Nu har vi äntligen besökt alla de svenska världsarven. 15 till antalet och inbördes väldigt olika till sin natur. Men alla mycket spännande och intressanta. Idag listar vi dem i den ordning vi gillar dem och tycker att de är besöksvärda. Detta är förstås en subjektiv lista, förmodligen tycker andra annorlunda.
1. Laponia
Vi kan inte se några alternativ till Laponia på förstaplatsen. Mäktigare än så här blir det inte i Sverige. Laponia består av nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus och har fått sin världsarvsstatus för kombinationen av väldig orörd vildmark och samiskt kulturarv.
För att uppleva världsarvet Laponia på riktigt måste man ge sig ut i väglöst land och möta naturen på dess egna villkor. Vi älskar Laponias nationalparker för de vilda bergen, för hjortronmyrarna, för renhjordarna.
Läs också: Laponia – Sveriges största och kanske mäktigaste världsarv
2. Hansestaden Visby
”Visby är ett framstående exempel på en nordeuropeisk muromgärdad hansestad som på ett unikt sätt bevarat sin stadsbild”, motiverar världsarvskommittén sin utnämning med. Och visst är Visby unikt med sin mur från 1200-talet, sina medeltida kyrkoruiner och alla gamla hus.
Ingen annanstans i Sverige är medeltiden så närvarande som här och det är alltid en upplevelse att komma hit. Visby är en värdig 2:a på listan.
3. Höga Kusten
Höga kusten är ett världsarv på grund av landhöjningarna efter inlandsisen. Ingenstans har landet höjt sig så mycket som här, 274 meter som mest.
Att området är så förödande vackert är mer en bonus som världsarvskommittén väl inte tar så mycket hänsyn till. Men för oss är det viktigt i bedömningen, vi älskar Höga kustens alla utsiktspunkter, vikar, sjöar, fiskelägen och klapperstensfält.
Läs också: 25 saker att se och göra vid Höga kusten – stor guide med våra bästa tips
4. Drottningholms slottsanläggning
Drottningholm är ett av våra tio kungliga slott, det är också här kungaparet bor. Detta är vårt äldsta världsarv, som utnämndes 1991. Man fick världsarvsstatus främst på grund av Kina slott och Drottningholmsteatern, och är ett välbevarat exempel på ett kungligt residens från 1700-talet.
Alla de kungliga slotten är vackra tycker vi, och den välbevarade 1700-talsteatern på Drottningholm tillför något extra.
5. Örlogsstaden Karlskrona
Åh vad vi älskar känslan i Karlskrona. Av en stad byggd på öar, liksom integrerad med havet självt. Samt alla gamla byggnader från gamla tider, båtarna, museet, de befästa öarna. Samt den spännande muren mot försvarets nuvarande anläggning som fortfarande är i drift.
Staden har världsarvsstatus för att det är ett unika välbevarat exempel på en europeisk örlogsstad.
Läs också: Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona – aldrig har jag väl sett en sån stad förut!
6. Södra Ölands odlingslandskap
På södra Öland har man använt och brukat jorden på samma sätt i över tusen år. Det gör detta landskap helt unikt. Vi uppskattade verkligen att vandra på södra Öland under en vecka och upptäcka Alvaret och resten av det vackra landskapet.
Läs också: Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap – våra tips inför besöket
7. Hälsingegårdarna
Ett oväntat härligt världsarv. Vackra faluröda gamla gårdar finns det ju massvis av i hela Sverige. Det som framför allt skiljer ut hälsingegårdarna är de många vackra invändiga dekorationerna. Samt även att de är ovanligt stora och ståtliga förstås. Detta var ju en rik bygd, delvis på grund av att här inte fanns någon adel som sög ut folket.
I Hälsingland finns det ungefär 1000 bevarade hälsingegårdar. 7 av dem har valt ut som representanter för världsarvet.
Varför vi gillar det här världsarvet så mycket? För att vi tycker att gårdarna är vackra, för att vi gillar historia som utgår från folket och för att vi älskar Hälsingland!
Läs också: UNESCO-världsarvet Hälsingegårdar – Sveriges senaste tillskott på listan
8. Falun och Kopparbergslagen
Visste du att hela den svenska stormaktstiden mer eller mindre finansierades av Falu koppargruva? Gruvan är väldigt spännande att besöka, man får ta del av historier om katastrofer, kraftkarlar, kungar och drottningar.
Läs också: Falu koppargruva – att besöka ett av Sveriges 15 världsarv
9. Gammelstads kyrkstad, Luleå
Vi gillar alla de norrländska kyrkstäderna. En kyrkstad är ju övernattningsstugor som byggdes upp runt kyrkorna för att de församlingsmedlemmar som reste långt till kyrkan skulle ha någonstans att övernatta under kyrkhelgerna. Dessa utvecklades sedan till hela mini-städer med stor betydelse för det sociala livet i bygden.
Gammelstad är den bäst bevarade av kyrkstäderna, som är 16 till antalet totalt. Vi rekommenderar också ett besök i Lövånger och Fatmomakke.
Läs också: Världsarvet Gammelstads kyrkstad
10. Engelsbergs bruk, Fagersta
Från 1600-talet och nästa ända fram till modern tid har området Bergslagen bestått av massor av järnbruk. Detta var en betydande del av den svenska industrin under långa tider och viktigt för vårt lands utveckling och välstånd.
Engelsberg är det bäst bevarade av dessa järnbruk, här finns maskiner och utrustning i stort sett intakt. Världsarvet är privatägt och håller inte öppet för besökare, utan man måste avtala och boka in besök i förväg. Vi lyckades inte få till en sådan visning, vi besökte Engelsberg mitt i pandemin dessutom, så våra upplevelser är tyvärr endast utvändiga. Vi tyckte att det var en intressant och vacker miljö, men hade gärna sett och fått veta mer.
Läs också: Engelsbergs bruk – att besöka ytterligare ett världsarv på UNESCO´s lista
11. Birka och Hovgården
Detta är det världsarv som det förflutit längst tid sedan jag besökte. Det var på 90-talet när jag bodde i Stockholm som jag åkte på en guidad heldagsutflykt till Birka, som var den viktigaste handelsplatsen och en knytpunkt i Mälardalen under vikingatiden.
Här har man gjort massor av arkeologiska fynd, ett museum som förevisar dessa finns här idag.
Jättespännande med vikingahistoria förstås, men här finns ju liksom ingenting visuellt kvar. Bara en ö med ängar och träd liksom, och så får man själv försöka föreställa sig hur det kan ha sett ut. Därmed hamnar Birka ändå rätt långt ner på listan för oss.
12. Grimeton radiostation, Halland
Ett världsarv om och runt teknik, samt hur tekniken förändrade värden. Från Grimeton har man sänt långvåg ut till hela världen sedan 1924 och anläggningen är idag den enda bevarade i världen. Här bör man boka en guidad tur, tycker vi, för att tillgodogöra sig historien.
13. Skogskyrkogården, Stockholm
Det är verkligen en spännande tanke att en kyrkogård kan bli ett UNESCO-världsarv. Att det blivit så beror på att Skogskyrkogården var ett helt nytt koncept för en kyrkogård vid tiden när den anlades. Och att kyrkogårdar över hela världen sedan dess haft den som inspiration och förlaga.
Läs också: Skogskyrkogården – historien om hur sjutton en begravningsplats kan bli ett UNESCO-världsarv
14. Hällristningsområdet i Tanum
Hällristningar är coolt. De existerar över hela världen och se märkligt nog rätt likartade ut. Den främsta samlingen av hällristningar i Sverige hittar man i Tanum på Västkusten. Ristningarna är från bronsåldern och omkring 1500 till antalet.
15. Struves meridianbåge
Detta världsarv står för något väldigt coolt.
Struves meridianbåge består av 265 mätpunkter som ligger på 30 kilometers avstånd från varandra längs en 2820 km lång sträcka som går från Hammerfest i Norge till Izmail vid Svarta havet. Med utgångspunkt av dessa punkter genomfördes mätningarna 1816-1855 för att kolla om jorden var helt rund. Struve kom sedermera fram till att breddgraderna är längre i Skandinavien än vid ekvatorn. Han visade därigenom att jorden inte är klotrund – den är oval.
Detta är därmed inte ett specifikt svenskt världsarv, det sträcker sig genom 10 länder och i Sverige finns 7 mätpunkter.
Jumboplaceringen kommer sig av att mätpunkterna inte är något att se egentligen. Man kan lika gärna sitta hemma i soffan och läsa om världsarvet på sin telefon, liksom.
Läs också: Struves meridianbåge – ett lite svårflörtat UNESCO-världsarv
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Tack för fin sammanställning!
Så kul att gå igenom alla igen och minnas. 😊
Hej!
Jättetrevliga bilder och text. Fick många tips för semesterturer.
Ha det fortsatt gott på era resor och upplevelser.
/ Mona Guttke
Tack snälla 🙏😊
Mycke vackra sevärdheter presenterade på ett lättsamt sätt o som inte ’avslöjar’ för mycket av det goda🥰😍finns nyfikenhet kvar o känsls av att vilja resa dit…
Tack 🙏🏻😊