Tills helt nyligt var mina enda erfarenheter av landskapet Härjedalen två skidresor till Vemdalen som student. En pandemi kom och ändrade på det. De senaste 1,5 året har jag besökt Härjedalen 3 gånger och voila, plötsligt tillhör det  mina favoritlandskap i Sverige. En vandringsresa hit i september känns numera som ett måste.

Detta är mina bästa tips till Härjedalen.

1. Vandra i Funäsfjällen

Förstås måste detta komma allra först. För handen på hjärtat, det är väl därför man kommer hit? Så får allt det andra ses som en följd av det så att säga. Var man ska vandra? Ja men den frågan svarar vi ju på av en händelse i detta inlägg.


2. Sonfjällets nationalpark

Sonfjällets nationalpark är en av våra favoritnationalparker i Sverige. På en relativt liten yta, lyckas man skapa en miljö med total vildmarkskänsla och underbara vyer. Att detta är renbetesland bidrar förstås till känslan. Gå gärna leden Sonfjället runt som en heldagstur.

3. Flatruetvägen

Vägen över Flatruet är Sveriges högsta allmänna väg, 975 m.ö.h. Denna väg är en sevärdhet i sig. Vyerna där högst uppe på kalfjället är fantastiska, man kan även vandra iväg mot fjället Gaske Miesjehkentjahke. Läs om vårt besök här.

4. Uppleva höstfärger

Det kan inte förbises ändå. Hur extremt vackert Härjedalen är i höstfärger. På fjället naturligtvis, men man behöver faktiskt inte vandra för att kunna tillgodogöra sig detta. Bilderna nedan är tagna dels från en rastplats vid vägen och dels från uppe vid Gondolen på Funäsdalsberget.

Vid en rastplats
Ovanför gondolen

5. Myskoxecentrum

I Tännäs finns Myskoxecentrum. Här har man myskoxar i hägn och bedriver arbete i syfte att stötta den vilda flock som finns ute på fjället i närområdet. En myskoxe-hona har också satts ut till den vilda flocken.

Hos Myskoxecentrum kan man gå på en guidad tur och träffar myskoxarna samt få veta mer om detta otroligt charmiga djur. När vi var där hade man en liten kalv. Veckan efter föddes ytterligare en.
Läs om vårt besök här.

6. Renar

I Härjedalen finns rätt goda chanser att få se ren i dess naturliga miljö, det vill säga på fjället. Eftersom ytorna att röra sig på är betydligt mindre här än i Lappland, rör sig människa och ren på ungefär samma områden betydligt mer än vad som är är fallet längre norrut.

Men kom ihåg att inte gå närmare när du se renen, utan håll avstånd och vik av. Varje gång renen är tvungen att titta upp på dig, missar den värdefull betestid och får därmed sämre fettdepåer inför vintern.


En av Funäsfjällens alla renar

7. Bo på Fjällnäs

Hotell Fjällnäs är på allvar ett av Sveriges bästa hotell. Precis allt, från servicen, via inredningen till frukosten är som len bomull mot en stressad kropp. Vi älskar det här stället och kan inte nog rekommendera en vistelse.

Läs också: Hotell Fjällnäs – Genuin fjällmiljö med guldkant

8. Gondolen upp på Funäsdalsberget

Från Funäsdalens centrum går en gondol-lift upp på Funäsdalsberget. En dramatisk stigning och en milsvid utsikt gör turen väl värd att göra en dag med bra sikt. Två kortare vandringsleder på 2 respektive 3 kilometer finns faktiskt här upp också. Riktigt vackra och rogivande att gå.

9. Sameparken Lopme Laante

Lopme Laante är ett relativt nytt koncept. En samepark där besökare får tillfälle att träffa renar i hägn och och få lära sig mer om renar, samer och rennäringen. Vi kommer hit en av de sista dagarna för säsongen när renarna redan har tagit ner från Funäsdalsberget där parken finns. Men vi äter en god lunch, ser en film om de 7 årstiderna och kikar lite i butiken.
Läs om vårt besök här.

10. Café Cineast i Sveg

I Sveg finns ett av de häftigaste caféer jag någonsin besökt. För detta är samtidigt ett filmmuseum. Goda sallader har de också. Att stanna och fika här om man har vägarna förbi är ett måste.

Läs också: Café Cineast – i Sveg hittar vi ett fik som också är ett helt filmmuseum

11. Fjällmuseet i Funäsdalen

I Funäsdalen finns ett fjällmuseum som berättar om villkoren förr för de som levde på fjället.

12. Vackra hus och bygdegårdar, tex Hede Hembygdsgård

En av de första saker som slår en när man besöker Härjedalen är hur vackra husen är. Vackert utsnidade förstukvistar till mysiga små stugor och större gårdar. Kyrkorna här är vackra också. Stanna gärna till och kika närmare, tex på Hede hembygdsgård.


13. Väg 84 från Sveg, via Funäsdalen och vidare till Norge

Denna väg måste bara upp på listan. På kort tid har den seglat upp som en av våra favoritvägar i Sverige. Så vacker att köra, kanske särskilt en skir sommarkväll på väg till fjälls.

Vackert när Sonfjället skymtas från vägen!

14. Sveriges högst belägna by

En nörd-sevärdhet är väl Sveriges högst belägna by, Högvålen. Denna by kör man igenom längs väg 311.

15. Helags

Äventyret som vi har kvar. Men som vi räknar med kommer att bli en av de största upplevelserna i Härjedalen när det väl blir av. Bestigningen av Härjedalens högsta berg, Helags.

Ser ni Helags? Där är det!

16. Björnspaning i Lofsdalen

I Lofsdalen finns en björnspaningsstuga som man kan hyra för ”bara” 6000 kr per natt. Det är en dröm att någon gång bo över här och spana in björnarna när de kommer på natten.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Helene

    Håller med, Härjedalen är fint!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *