detta. Nu i somras hade jag ju värsta chansen när Christofer tog med mig på en överraskningsresa till Färöarna. Det som hände var att jag blev stressad över att inte ha koll och att jag i panik började googla ikapp för att vi inte skulle missa något viktigt. Galet och till och med osympatiskt? Ja men förmodligen.

Tur då att jag då och då blir inbjuden på press- och bloggresor. För där har man verkligen ingen kontroll alls själv, utan det är bara att hänga med som värsta charterturisten.

Helt oförberedd får man se fantastiska saker som man inte hade en aning om existerade. Det enda man behöver göra själv är att undslippa sig några ohs and ahs vid rätt tillfällen.

Här kommer några höjdpunkter som jag hamnat på helt utan egen förskyllan.

Ecolodge Atlas Kasbah i Atlasbergen, Marocko

Detta underbara hotell ligger avskilt på en höjd i Atlasbergen i Marocko och ser ut som ett slott eller en borg. Inredningen är fantastiskt och förstås unik i varje rum. Och som alltid i Marocko är gästfriheten enorm. Vi visas runt och bjuds sedan på marockanskt te och pinfärskt bröd att doppa i arganolja, honung och nötkräm.

Sedan dess drömmer jag om att komma tillbaka, checka ut från resten av världen några dygn och låta mig omsvepas av den fantastiska atmosfären här i Atlasbergen.

Läs också: Var ska man bo i Agadir – 3 förslag på trevliga hotell

Dinosauriefotspår utanför Lissabon

Visste du att det finns riktiga dinosauriefotspår i Portugal? Nej tänkte nästan det, inte jag heller. Men under vår höstlovsresa med våra tonårstjejer till Lissabon, fick vi följa med på en heldagsutflykt späckad med spännande upplevelser, däribland dessa alldeles rikliga och miljoner år gamla dinosaurie-fotspår!

Läs också: Mot det riktiga Kalifornien och i dinosauriernas spår – en heldag söder om Lissabon

Ölspa i Marienbad, Tjeckien

Aldrig hade jag väl hört talas om ölspa, alltså att bada i ett kar fullt med öl, innan jag plötsligt själv låg i ett i Marienbad, Tjeckien. Jag är ju galen i såna här, lite halvknasiga saker, så det blev en av höjdpunkterna på denna resa.

Läs också: Ölspa i Tjeckien – en riktigt trevlig grej att prova

Veliko Tarnovo i Bulgarien

Bulgarien hade jag velat åka till länge, innan jag faktiskt kom dit i augusti i år. Men en plats som jag själv missat på min egen lista var den gamla huvudstaden Veliko Tarnovo. Den kom därför som en oväntad överraskning och blev en av höjdpunkterna på resan. Vacker som en provensalsk dröm.

Läs också: Veliko Tarnovo – vi tror oss ha hittat Bulgarien vackraste stad!

Veliko Tarnovo

Flodhästsafari i Uganda

Uganda hade jag helt säkert kommit till hur som haver. 1 timmes intensiv samvaro med gorillorna där har verkligen stått högst upp på min lista över saker jag vill uppleva, hur länge som helst. Även om det kostar som en till åren kommen bil.

Men sen. Att det fanns så mycket mer i Uganda. Som vår flodhästkryssning t.ex.. Där vi fick uppleva flodhästarna som aldrig förr. Uppe på land, strövandes, flanerandes. Med små flodhästbarn i släptåg. Underbart. Och unikt i alla fall för mig som bara är van att se dem liggandes still i vattnet med bara näsborrarna ovanför ytan.

Läs också: Safari i Uganda – en dag i Queen Elisabeth national park

Siargao, Filippinerna

Älskade Siargao, så ursprungligt, så oförstört. Så långt bort i världen, så att man känner sig som vid jordens ytterkant.

Propellerplanen som trafikerar den mikroskopiska flygplatsen, mangroveträsken, som får var kvar i ursprungligt skick, i stället för att kustremsan exploateras med hotell på hotell. Den fräscha seafooden, direkt ur havet. Surfarna, som tycks ha flyttat hit för gott, som chillar i solnedgången.

Läs också: Siargao i Filippinerna – när man känner att man kommit rätt


Pentedattilo, en spökstad i Kalabrien, Italien

Spökstäder, det är en sån där grej som jag verkligen gillar. Fast det är inte så gott om dem, tyvärr. I många länder, inklusive Sverige, rivs ju hus och samhällen där ingen bor. Rätt förstås i och för sig, övergivna hus blir lätt tillhåll och dessutom farliga för allmänheten.
Men för fotografen och upptäcktsresanden är det tråkigt.

Till Kalabrien, på södra Italiens tåspets, åkte jag i maj 2018 och fick besöka en riktigt spännande och vackert belägen spökstad i bergen.

Läs också: Petedattilo – italiensk spökstad, en pingstpastor och lite Edith Södergran på det

Storkbon vid havet i Farol da Cabo Sardao

Helt oförberedd anländer jag till Portugals västkust. Det vill säga, inte oförberedd på en dramatisk kustlinje, på orörda stränder och på söta små byar i vitt, gult och blått. Men på alla de underbara storkbon som vid just denna tid på året finns längs med kustlinjen. Dramatiskt belägna på toppen av en eller annan klippa. Dit landlevande djur som jag har svårt att nå. Men titta kan man, från en närbelägen klippa. Ett stort yvigt bo av kvistar, och så storkmamman och hennes duniga fjuniga ungar.

Läs också: Att vadnra Rota Vicentina och Fishermans trail – tre förslag på rutter

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

  1. Tack för att du låter mig som läsare ”följa med” på dina resor! Ett sätt att få koppla av en stund och resa lite när man av olika anledningar inte har möjlighet att själv ge sig iväg.

    • Gunilla Yourstone

      Jag tänker lite lika själv. Nu är det svårt att resa iväg eftersom pandemin har tagit ny fart. Och då får man drömma sig tillbaka och vara tacksam för det man har fått uppleva.

  2. Verkar vara intressanta och vackra platser! Själv har jag inte kommit till en enda extra plats tack vare min blogg. I vart fall inte vad jag kan komma på på rak arm.

  3. Härliga resmål! Ser jag va med på ett hörn, kram

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *