E4:an genom Norrland har vi åkt, jag och barnen, så många gånger att det helt går runt i huvudet när jag försöker räkna. Särskilt sträckan Umeå-Gävle. Sommar-, höst-, jul-, sport- och påsklov. När de var små alltid med en sån där portabel DVD med dubbelskärm. Detta var alltså före iPadens tid. Jag hade suverän rutin på det där efter några turer, bytte DVD-skivor med högerhanden samtidigt som jag körde med vänster. Visst är det preskriberat nu, trafikpolisen?

Körde tre timmar, stannade på McDonalds i Sundsvall på nerväg och i Härnösand på uppväg. Max en timmes rast, sedan iväg igen.

Men vi har också hunnit med att stanna på ganska många roliga och trevliga ställen på vägen genom åren. De gånger då vi inte haft så bråttom.

Här kommer våra bästa stopp längs E4:an genom Norrland. Några är snabba fikapauser precis bredvid E4:an, några kräver lite längre tid.

Gästrikland

Furuviksparken

Söder om Gävle ligger gamla klassikern Furuviksparken. Djurpark, nöjesfält och bad. Samt en äventyrsö med ett hemligt fort. Även Furuvik Havskrog med mat och havsutsikt. 25 minuter från E4:an.

Här har jag själv jobbat en eller annan sommar och blev immun mot piratskeppet på köpet, men det hör väl inte till historien.

Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland furuvik
Furuviksparken

Järnvägsmuseet

Järnvägsmuseet i Gävle har stängt för ombyggnad och men öppnar igen 2023. Roligt både för barn och helt och hållet fullvuxna tågnördar. 5 minuter från E4:an, sväng av vid Gävle södra.

Läs om vårt besök på järnvägsmuseet här.

Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland
Jag och mina barn har varit så sjukt många gånger på järnvägsmuseet. Detta är 2012.

Bönan och Engeltofta

Öster om Gävle, ut mot havet ligger Norrlandet, där rika Gävlefamiljer uppförde ståtliga sommarpalats vid förra sekelskiftet. Den ståtligaste av dem alla var Engeltofta, i privat ägo ändå fram till 1980-talet, då Gävle kommun köpte upp fastigheten. Idag är Engeltofta badplats, festvåning och restaurang.

Bästa stoppen längs E4an genom Norrland

Ytterligare några kilometer längre bort längs samma väg ligger det gamla fiskeläget Bönan. Här röks fortfarande den gamla Gävle-böckligen Sotare. Bortanför vägens avstängning finns en fyr med ett pyttelitet fyrmuseum.

Bästa stoppen längs E4an genom Norrland Bönan
Bönan

Bönans fyr

Axmar Brygga

Riktigt god mat hittar man på restaurangen Axmar Brygga, direkt vid havet norr om Gävle. Stora skyltar ute vid E4:an markerar avfarten, sedan kör man 15 minuter genom vacker bruksmiljö.

Här går det också att hyra kajak och paddla ut till några häftiga skeppsvrak.

Läs om när jag åt det som kan vara Norrlands bästa julbord på Axmar Brygga här.

Wij Trädgårdar i Ockelbo

För den trädgårdsintresserade. Riktigt fina miljöer och odlingar. Samt en ekologisk lunchbuffé och badplats. 19 minuter från E4:an, avfart Hagsta.

Läs om vårt besök på Wij Trädgårdar här.

Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland Wij trädgårdar

Hälsingland

Världsarvet Hälsingegårdar

En av de sju världsarvsgårdarna finns bara 5 minuter från E4:an strax söder om Söderhamn. Erik-Anders heter denna gård som har café. Öppet under sommaren 11-17 samt på helger april-sept.
Läs mer om Hälsingegårdarna och Erik-Anders här.


Söderhamns flygmuseum

Här finns ett museum och en flygsimulator. Samt förstås ett café. 10 minuter från E4:an.

Fagerströms karamellfabrik i Hudiksvall

Familjen Fagerström har kokat karameller i Hudiksvall sedan början av 1900-talet. Familjeföretaget drivs idag av 3:e och 4:e generationen och karamellerna kokas enligt samma recept. Fabriksförsäljning finns.


Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland

Medelpad

Södra berget

Om man vill lunchrasta lite trevligare än de vanliga snabbmatsrestaurangerna och dessutom med lite aktivitet för medföljande barn, är det ett utmärkt alternativ att åka upp på Södra berget i Sundsvall.

På hotellet finns lunchbuffé vardagar. Helger och i juli finns inge buffé, men någon form av lunch brukar kunna ordnas fram ändå. Utsikten är över hela Sundsvall och nya bron.

Efter mat och utsikt kan man gå Tarzanstigen, en 1 kilometer lång aktivitetsstig för barn i låg- och mellanstadieåldern. Man krälar, klättrar och balanserar sig fram mellan olika stationer, samtidigt som det finns möjlighet att lära sig något om landskapet och historien där man befinner sig.

Alva är ju för stor för Tarzanstigen. Men vi kör ändå.

Ångermanland

Högakustenbron

Ett enkelt och självklart stopp. E4:an går ju över Högakustenbron och vid norra änden svänger man helt enkelt av till den stora rastplatsen vid brofästet. Hår finns restaurang, butiker och lekplats. Samt en kortare vandringsled, ”Lilla Högakustenleden”.

 

High Coast Distillery

Lokalt Whisky-destilleri. Visning och restaurang. 20 minuter från E4:an. Vill du även prova whisky rekommenderar vi en övernattning på Länsmansgården i Lugnvik.

Läs om vårt besök på High Coast Distillery här.

Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland high coast whisky

Slåttdalsskrevan

En riktigt fin vandring bara 15 minuter från E4:an. Vandringen tar ca 3 timmar fram och tillbaka.

Läs om när vi vandrade till Slåttdalsskrevan här.

Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland slåttdalsberget

Skuleberget

Antingen svänger man av söder om Skuelberget, precis norr om Docksta. Tar linbanan upp och äter våfflor på toppen. Eller så gör man det lite besvärligare för sig själv och svänger av precis nedanför berget i stället. Här finns ett flertal leder. Både Via Ferrata med klättringsutrustning, eller en vandringsled som delvis går på stegar. Oavsett vad man väljer, slutar det på samma sätt. Våfflor på toppen förstås!

Vår (lite för dramatiska) vandring upp kan du läs om här.

Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland skuleberget

Högbonden

Utanför Höga Kusten ligger ön Högbonden. En kort båttur på 15 minuter avgår från Bönhamn, 30 minuter från E4:an. Man kan även välja att övernatta på vandrarhemmet i fyren.

Den där Här slutar världen-känslan, ni vet.

Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland Högbonden

Skallbergsgrottan

En riktigt äventyrlig grotta att klättra och åla sig igenom. Hjälmar och pannlampor hyr man på Handlarns i Gideå längs vägen. 20 minuter från E4:an, avfart vid Husum om man kommer söder ifrån. Sedan behöver man inte åka tillbaka samma väg, utan fortsätter längs småvägarna till Salusand och svänger ut på E4:an där.

Läs om vår utflykt till Skallbergsgrottan här. (och se filmen!)

Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland skallbergsgrottan
E4:an genom Norrland har mycket spännande att bjuda på!

Västerbotten

Järnäsklubb

Via infarten mot Nordmaling Norra hittar man efter 20 minuters körning Järnäsklubb Café Lotsen med båthamn. Caféet är nybyggt har en trevlig uteservering. Lunch och fika serveras. Här finns också Sveriges minsta vandrarhem, Lotshusets Gästhem, beläget i en fyr. Endast 3 rum.

En promenad bort ligger vår egen sommarstuga.

Bästa stoppen längs E4:an genom Norrland järnäsklubb
Café och båthamn

Vandrarhem

Zip Adventure Park, Umeå

I Umeå finns en alldeles ny äventyrspark med höghöjdsbanor och zip-line. Perfekt som ett aktivitets-stopp på några timmar. Anläggningen ligger bara någon minut från E4:an vid rondellen i Umeås norra utkant. Sväng av mot Nydala och så direkt vänster.

Läs om vårt besök på Zip Adventure Park här.


Gammlia, Umeå

Västerbottensmuseet, eller Gammlia är ett utomhusmuseum, med gamla byggnader typiska för Västerbotten, en gammal skola som sommartid bemannas med ”lärare” i tidstypisk klädsel. Här finns också landgårdsdjur och ett båtmuseum. 10 minuter från E4:an.

Lövånger kyrkby

3 minuter från E4:an ligger denna välbevarade kyrkstad som idag är ett vandrarhem. Man kan övernatta i stugorna från 1700-talet eller stanna här för fika eller mat.

E4:an genom Norrland har mycket att bjuda på!

Bjuröklubb

Bjuröklubb, längst ut på en halvö, är en naturskönt belägen fyr strax söder om Skellefteå. Café finns, samt ett vackert kapell och en vandring till en sjöjungfru. Läs mer här.
20 minuter från E4:an.

Norrbotten

Beas Rökeri och Hamncafé i Jävre

Direkt invid E4:an 2,5 mil söder om Piteå ligger Beas rökeri och Café. Den stiliga fyren syns på lite håll, så det är lätt att svänga av. Man fikar på bryggor vid vattnet. Hemlagad mat och hemrökt regnbåge och röding.

Världens enda Paltzeria i Öjebyn

Det ultimata norrbottniska lunchstoppet hittar du i i Öjebyn i höjd med Piteå. Endast 5 minuter från E4:an. Så här många varianter av palt har du aldrig sett förut.
Läs om vår palt-lunch här.

Gammelstads kyrkstad

Gammelstads kyrkstad utanför Luleå är ett av Sveriges 15 världsarv. Missa inte att stanna, bara 5 minuter från E4:an i höjd med Luleå.

Läs mer om Gammelstads kyrkstad på bloggen People in the Street.

Bästa stoppen längs E4an genom Norrland
foto: Eva Sollén, People in the Street

Siknäsfortet, Kalix

En ”hemlig” försvarsanläggning vid Svenska kusten. Alla kanoner riktade mot fienden i öster. 10 minuter från E4:an finns denna sevärdhet. Är man en grupp på minst 8 personer kan man till och med övernatta där nere under jord.

Det är mina bästa stopp längs E4:an genom Norrland. Har du fler bra tips?

Läs fler Sverigetips här.

Gillar du också att semestra i Sverige? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook för fler tips.

 

14 Comments

 1. Åh vad bra inlägger blev! Så många bra tips efter en väg som även jag har åkt sååå många gånger 😊. Tyvärr har vi mest speedat på och inte stannat, men nu har jag ju alla dina bra tips innan sommarens turer efter vägen.

  • Gunilla Yourstone

   Tack, ja nu finns det inga ursäkter för att inte stanna längre. 🙂

 2. Coolt, flygmuseum i Söderhamn kände jag inte till. Däremot Skuleberget, men har aldrig varit där. Bra tips!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det finns en hel del att se, inser man när man samlar ihop så här. 🙂

 3. Josefin

  Blev jätteglad när jag läste titeln på inlägget, men lite snopen när jag inte såg ett enda tips i Medelpad. Och inte heller något i Härnösand. Men det är klart, det kanske inte är dom snabbaste och lättaste stoppen som jag tänker på.
  Men i Härnösand finns ju både Murberget och Hornön som ska vara fint, både med vandringsstigar och det finns ju även lite grottor i Härnösands omnejd. Samt en fin badstrand.
  Och en bit norr om Härnösand så kan man åka med en liten färja över till Hemsön om man vill kika på Hemsö fästning.

  I Medelpad finns ju alltid det vackra Y:et att stanna vid, där finns även ett litet café ifall man vill stanna och fylla på med lite hembakat fika.
  Mitt emot Y:et ligger Smackens naturreservat och badstrand (även med en bit för nudistbad för den sugne).
  Strax norr om Y:et finns det avfart mot Söråker, och då kan man åka ut till Skeppshamn och Åstön, båda fina plaster att vandra vid.
  Mitt i Sundsvall ligger Norra Berget, där vi har vår hembygdsgård, full med gamla byggnader och på sommaren djur. Fint ställe att stanna på och rasta benen. Det finns även en restaurang högst upp på berget, samt ett utkikstorn. Häftig syn över hela Sundsvall med omnejd. Ska även nämnas att det finns några butiker och ett vandrarhem där med.
  Syd om Sundsvall, i Kvissleby, ligger Klampenborg, fint strövområde där man kan både fika och grilla.
  Längre söderut ligger Juniskärs fiskeläge och Skatans fiskeläge. Båda med restaurang och härlig miljö.
  Vill man ta en sväng ut på Alnö finns det både fiskelägen och härliga sandstränder.

  Tyvärr är jag dålig på det här med tid, men har man inte tokbråttom så kan det ju vara värt att kolla upp i förväg och stanna till.

  • Gunilla Yourstone

   Ja insåg det jag också, att jag inte hade ett enda tips i Medelpad, trots att jag varit där väldigt mycket i jobbet…

 4. Monica Forsman

  Och så har vi ju den underbar Paltserian i Piteå!

 5. I Luleå har vi ju nu mera Alcatraz
  https://www.alcatraz.nu/
  Klart värt ett besök, Kanske tär lite på semesterkassan om man har många barn.

 6. Lite förvånad att inte detta resmål inte är med. Ta en avstickare, straxt norr om Härnösand ca 10 km från E4 går det färja ( ca 10 min) till Hemsön. Jag vill verkligen ”flagga” för detta spännande stopp som är mycket sevärt och har en fantastisk restaurang med vidunderlig utsikt över Bottenhavet. Fästningen är ett militärområde som hade sina glansdagar fram till början av 90-talet. Många fina militärobjekt och fordon utställda längs fina gångstråk, en äventyrlig guidad tur i underjorden där tiden från förr har stått stilla, avsluta sedan med fika, glass eller supergod mat, (finns både buffé och a la cartmeny). Senaste säsongen av ”Elitstyrkans hemlighet” är inspelat på denna plats, lite coolt. Ett stopp som passar vilken åldersgrupp som helst. Vi åkte över redan kvällen innan och ställde husbilen på den fina besöksparkeringen.

 7. Petra Lindmark

  Tack för alla toppenbra tips!

  Gammlia är en favorit!
  Tyvärr har de inte längre djur på gården. Men många fina gårdar att titta på. Bagarstugan (2022) är öppen för visning och försäljning av nybakat tunnbröd sommartid fre-sön kl 10-16 och på söndagar kan man åka gratis hästskjuts uppifrån ”Gårdsgruppen” kl 13-16.

  Istället för levande djur finns numer en lekladugård med naturligt stora trädjur att sköta om för de mindre. Och en nyöppnad, interaktiv del av Fiske-och Sjöfartsmuseet, där barn och vuxna kan prova hur man levde i en norrländsk kuststad på 1800-talet. I utställningen finns en rolig handelsbod att leka i och andra fina miljöer att upptäcka. Och så kan som alltid gå ombord på fiskebåten Egil.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *