Abisko är en av Sveriges bästa platser för vandring och outdoor-liv. Men här finns också mycket annat att se och göra.

1. Vandra

Förstås kommer vandra först. Det är väl därför man är här? Dessutom bjuder Abisko på bland de bästa vandringarna i Sverige, i fantastisk fjällnatur. Att bege sig ut på tur behöver inte vara svårt. Det finns massor av vandringsleder att välja mellan av varierande längd och svårighetsgrad.

Läs också: Bästa vandringarna i Abisko – våra 10 förslag

2. Lapporten

Lappporten, Tjuonavagge, är svenska fjällvärldens mesta kändis. Dess distinkta form tillsammans med lättillgängligheten, där den ligger precis intill E10:an, har gjort den till ett av Sveriges mest fotograferade och avbildade motiv.

Att på något sätt tillgodogöra sig Lapporten hör förstås till i Abisko. Man kan betrakta den från vägen, från Torneträsk eller från Björkliden. Eller, om man vill göra det ordentligt, så vandrar man igenom den.

göra i Abisko
På närmare håll

3. Abisko nationalpark

Abisko nationalpark är en av Sveriges äldsta. Den är hart när omöjlig att undvika att vistas i väl på plats. Eftersom både STF´s fjällstation och järnvägsstationen är belägna inne i nationalparken.

I centrum för Abisko nationalpark ligger Abiskojåkka, jokken som grävt sig en egen dramatisk kanjon längs sin väg ner till Torneträsk. Här frodas en rad sällsynta växter. Nationalparken sträcker sig från Torneträsk strand och ända bort till Abiskojåkka-stugan. Kungsleden går därmed sin första etapp inom nationalparken.

Läs också: Abisko – en riktig klassiker bland nationalparker

4. Kungsleden

Kungsleden är Abiskos världskändis. Folk kommer från hela världen för att vandra. Hela Kungsleden är 50 mil. Startar här i Abisko och går till Hemavan i söder. Många som startar i Abisko går den veckolånga vandringen till Nikkaloukta.

5. Sveriges vackraste järnvägssträcka

Järnvägssträckan från Abisko till Narvik nämns ofta på listor över världens vackraste. Gör en dagsutflykt med tåget och avgör själv.

göra i Abisko

6. Trollsjön

Trollsjön heter egentligen Rissajaure på samiska. Detta är Sveriges klaraste sjö med ett siktdjup ända mer till botten, på 36 meter. Vandringsleden fram till denna vackra sjö går genom en dal med stenformationer. En fin plats att besöka, även om den tyvärr blivit väl exploaterad.

Läs också: Trollsjön – när det går hajp i vandringar

göra i Abisko

7. Låktatjåkka

Sveriges högst belägna fjällstation. Här bor man högt upp på kalfjället i väglöst land. En 2 rätters middag serveras varje kväll samtidigt som stationens historia berättas.

Läs också: Vandring till Låktatjåkko fjällstation – en födelsedag på Sveriges högsta

göra i Abisko

8. Rallarkyrkogården och Rallarstigen

När Malmbanan till Narvik byggdes var det ett av världens mest avancerade järnvägsbyggen dittills i världen. Det talades till och med om bygget som ett 8:e underverk. De tusentals rallare som byggde järnvägen och därmed gjorde underverket möjligt, bodde i provisoriska samhällen som byggdes upp under tiden längs järnvägssträckan.

göra i Abisko

Materialet till järnvägen transporterades längs en enkel körväg som anlades för detta syfte. Rallarvägen finns idag bevarad som en historisk vandringsled med massor av informationsskyltar om bygget, om hur rallarna levde och livsöden i Malmbanans spår. En av de mest kända platserna längs Rallarvägen är Rallarkyrkogården där alla de som miste livet under byggets gång ligger begravda.

Läs också: Rallarvägen – och världen 8:e underverk?

9. Silverfallet

Det finns många vackra vattenfall i fjällvärlden. Silverfallet ligger så till, mellan E10:an och Torneträsk, att det är lätt att nå med bil. Det har därför blivit en kändis som många besöker.

göra i Abisko

10. E10:an

Vägen från Kiruna och norrut, genom Abisko och vidare över kalfjället och över gränsen till Norge och ner mot Narvik, är utan tvekan en av Sveriges vackraste vägar. Om man inte tar tåget till Narvik bör man i stället ta bilen, för detta är en resa som måste göras.

11. Vadvetjåkka

Sveriges mest otillgängliga nationalpark, det är helt klart Vadvetjåkka norr om Abisko och mot norska gränsen. 11 kilometer från närmsta väg och dessutom genom marker som bara kan korsas om vattenflödena och vädret är det rätta. Vill man sedan vidare in i nationalparken är ett ordentligt vad ett måste.

Vi var där. Och fick varsitt tygmärke av länsstyrelsen.

göra i Abisko

12. Besöka Narvik

En given dagsutflykt från Abisko är Narvik. Här tar man linbanan upp högt över staden och njuter av utsikten.

13. Spana efter Guldvagnen

Exakt en av LKAB´s 1000 järnmalmsvagnar är guldfärgad. När man väl vet att den finns blir det en ständig sport att alltid höja blicken när ett malmtåg passerar och spana efter den. Och plötsligt händer det.

göra i Abisko

14. Nuolja

Nuolja är Abiskos eget husberg som finns i blickfånget vart man än går i Abisko. En linbana går upp på toppen och här uppe ligger Aurora Sky Station, där man kan rasta, fika, se midnattssolen eller på vintern norrsken.

15. Torneträsk

Torneträsk är Sveriges sjätte största sjö och näst djupaste. Sjön syns från de flesta platser i Abisko/Björklidenområdet. Längs stränderna kan man promenera och studera de avlånga platta stenar som sjöns vågor har slipat.

16. Paddus

Paddus eller Baddusdievva på samiska, är en 50 meter hög klippa som ligger ensam mitt på fjällheden. Den har utsikt rakt mot Lapporten och åt det hållet stupar kullen brant och dramatiskt nedåt. Detta är en helig plats som en gång varit en offerplats.

Vandringsleden till Paddus är en enkel led på ca 6 kilometer räknat från STF. Läs om vår vandring här.

göra i Abisko
Paddus
Offerplats

17. Kåppasjokkgrottan

Kåppasjokkgrottan är låst och går bara att besöka med guide. Detta är ett av Sveriges längsta grottsystem som upptäcktes på 1980-talet.

Kombinationen trångt, kolsvart och kallt gör oss ärligt talat tveksamma, men för den mer äventyrligt lagda, rekommenderar vi att boka en tur.

18. Besöka samevistet

För den som vill lära sig mer om den samiska kulturen, hur man levde förr och nu, finns möjlighet att besöka en rekonstruktion av ett sameviste i Abisko. Det ligger 300 meter längs den blåmarkerade stigen mot Paddus.

Ett annat sameviste länge upp.

19. STF´s turiststation

Antingen bor man på STF´s turiststation eller så bör man åtminstone besöka den. Detta är klassisk mark, turiststationen tillkom redan 1903. Stämningen här inne är mysig och man möter vandrare från jordens alla hörn. Här finns också en gadget-butik för den som gillar outdoor-prylar.

Abisko turiststation

20. Norrsken

Vi har hittills bara besökt Abisko sommartid, men kan så här på slutet, inte låta bli att nämna att Abisko ju också är känt som en av de platser på jorden som är bäst lämpat för att se norrsken. Någon gång vore det fantastiskt trevligt att åka upp vintertid också på norrskens-spotting.

Läs också: Hur får man se Norrsken – 10 tips för att lyckas

göra i Abisko

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Tack för ett härligt inlägg med vackra bilder från ett av våra favoritområden i Sverige. Det passar bra att längta tillbaka en dag som denna då det verkligen är jämngrått i Västergötland och det regnar på fönstret. Vi kan skriva check på de flesta tipsen men Låktatjåkka har vi inte besökt, Paddus har vi inte hört talas om, Guldvagnen har vi inte lyckats se och Vadvetjååkka liksom grottan är uteslutet för vår del så nog har vi anledning att återvända. För vår del kunde vi i höstas även bocka av en runda på Sveriges nordligaste och kanske mest natursköna golfbana.
    (Sedan har Torne träsk blivit Sveriges största sjö men det är väl lätt att åtgärda)
    Den här delen av vårt land är verkligen fantastisk!

    • Gunilla Yourstone

      Ja då har ni hunnit med mycket redan. 🙂 Låktatjåkka är fantastiskt mysigt. Guldvagnen kan man ju inte direkt planera för. 🙂
      Sjätte största ska det ju vara, ett ord har fallit bort. Fick stressa en del för att få klart inlägget fastän jag var på konferens i Stockholmstrakten hela veckan. 🙂

  2. Hej! Tack för era trevliga reportage 😊 Vadvetjåkka har ju en stor bro- vilket vad tänker ni på? (Ska själv dit i sommar)

    • Gunilla Yourstone

      När man gått över den bron är man inte inne i nationalparken än.
      Man måste gå några hundra meter österut först, sedan kommer nationalparksgränsen. Ytterligare typ 200 meter bort kommer ett större vad som måste forseras om man ska komma längre in i parken.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *